Dodaj do ulubionych

makaron. ale z czym?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 17:51
zblizaja sie urodziny moje faceta i chce zaprosuic go na obiad. myslalam zeby
zrobic makaron ale mam problem bo nie iwem z czym i jak go przyrzadzic :/moze
zapiekanka? doradzcie cos. dzieki :) i jeszcze jedno: co w takim razie na deser??
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: makaron. ale z czym? 21.09.05, 17:54
      polecam wyszukiwarkę , Galerię Potraw albo Almanach kulinarny
      tam szukaj inspiracji
      • Gość: Betsy Re: makaron. ale z czym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 20:05
        Proponuję szybkie spaghetti. Mięso mielone (ja miele sama w malakserze-polecam)
        wrzucam na patelnię z odrobiną oleju, smażę dodając różne suszone zioła
        majeranek oregano bazylia (międzyczasie gotuję mmakaron) i pokrojoną cebulkę,
        smaże a na koniec dodaję wyciśnięty czosnek, sól, pieprz po czym wlewam do tego
        pomidory z puszki (kupuję w Lidlu 1,35) takie całe trochę je na patelni
        rozdrabniam można też dodać trochę przecieru pomidorowego i duszę tak ze 20-
        25minut na koniec przyprawiam i dodaję dużo czosnku oraz coś ostrego np.
        tabasco.Można na talerzu posypać startym żółtym serem (najlepiej parmezan)
        Polecam
    • pat80 Re: makaron. ale z czym? 21.09.05, 20:20
      skoro to jego urodziny to moze troszke inaczej , np:

szeroki wstazki makaronu z sosem grzybowo-smietanowym
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28858484
      albo jak powyzej :) i z calym szacunkiem dla rurek
      wztazki wydaja mi sie bardziej urodzinowe

i do tego
      swieze pomidory w osemki z vinegretem i bazylia;

bedzie kolorowo i smacznie jak na moje zmysly

• Gość: Xena Re: makaron. ale z czym? IP: *.access.telenet.be 22.09.05, 14:44
      Schab lub karkowka duszone w sosie z papryka , cebula ,czosnkiem, cukinia ,
      ziolami i do tego makaron . Danie przystoic czastkami swiezych pomidorow z
      cebulka i feta , posypac natka .
      Moze byc kazde inne mieso duszone (gulasz wieprzowy lub wolowy lub jagniecina )
      Lub pieczony kurczak w ostrym paprykowym tluszczu - wtedy tluszcz wymieszac z
      makaronem i jak wyzej pomidor , cebulka feta ...
      Czesto robie makaron do miesa zamiast kartofli wiec prawie wszystko sie nadaje
      jesli nie jest w panierce .
      Dobre jest tez mieso z grzybami i makaronem
    • Gość: look_ash Re: makaron. ale z czym? IP: 193.28.230.* 23.09.05, 08:44
      parpadelle all n'ovo (szeroki wstazki jajeczne np malma okolo 5pln) 2 male cukinie pokrojone na plasterki lyzka kaparow czarne oliwki suszone pomidory cebula lyzeczka pesto - na oliwie ev zeszklic cebulke dodac dodatki ;) p,k,o ewentualnie jedno malutkie chili lub peperoni, wzucic cukinie i dusic az bedzie miekka (troszke posolic, popieprzyc) mozna dorzucic jeden czy dwa rozdrobnione fileciki anszua, w miedzyczasie ugotowac makaron all dente, odcedzic i przelozyc do sosu (zdjac z ognia) dodac pesto wymieszac i na talerz do tego mlode czewone wytrawne wino
      • linn_linn Re: makaron. ale z czym? 23.09.05, 09:26
        ... all'uovo czyli jajeczne.
        • Gość: look_ash .... wiedzialem ze jakos wlasnie tak :) n/t IP: 193.28.230.* 23.09.05, 11:31
    • oliwe Re: makaron. ale z czym? 23.09.05, 12:25
      kolezanka mi wczoraj polecila zrobiłam, wyszło pycha, jest proste tanie i
      szybkie więc i ja polecam:
      Na patelni zeszklic cebulkę, dodać tuńczyka z puszki(w sosie własnym), serek
      topiony hochland śmietankowytaki w podłużnym opakowaniu, w trójkatnych 2
      sztuki) i gęstą 18 lub 24 % śmietanę. Na koniec zetrzec do tego pół gałki
      muszkatułowej. Podawac z jakimkolwiek makaronem posypac pieruszką.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka