ampolion 24.09.05, 05:07 Zwłaszcza Amerykanom?... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kwiatek_leona Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? 24.09.05, 05:30 W US oprocz staropokoleniowych sentymentow Amerykanow polskiego pochodzenia, chyba tylko jest to popularne w tradycyjnych zydowskich domach. Ale ich wersja to szmalec topiony z kury (schmaltz). Ale jadlam kiedys pyszny szmalec we wloskim Tyrolu, podawany razem z ich tradycyjnymi szynkami i innym miesiwem. Tylko, ze nie mial skwarek :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cat-lover Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 24.09.05, 06:51 Meksykanie uzywaja regularnie , ale zaden Amerykanin do ust nie wzemie......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 22:08 oni (amerykanie) lubia tłuszczyk ciepły i płynący ... w hamburgerach ...:) ..dlatego sa tak dorodni ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamek Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? IP: 195.117.26.* 27.09.05, 16:00 Ludzie, jak wy możecie coś takiego jeść??? to przecież 100% tłuszczu w organizmie. Zawał murowany za 5 lat! Ja odżywiam się tylko sushi i sashimi oraz serem chudym i chodzę na siłownie 5 razy tygodniowo. Wygladam super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? IP: *.home1.cgocable.net 27.09.05, 16:20 adamek, dziecie drogie - kiedys, dawno dawno temu jak sie ubijalo swinie, to ze sloniny grubej na 4 palce wytapialo sie smalec ze skwarkami, a potem zajadalo sie to-to z chlebem i sola. PYSZNE ! Musze ci powiedziec, ze z braku laku i wyboru byl smalec czestym dodatkiem do tej kromki chleba, a i smazylo sie na smalcu, a juz kapusniak bez zasmazki na smalcu to nie byl zaden kapusniak. Dzieki bozi, ponad pol wieku na tym padole, zadnych chorob u mnie nie stwierdzono. Nie samym smalcem czlowiek zyl, wcinal sporo warzyw prosto z wlasnego ogrodka i roznych takich. Sishi to nie jest zywienie typowo polskie - pomysl o tym , co masz zapisane w genach, i co twoi przodkowie jadali! Zebys sie na tym sushi, sashimi i 5 razy tygodniowo na silowni nie przekrecil! Zdrowe odzywianie to odzywianie z glowa i przede wszystkim tym, gdzie zyjesz i co jest w okolicy , gdzie twoi przodkowie mieszkali. Zycze zdrowia, a przede wszystkim zdrowego rozsadku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropekuk I to jest prawdziwa FILOZOFIA 100% ZEN :)))))))) IP: *.range86-134.btcentralplus.com 27.09.05, 19:37 Medytacja Europejczyka jest bieganie boso po rzysku i rosie, nie zas joga ... Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? 28.09.05, 13:11 >a odżywiam się tylko sushi i sashimi oraz > serem chudym i chodzę na siłownie 5 razy tygodniowo. i tak umrzesz:) >Wygladam super. a to ty powiedziles... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iki Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? IP: *.acn.waw.pl 30.09.05, 08:10 a oczy ma skosne juz czy dopiero za 5 lat??? Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? 24.09.05, 07:46 ale mówimy o szmalcu (vel smalcu) ze skwarkami czy szmalcu z np. Georgem Washingtonem albo Władysławem Jagiełłą na froncie? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gucio Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.05, 18:56 Nie "vel smalcu", ale "smalcu". Tylko forma "smalec" jest poprawna językowo. Odpowiedz Link Zgłoś
madziaa26 Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? 24.09.05, 08:53 pewnie,ze smakuje.ostatnio mialam gosci ze stanow i tak im smakowal,ze wzieli przepis! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? IP: 207.148.162.* 24.09.05, 19:44 Moze i smakuje, ale jak im powiesz z czego to sie robi to wiecej to ust nie wezma. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? 24.09.05, 20:04 Którzy, gdzie?... Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? 24.09.05, 19:55 Bawarczycy tez robia:)Ale przewaznie jablka dodaja co mojemu M.niezbyt pasuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka ale 24.09.05, 20:14 to pytanie jest troche dziwne - smalec (o ile mowa o 'tłuszczu jadalnym pochodzenia zwierzęcego', definicja za słownikiem:) nie jest ani stricte polskim wynalazkiem, ani też tylko w naszym kraju sie go nie stosuje, ani też wreszcie nie jest pojęciem jednoznacznym. zamiłowanie do smalcu wieprzowego dzielimy z czechami, słowakami, niemcami, smalec kaczy i gęsi lubią francuzi, bez gęsiego tłuszczu nie zrobi sie wielu dan kuchni żydowskiej, a to są przykłady pierwsze z brzega Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: ale 25.09.05, 01:57 No cóż, ja nazywam to szmalcem bo tak to znam z domu. Słownik poprawnej polszczyzny akceptuje obie wersje, smalec i szmalec. W tym forum chodzi jednak raczej o wersje kulinarne niż językowe. A jak go robią Żydzi, Czesi, Słowacy, Niemcy i kto tam jeszcze? Czy znają skwarki? (P.s. swego czasu, gdy byłem wegetarianinem, odkryłem sposób na skwarki wegetariańskie...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Niemcy ze skwarkami, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 25.09.05, 02:17 jabłuszko, cebulka, majeranek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Niemcy ze skwarkami, IP: *.home1.cgocable.net 27.09.05, 16:31 cebulka, skwareczki, grzybki ! Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: ale 25.09.05, 15:09 ampolion napisał: > No cóż, ja nazywam to szmalcem bo tak to znam z domu. Słownik poprawnej > polszczyzny akceptuje obie wersje, smalec i szmalec. W tym forum chodzi jednak > raczej o wersje kulinarne niż językowe. zgadza sie, bo to regionalizm, tyle że - używając ogólnopolskiego określenia 'smalec' - muszę najpierw sprawdzić, czy przypadkiem nie stosujesz tej nazwy np. do jakiejś specyficznej formy smalcu albo może w ogóle innej potrawy. kiedyś gdzieś czytałam o bodaj babce ziemniaczanej nazywanej 'szmulec', fonetycznie blisko, no lepiej najpierw ustalić językowe podstawy:) > A jak go robią Żydzi, Czesi, Słowacy, Niemcy i kto tam jeszcze? z reguły tak samo - biorą odpowiednie zwierzę czy ptaszysko i wytapiają z niego tłuszcz:) apoteoza skwarek to sie w 'szwejku' znajduje, autorstwa - o ile mnie pamięć nie myli - balouna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza79 Re: ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 13:12 Jottka - czy Ty musisz sie wszystkiego czepiac??/ Przeciez chyba nie o to chodziło w dyskusji...:) Pozdrawiam wszystkich smalco-jadaczy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storkok Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 20:18 podarowałem kiedyś wielki słój smalcu własnej roboty Szwedom. zawieźli go do siebie i wyłożyli na corocznym letnim "feście" w firmie razem z ogórkami małosolnymi równiez otrzymanymi od nas. grillowane mięso wystygło, a oni pochłaniali smalec, smarując nim chleb warstwą grubszą niż same kromki chleba :) jak sie skończył, to prawie bunt wybuchł, że nie ma więcej. ten mój smalec, to samego smalcu nie ma zbyt dużo, ponieważ robię go w nastepujący sposób: zmieloną karkówkę i cebulę smażę w stopionej słoninie i tłuszczu, który zostaje z przerobu świniaka (zamawiamy świnkę i wyroby z niej prywatnie u hodowcy/masarza). dodaję czosnek, jabłka i majeranek. mięsa i wymienionych dodatków jest w tym sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? IP: *.telia.com 27.09.05, 14:36 do storkok: w Szwecji jest i smalec, i ogorki malosolne, nazywane zreszta "västeråsgurka". Smalec je sie w calej Europie, z wyjatkiem moze tylko najbardziej poludniowych jej czesci. Odpowiedz Link Zgłoś
margo.pf Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? 28.09.05, 01:48 Confit de canard czyli piersi lub uda kacze we wlasnym tluszczu sa typowa potrawa poludniowej Francji :)) Smalce wieprzowy jest znany w kuchni francuskiej i stosowany w wielu potrawach. Rillettes to bardzo powszechna forma smalcu wpieprzowego, gesiego lub kaczego w postaci zmielonego miesa wytopionego z tluszczem. Polecam Rillettes de Mans. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ze Szwecji Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? IP: *.ias.bredband.telia.com 28.09.05, 10:00 Mieszkam tu od wielu lat i rzeczywiscie jest tu do kupienia smalec, ale nadaje sie wylacznie do smazenia, i nie wiem czy Szwedzi go kupuja, czy moze zamieszkali tu cudzoziemcy. W kazdym razie nigdy nie widzilam zeby rekomendowano kanapke ze smalcem! Istnieje tu cos, co nazywa sie "saltgurka", czyli ogorki w soli, ale te ktore jadlam (drogie!) byly po prostu bardzo slone, a nie kwaskowate/kwasne jak polskie. Nic co bym polecala... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? IP: 206.248.67.* 24.09.05, 22:01 Nie spotkalam Ameryklanow, ktorzyby uzywali smalcu.Czy by im w Polsce smakowal- nie wiem,mnie-Polce-nigdy to nie smakowalo, wolalam, jak mi w restauracji Lodzkiej dali trwarog do chleba. Za to spotkalam Meksykanki, ktore uzywaja smalc, a Puertoricanie-slonine do ryzu. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? 25.09.05, 02:20 Ale w Ameryce smalcopodobny lard jest dobrze znany. www.hoboes.com/html/Diner/lard.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
millie Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? 26.09.05, 17:03 w Anglii tez, ale raczej do smazenia niz konsumowania 'raw'. Idea smalcu ze skwarkami jako smarowidla do chleba tubylcow odstrecza. Inna sprawa ze smalec najlepszy na chlebie 'polskim', razowym albo na zakwasie a tu taki niecodzienny, podobnie jak w Stanach chyba? Chociaz z drugiej strony sie czasem zjada drippings sandwiches czyli chleb posmarowany tluszczem 'spod pieczeni'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 12:25 a angielski "pork scratchings" które dostaniesz w większości lokalnych pubów do piwa? toż to prawie to samo, no może nie do końca, ale idea jedzenia "tłutych resztek" podobna :-) Odpowiedz Link Zgłoś
millie Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? 27.09.05, 14:42 prawda, w rzeczy samej, nie przyszly mi do glowy pork scratchings! moze dlatego ze nie znam osobiscie nikogo kto by to - nomen-omen - swinstwo jadl ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 13:45 ja uwielbiam :-))) a oni to to nawet sprzedają w normalnych sklepach, wisi w malutkich torebeczkach jak orzeszki ziemne :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mephi100us Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? 26.09.05, 21:47 >Dobrze znany< to przesada! W normalnych amerykanskich supermarketach go nie znajdziesz,chyba ze w okolicy mieszka wieksza populacja latynoska. W sklepach "etnicznych" jest wyeksponowany. Tak samo jak kupisz kasze gryczana ('kasha') w okolicach w ktorych mieszkaja Zydzi i Polacy. Przecietny Amerykanin nie zna albo ma mgliste pojecie o tych specjalach. Poza tym wyobrazcie sobie co by posmarowac takim polskim smalcem w Ameryce? Ten gumowo-gabczasty "chleb"? Mija sie z celem! Tak samo jakby spozywac francuskie sery nie z bagietka tylko z bulka typu McDonald's i zapijac cola zamiast czerwonym winem! Brrr...a kysz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? 26.09.05, 23:53 No to chyba mieszkasz w Amerykańskiej pipidówce. W Nowym Jorku KAŻDY supermaket ma i lard i kaszę gryczaną. Przepisy na smarowidło też widziałem w Internecie. Chleby bardziej "europejskie" znajdziesz w każdym health food store i w wielu superach. Odpowiedz Link Zgłoś
mephi100us Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? 28.09.05, 23:33 W N.Jorku? Przeciez mowilem,ze tam gdzie mieszkaja Polacy i Zydzi! A tych akurat nie brakuje w NYC. Tak! Znajdziesz chleby "bardziej" europejskie,ale one do konca tez nie sa takie jak swiezy polski chleb,bo sa 'miekkie' i nie maja chrupiacej skorki (CRUST IS BOMBAST!!!). W pipidowce w ktorej mieszkam,czyli w Miami Beach,znalazlem nawet jedna piekarnie artystyczna (;-),ktora piecze chleb wyjatkowo udany i zblizony do srodkowoeuropejskich wymogow,na ale za bochenek trzeba dac $4-7. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? 28.09.05, 23:51 A może warto zacząć wątek "Polski chlebuś w Ameryce", gdzie i jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? IP: *.home1.cgocable.net 27.09.05, 16:33 lard to JEST smalec, tyle, ze zupelnie wyjalowiony z wszelkiego smaku, paskudztwo. polski smalec ze skwareczkami, cebulka itd - pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? IP: *.arcor-ip.net 25.09.05, 20:29 oj jacy ci amerykanie delikatni. W Niemczech kupi sie smalec normalnie w sklepie. Czesto widzi sie w koszykach lezaca paczke smalcu, to nie zalezy od statusu to zalezy od ludzkiego smaku. Sama zjadla bym chetnie taki swiezy ogörek z grzadki i swiezy swojski chleb ze smalcem. Szkoda ze nie mam akurat w lodöwce, narobiliscie mi smaku na niego. Swiezy chleb, ogörki (swieze i kiszone) mam tylko smalcu brak. Odpowiedz Link Zgłoś
malyburacho Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? 25.09.05, 13:20 To co w polsce nazywa sie szmalec gdzie indziej inaczej.Nie znam nazwy angielskiej.W hiszpani szmalcem(MANTECA)zajadaja sie wszyscy ze smakiem. Bon proveche Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trouble Re: ba_nito , gdzie jesteś ? IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 26.09.05, 07:45 nie wiem,czy generalnie Amerykanie tacy sa,bo moze to ja akurat takich spotkalam,ale....wsrod moich przyjaciol i znajomych w usa,nie-polakow,nie ma osoby,ktora by sie nie wykrzywila jednoznacznie na sam dzwiek slowa:smalec czy tez flaki.nie wiem co jest,ale ci moi znajomi krzywia sie nawet,jak opowiadam im,co podajemy w domu do ryby smazonej-surowke z kiszonej kapusty.strachliwcy- )))ale mam nadzieje,ze nie wszyscy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 16:55 nie wiem jak amerykanom - oni z reguły są dziwni - ale angolom, szkotom, irlandczykom, niemcom, francuzowi i kilku innym z dalszych rejonów świata bardzo smakowało. mój "osobisty" obcokrajowiec równeiz się zajada smalcem - szczególnie takim ze skwarkami. nawet znam jedną wgetariankę której bardzo smakował :-) siedzieliśmy w Spiżu we wrocławiu z grupą obcokrajowców. dali nam smalec na "czekajkę' wszyscy sie zajadali aż tu nagle ktoś przytomnie zapytał - a co to jest?jak sie dowiedziała tak pobiegła do WC - w wiadomym celu, ale głównie z przekonania bo smakowac jej smakował :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voska Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? IP: *.access.telenet.be 26.09.05, 17:54 We Francji mozna kupic smalec w kazdym markecie czy sklepie miesnym( paczkowany badz na wage). Takze bez problemu mozna kupic w Belgii (bez skwarkow)-przede wszystkim jest uzywany do smazenia,albo skladnik potraw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolcia Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 26.09.05, 18:45 moj hiszpan uwielbia, a oni tutaj na poludniu hiszpanii, maja swoja odmiane smalcu w kolorze pomaranczowym, zawny "sobrasada", ktora w smaku nie dorownuje oczywiscie smalcu z celbulka i skwareczkami. Odpowiedz Link Zgłoś
shtalman Szwedzi raczej na tak 26.09.05, 19:36 Dalem im sprobowac w jednej restauracji a ci ze fanatycy beztluszczowych wyrobow bali sie. Jednak gdy ich zmusilem do posmakowania razem z chlebem, sola i ogorem to powiedzieli ze ta swinia topiona jest calkiem niezla. A nie wspominajac o kielichu do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bavaria Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? IP: *.chem.usu.edu 26.09.05, 21:09 Tak. Jestem Niemcem i lubie Szmalec. Odpowiedz Link Zgłoś
mephi100us Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? 26.09.05, 21:56 Te reakcje cudzoziemcow wynikaja glownie z tego,ze smalec jest 'politycznie niepoprawny' i paniusie,ktore cale zycie spedzaja na tej czy tamtej diecie wybrzydzaja. Jak im nie powiesz co wkuszaja,to im rzecz jasna BARDZO SMAKUJE! Zwlaszcza z polskim chlebem,ktory jest NAJLEPSZY NA SWIECIE!!! Jezuuuu,jak bym zjadl smalec ze skwarkami na polskim chlebie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedzmaPL Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? IP: *.sympatico.ca 26.09.05, 22:18 Taaa a gdzie slonine kupic bo ta co jest w sklepach taki cienki plasterek to sie nie nadaje. Niestety swinie kanadolskie maja jej bardzo malo. Ja nie przepadam za smalcem ale lubilam zapach jak mama go robila. Ot takie wspomnienie z dziecinstwa i Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? 26.09.05, 23:57 Kup slab bacon i przetop, nie musi być pork fat w plastereczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
pogon_02 Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? 27.09.05, 00:25 Do tej/tego z Kanady gdzie ty mieszkasz? U nas w Mississauga Ontario kupisz slonine na smalec u prawie kazdego Polskiego zeznika czy tez w Polskim sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? IP: *.fbx.proxad.net 26.09.05, 22:39 Francuzi nie lubia Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? 27.09.05, 01:20 dobrze smakuje Anglikom, ktorzy sa na diecie niskoweglowodanowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remik Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? IP: *.umwo.opole.pl 27.09.05, 10:31 Raz wracajać ze Słowenii podróżowałem z dwójką Norwegów. Została mi puszeczka smalcu i pasztetu. Smalec bardzo im smakował! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zubrowka Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? IP: *.in-addr.btopenworld.com 27.09.05, 12:13 Nie wiem jak Amerykanom, ale jednemu Anglikowi na pewno. Kolege obcokrajowca zaprowadzilam do typowo polskiej chaty, jako przystawke podano chleb ze smalcem, tak sie najadl tym smalcem, ze juz na nic innego nie mial miejsca..;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? IP: 213.76.128.* 27.09.05, 14:37 a co to jest szmalec? o smalcu słyszałem, ale ... ludzi piszcie po polsku bo tego nie da się czytać... Odpowiedz Link Zgłoś
jollka2 jednemu Francuzowi bardzo 27.09.05, 14:39 W muzeum pod Sierpcem jest chata z pysznym swojskim jedzeniem. Francuz dostał potężną pajdę ze smalcem i skwarami i tak wsuwał, że zjadł trzy. Nie mowiliśmy mu co to, on nie pytal :) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? 28.09.05, 00:23 "Słownik poprawnej polszczyzny" uznaje szmalec i smalec jako równie poprawne nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? 28.09.05, 23:16 no moze i uznaje, ale "szmalec" to forma ten no...vilidżerska:) Odpowiedz Link Zgłoś
keepersmaid Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? 27.09.05, 16:05 Portugalia - smalec, skwarki i inne swinkowe jadlo jak najbardziej obecne, wiec nie wiem o co chodzi z tym "ale na poludniu Europy nie". Robia takie przekaskowe "suche" skwarki, ktore mozna lapka zajadac bez posrednictwa chleba. Wiejski chleb tez maja dobry... I do tego czerwone wino ... MNIAM! Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? 27.09.05, 17:45 Jakos mi sie nie chce wierzyc, ze Amerykanom to smakuje. Ja mieszkam w Polsce od urodzenia i smalcu nie znosze. Moge nawet zrozumiec, ze zjedza zupe ogorkowa, flaki, cwikle, ale smalcu nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpak Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? IP: 213.31.229.* 27.09.05, 17:51 To, ze czegos nie rozumiesz, albo w cos nie wierzysz, nie oznacza jeszcze, ze tego czegos nie ma. thiessa napisała: > Jakos mi sie nie chce wierzyc, ze Amerykanom to smakuje. Ja mieszkam w Polsce > od urodzenia i smalcu nie znosze. Moge nawet zrozumiec, ze zjedza zupe > ogorkowa, flaki, cwikle, ale smalcu nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
irenka82 Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? 27.09.05, 19:04 wlosi tez lubia:) ale to musi byc taki smaluszek fest,duzo skwarkow i cebulki z czosnkiem.i majeranku.moj ukochany jeszcze nie jadl przysmaku,ale moi znajomi tak i chwala sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosen Re: smalec to nie polska demena IP: *.arcor-ip.net 27.09.05, 19:23 W Niemczech to zadna nowosc. W kazdym sklepie mnogosc z papryka z ziolami, z cebulka i jablkiem i...... No i smalec roslinny, dla tych co troche dbaja o zdrowie. Smakowo nie do poznania, tyle ze bezwieprzowy. No i jeszcze jest gesi smalczyk. Wiec nie jestesmy w tym temacie kulinarnymi Kolumbami. Opatentowac sie nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sklepowa Faktycznie. Smalec - zadna nowosc. IP: *.cybernet.ch 27.09.05, 19:34 Polacy smalcu nie wymyslili. W dodatku uzywaja niemieckiego zapozyczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sklepowa Ludzi nie robila fabryka. IP: *.cybernet.ch 27.09.05, 19:28 Smalec nie jest polska specjalnoscia ! Wyraz "smalec" pochodzi od niem. "Schmalz". Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion A jak ONI go robią? 28.09.05, 00:25 Może podzielimy się tymi międzynarodowymi odmianami smalcu? Odpowiedz Link Zgłoś
margo.pf We Francji smalec to "saindoux" 28.09.05, 02:11 w czystej postaci i "rillettes" zmielone mieso przetopione z tluszczem. Wyzej pisalam, ze smalec jest podstawowym skladnikiem wielu potraw we wszystkich regionach Francji. Flaki sa takze znane i lubiane, przygotowuja je troche inaczej. To samo z nozkami w galarecie, z ozorkami, golonka itp. Niezorientowani mysla, ze cala Francja od zawsze uzywala i uzywa oliwy z oliwek w celach kulinarnych, zapominajac o tym, ze do codziennej kuchni uzywano zawsze tluszczu dostepnego w regionie. Oliwa byla droga, bo trzeba bylo ja transportowac z poludnia. Wiec to bajka, ze od zawsze itp. Stwierdzenia typu "amerykanin smalcu do ust nie wezmie" rozsmieszaja mnie, bo to swiete zaparcie nie rozwiazuje ich problemow z nadwaga. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_ka Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? 28.09.05, 10:29 Moj maz, Francuz, nie lubi specjalnie. Za to pierogi bozonarodzeniowe je jak pies: dopoki sie zle nie poczuje :)) Odpowiedz Link Zgłoś
irenka82 Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? 28.09.05, 13:20 no,pierogi bozonarodzeniowe moj tez uwielbia Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Schwarzwald ma tlusta kuchnie 28.09.05, 10:52 Przekonanie o wyjatkowosci polskiej kuchni jest wynikiem ksenofobii. Smalce, boczki, pierogi i inne wyjatkowosci mozna z latwoscia spotkac w Szwabii i okolicach. Bylem w restauracji gdzie goscie nie potrafili sie powstrzymac przed wyczyszczeniem antaleczka smalcu przed posilkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anamor Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? IP: *.sroda-wielkopolska.sdi.tpnet.pl 28.09.05, 11:24 Witam, Znajomi Duńczycy będąc u nas kilka dni polubili smalec oraz twaróg. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
olik35 Re: Czy obcokrajowcom smakuje szmalec? 28.09.05, 15:58 Dla mojego meza Hiszpana oraz jego znajomych smalec bardzo smakuje, zakochali sie wrecz w chlebie z smalcem o raz do tego zimne piwko. zawsze jak jade do polski to zadaja, zebym go przywiozla. Odpowiedz Link Zgłoś