asik49 11.09.05, 08:19 Gołąbki zawijane w liście winogron,zaciekawiły mnie.Zastanawiam się czy ,używa się specjalnej odmiany winogron?Czy ogrodowe odmiany nadają się do tego celu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: dolmadakia 11.09.05, 08:46 Nadają się. 30 liści winorośli, 125 g ryżu, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz, oregano, oliwa z oliwek Liście wkładamy do wrzątku na około dwie minuty. Odsączamy. Cebule kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Ryż po opłukaniu dodajemy do cebuli. Podlewamy wodą i dusimy ok. 10 minut, uzupełniając odparowaną wodę. Dodajemy wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny, oregano. Dusimy do miękkości, często mieszając i ewentualnie uzupełniając wodę. Odkładamy kilka liści, a na każdy z pozostałych kładziemy łyżkę farszu, składamy boki do wewnątrz i zawijamy w rulon. Na dnie dużej pateli układamy kilka liści, wlewamy ćwierć szklanki przegotowanej, gorącej wody, łyżkę oliwy z oliwek. Ciasno układamy dolmadakię i dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut. Podawajemy na ciepło lub na zimno polane sosem czosnkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inter Re: dolmadakia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.05, 10:35 Na gołąbki nadają się tylko młode liśćie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: Liście winogron - gołąbki. IP: *.bb.online.no 11.09.05, 11:12 Moje nawet młode liście wychodziły twarde więc ezięłam się na sposób i smażyłam gołąbki na rozgrzanym oleju. Bardzo pyszne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Liście winogron - gołąbki. 11.09.05, 11:35 Trzeba usunąć środkowy nerw - podobnie jak w kapuście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Liście winogron - gołąbki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 18:46 moja turecka przyjaciółka robi takie gołąbki, ale liście ma przygotrowane w słoiku - sklepowe znaczy się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Liście winogron - gołąbki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 16:10 mam takie, przywiozłam z Grecji, ale nie wiem jak sie do nich zabrać. czy sie je normalnie jeszcze gotuje? czy może farsz jakoś osobno.... ale to by chyba be sensu było? ktoś próbował? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f mm, jakie masz - w sloiku marynowane? No to 14.09.05, 18:03 tylko pluczesz i juz. Zawijasz farsz, ciasno bardzo ukladasz, podlewasz i buch do piekarnika. powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Liście winogron - gołąbki. 11.09.05, 21:02 robie z lisci winogronowych sloiczkowych, znaczy takich ze solanki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Liście winogron - gołąbki. IP: *.arcor-ip.net 11.09.05, 23:42 Greczynki urzywaja liscie prosto z krzewöw winogron, wymyte i sparzone. Jadlam wielokrotnie te potrawe u kolezanek tak jak u Greka (resatauracji), smakowala mi bardzo. Kwestia gustu i oceny. Zreszta niektörzy dodaja liscie winogron do kiszenia ogörköw tak jak liscie z wisni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al-ka Re: Liście winogron - gołąbki. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.05, 23:32 Nadają się liście wszystkich winorośli jadalnych,ale najwygodniejsze na gołąbki są te ,które mają spore listki.Robię je dość często z własnego krzewu i nadwyżki zamrażam bez sosu.Listki oczywiście trzeba sparzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
izunia03 Re: Liście winogron - gołąbki. 11.09.05, 23:37 Bardzo rozczarował mnie smak tych gołąbków. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne mnie wrecz odwrotnie 11.09.05, 23:57 klasyczne golabki po dolamskach sa zbyt mdle Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: mnie wrecz odwrotnie 12.09.05, 22:28 A ja sama robie sobie takie liscie do sloikow. Takie sloikowe w Polsce to koszt ponad 20 zl. Mnie nic nie kosztuja. Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: mnie wrecz odwrotnie 14.09.05, 17:57 Zrywam sobie na dzialce u sasiada, bo ja nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś