Dodaj do ulubionych

Orzechy w miodzie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 15:53
Widziałam w sklepie mały słoiczek. W słoiczku były ciasno poupychane orzeszki
pistacje, nerkowce, laskowe, a całość zalana miodem. Pysznie to wygladało ale
kosztowało.... no drogo jak na taki mały słoiczek. Czy ktoś umie sam to
zrobić? Orzeszki sie praży, czy po prostu wrzuca??
Obserwuj wątek
    • Gość: smomo Re: Orzechy w miodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 16:21
      ja wrzuciłam i było pycha!!!
      • ampolion Re: Orzechy w miodzie 08.10.05, 16:32
        Ja też tak robiłem z laskowymi, zalewałem miodem i tyle.
        Inna wersja: zalewałem czekoladą i do lodówki aby stwardniała.
    • Gość: Ag Re: Orzechy w miodzie IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 08.09.05, 17:15
      Sprubuj tez tak:
      Na suchej patelni przypraz orzechy, potem dodaj troche miodu i troche cukru
      (najlepiej brazowego, ale moze byc tez bialy). Przesmaz, az calosc przeschnie,
      cukier z miodem sie skarmelizuje i oblepi orzechy. Wyrzuc calosc na talerz, az
      przestygnie (ostroznie, mozna sie popazyc!). Orzechy powinny byc osobno, nie za
      duzo miodu bo wyjdzie ciagnacy sie blok.

Pozdrawiam
      Ag
      • Gość: Magda Re: Orzechy w miodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 13:00
        Myśle, że Twój przepis jest tak samo pyszny jak oryginał, ale na pewno nie tak
        ładnie to wygląda. Bo w tych słoiczkach orzeszki sa poupychane bardzo ciasno i
        ulozone warstwami. Najpierw rządek zielonych pistacji, potem rządek brązowych
        laskowych itd. Chyba to kupie, żeby sprawdzić.
    • Gość: Stokrotka Re: Orzechy w miodzie IP: 213.134.168.* 08.09.05, 17:57
      O, fajny watek! Wlasnie mialam o to samo zapytac, bo dwa takie sloiczki
      przywiozlam z Grecji. Podobno to potrawa dobra na potencje :))) No coz, w
      kazdym razie bardzo smaczne bylo, ja nakladalam do miseczki jogurt naturalny, a
      na to rzeczone orzechy z miodem. Bardzo smaczny deser i do tego zdrowy.
      • am55 Re: Orzechy w miodzie 08.09.05, 18:25
        zawsze jak jestem w Kołobrzegu to tam obok latarni można kupić takie świeżo
        prażone orzechy chyba w miodzie zawsze się zastanawialam jak coś takiego zrobić
        wie ktoś?;-))))
        • Gość: ania Re: Orzechy w miodzie IP: 212.244.54.* 09.09.05, 07:43
          no ok, ale ile miodu i cukru ma byc. powiedzmy wrzucam 4 garsci orzechów, wiec
          ile łyzke miodu i cukru?
    • Gość: Stokrotka Re: Orzechy w miodzie IP: 213.134.168.* 08.10.05, 15:14
      Widzialam ostatnio takie orzechy w Almie.
      • Gość: mika Re: Orzechy w miodzie IP: 83.168.96.* 08.10.05, 15:40
        fajny przepis, a może w ogóle bakalie? migdały i rodzynki do tego dodać?
        • floretka74 Re: Orzechy w miodzie 09.10.05, 08:10
          Hej, ja często robię takie orzechy z rodzynkami i migdałami w miodzie. Najlepsze
          są włoskie, a migdały parzę i zdejmuję skórki. Często orzechy moczę w mleku, ale
          niestety później miód jest szary, bo mleko wychodzi z orzechów. Można też
          podprażyć na patelni lub sekundkę w rozgrzanej kuchence z miodem i cukrem, a
          później zalać roztopionym miodem(zawsze się trzeba liczyć ze stratą garnka :-),
          ładnie ukłożyć w szerokim słoiku i zalewać na przemian z układaniem. Uważaj, nie
          poparz się, miód nie może byc gorący. To prażenie: wszystko na oko. Mój mąż
          najbardziej lubi te orzechy moczone w mleku z szarym miodem.
    • ampolion Re: Orzechy w miodzie 09.10.05, 14:23
      Mnóstwo przepisów, nie tylko miodowych (ang.):
      www.recipegoldmine.com/nuts/nuts.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka