Dodaj do ulubionych

Blender, ktory najlepszy

IP: *.atm2-0-77326.0x50a6e95a.bynxx15.customer.tele.dk 29.09.05, 17:27
Czesc kochani
zblizaja sie moje urodziny i chcialam sobie zazyczyc blender. Nie wiem tylko
dokladnie jaki chce. Mam mikser z Kitchen Aid i zastanawialam sie, czy nei
kupic tez blendera z tej firmy, ale jakos nie przemawiaja do mnie te dziwne
guziczki, ktore ma. Wogole, brakuje mu tej prostej elegancji, ktora ma mikser.
Chcialabym cos prostego i mocnego, w czym moznaby kryszyc kostki lodu i
mrozone owoce na gladkei smoothies itepe.
Uwazam, ze zbyt duzo roznych bajerow nie jest mi potrzebne.
Na koncu dodam, ze mam juz reczny blender z przystawka do siekania, w ktorym
aktualnie robie lody z mrozonych owocow, ale to nie jest to.

czekam na wasze zdanie na ten temat.

ewa102
Obserwuj wątek
    • Gość: BetsyPetsy Re: Blender, ktory najlepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 17:57
      Zdecydowanie polecam Brauna. Mam taki blender z wieloma funkcjami a raczej
      przystawkami oraz regulowaną prędkością którym siekam mięso, przecieram
      pomidory, siekam kapuste itp.robię koktajle a także ubijam pianę z białek. Jest
      rewelacyjny, mam go już 6 lat non stop używam i nigdy nie zawiódł.Właściwie
      dzisiaj nie wyopbrażam sobie kuchni bez niego.
      Mniej więcej tak wygląda:
      www.agd.and.pl/info.php?idprod=mr_5550_m_ca_v2
      • Gość: ewa102 blender a mikser IP: *.atm2-0-77326.0x50a6e95a.bynxx15.customer.tele.dk 29.09.05, 18:09
        Problem jezykowy zaistnial znowu
        to co ty pokazalas, to nazywa sie w/g podanej przez ciebie strony: mikser
        reczny.

mnie chodzi dokladnie o taki dzbanek szklany, ktory ma wbudowane w dno nozyki i
        stawia sie go na podstawce, w ktorej jest silnik

pomimo kilkukrotnych dyskusji, nigdy nie udalo mi sie sprecyzowac, co w polsce
        jest mikserem, a co blenderem, a co robotem, co foodprocesorem, co malakserem
        itepe

to chyba jest osobna dyskusja

w kazdym razie maszyne wspomniana przez ciebie juz mam, ale chodzi mi o co
        innego

dzieki za odpowiedz
        • Gość: BetsyPetsy Re: blender a mikser IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 18:18
          Skoro masz taki zestaw to nie rozumiem po co Ci blender to urządzenie ma
          dokładnie takie funkcje jak blender (bo po części jest blenderem) czyli miksuje
          tnie rozdrabnia itp. itd rozumiem że chodzi o to sądząc po nazwie
          www.agd.and.pl/info.php?idprod=tsk936
          ale to jest częścia tego zestawu który pokazałam wcześniej, jest poprostu
          okrojoną jego wersją.
          • Gość: anie do betsypetsy :) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.09.05, 18:31
            z ciekawosci :) tez mam podobny blender reczny jak ty, tyle ze boscha. jak ty
            nim siekasz mieso i na co? bo ja tego nie robilam i ciekawa jestem. dodam ze
            moj mam moc 400 watt i jeszcze turbo predkosc. ale koncowke ma tylko jedna,
            taki nozyk tnacy. bede wdzieczna jak mi przyblizysz te sprawe :)
            • Gość: BetsyPetsy Re: do betsypetsy :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 20:53
              Mam taki pojemnik w komplecie (tak jak tam na zdjeciu widać) i w nim są takie
              dwa nożyki, do tego pojemniczka wrzucam pokrojone mięso w kostke i miksuję na
              najwyższych obrotach. Tak posiekane mięso używam do kotletów, sosu do spaghetti
              itp.Moje urządzonko ma 300 watt i świetnie sobie z tym radzi.Natomiast muszę
              kiedyś spróbować zrobić tę czynność malakserem czyli tą długą końcówką z
              nożykiem najlepiej w wysokim naczynku być może sobie poradzi, jestem ciekawa co
              z tego wyjdzie
            • Gość: Desi Re: do betsypetsy :) IP: *.cust-adsl.tiscali.it 30.09.05, 11:59
              DO SOKU Z OWOCOW TO CHYBA UZYWA SIE SOKOWIROWKI A NIE MIKSERA........
          • Gość: ewa102 Re: blender a mikser IP: *.atm2-0-77326.0x50a6e95a.bynxx15.customer.tele.dk 29.09.05, 20:11
            Wydaje mi sie, ze taki "blender kielichowy" ma jednak inne zastosowania niz
            blender reczny
            wydaje mi sie, ze jest lepszy do smoothies i sokow owocowych robionych z
            kostkami lodu

wlasnei wrocilam z delegacji w egzotycznym kraju gdzie opilam sie i
            jednoczesnie zwariowalam na punkcie sokow robionych z calych owocow w dodatkiem
            kostek lodu
            wychodzi z tego taki pol sok, pol sorbet, ktory jest rewelacyjny w smaku i dosc
            niskokaloryczny (jesli nei dodaje sie takich ilosci cukru, jak to oni lubia)

probowalam w mojej przystawce do siekania, gdzie czasami robie lody z jogutru i
            mrozonych owocow
            ale niestety okazalo sie, ze nozyki w braunie sa za slabe

chcialabym miec cos, co moglabym uzywac przez dlugie lata, dlatego pytam o
            porzadne marki, takei jak KA
        • ampolion Re: blender a mikser 30.09.05, 03:54
          Masz rację, absolutnie.
          A oto bezapelacyjny klasyk w tej kategorii:
          www.worldwidevoltage.com/detail~ID~519.html
    • Gość: betka Re: Blender, ktory najlepszy IP: *.bielsko.dialog.net.pl 29.09.05, 19:27
      ja osobiscie lubie przedmioty PHILIPSA i jezeli chcesz wejdz na www.philips i
      odszukaj w linkach sponsorowanych w sklepie internetowym blendery. Bosch tez
      jest dobry bo mam robot i blender reczny!
      • Gość: BetsyPetsy Re: Blender, ktory najlepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 20:56
        Ja wyleczyłam się z przedmiotów Philipsa kupiłam kiedyś toster taki do
        sandwiczów i zaczął odchodzić wraz z kanapkami teflon, reklamowałam go i oddali
        mi nowy typ i działo się dokładnie to samo, wyrzuciłam 125zł bo nie nadawał się
        do dalszej eksploatacji.
    • Gość: ewa102 powrot do tematu: jaki blender najlepszy IP: *.atm2-0-77326.0x50a6e95a.bynxx15.customer.tele.dk 29.09.05, 22:14
      moze jednak ktos kto uzywa i sie troche zna sie wypowie

po przeszukaniu sieci zastanawiam sie nad: kitchen aid, waring, vita-mix
      (chociaz cena tego w europie jest troche szokujaca)

nie jestem amerykanofilka (czy jak tosie tam poprawnie nazywa), ale wierze, ze
      jesli ktos ma doswiadczenie w robieniu blenderow, ktore wytrzymuja duzo, to sa
      to wlasnei amerykanie
      dlatego wogole nie biore pod uwage plastikow typu philips, braun, kenwood, czy
      pozal sie boze melissa
      • barbara_7 Re: powrot do tematu: jaki blender najlepszy 30.09.05, 11:40
        Ja mam w domu dwa roboty: Philipsa posiadającego w zestawie m.in. typowy
        blender (dzbanek) i ręczny brauna podobny do tego na zdjęciu (koktaile robi się
        za pomocą tej długiej nóżki). I powiem Ci, że obecnie do robienia koktaili
        owocowych (a robię je bardzo często) używam głównie brauna. Smakowo nie widzę
        różnicy, a od strony praktycznej wygodniejszy jest braun. Jedyny problem to
        faktycznie kruszenie lodu... ale w nowych zestawach brauna jest przystawka do
        kruszenia lodu. Nie wiem jeszcze jak to działa, bo dopiera zamierzam dokupić do
        mojego zestawu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka