Dodaj do ulubionych

ciastko jabłkowo-budyniowe

06.10.05, 12:09
Wczoraj robiłam pierwzy raz. Wyszło rewelacyjnie. Polecam szcególnie dla
mniej zaawansowanych kucharzy, bo nadzwyczaj proste i szybkie.

Ciasto:
- 0,5 kg mąki,
- kostka margaryny,
- 1 szklanka cukru,
- 2 jajka,
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa:
- 1 litr mleka (może być mniej - budyń będzie bardziej gęsty)
- 2 budynie śmietankowe/waniliowe (każdy na 0,5l mleka)
- jabłka (ok kilograma na dużą blachę)
- cukier tyle ile wymagają budynie (albo mniej - będzie mniej słodkie)
- cukier waniliowy
- cynamon

Jak przyrządzić?
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, posypać cukrem waniliowym i odrobiną cynamonu
i odstawić.

składniki ciasta zarobić (ja wyłożyłam wszystko na stolnicę i pociachałam
nożem, a potem skleiłam) i podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i
rozłożyć na blasze, wyłożyć też na bokach. Druga w tym czasie wędruje do
lodówki. Na spodniej części ciasta wyłożyć jabłka. Ugotować budyń i gorącym
zalać jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować i ułożyć na masie budyniowej.

Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 40 min do zrumienienia góry. Ja na koniec
pieczenia, jak już góra była odpowiednio złota, przestawiłam blachę na
najniższy poziom w piekarniku i przykryłam ciasto folią aluminiową, żeby
dopiec spód (ok. 5 min). Wyszło ok. Polecam takie jeszcze delikatnie ciepłe,
ale nie gorące.
Obserwuj wątek
    • Gość: BetsyPetsy Re: ciastko jabłkowo-budyniowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 12:59
      mmmm... ale mi smaka narobiłaś, zabieram się dziś za pieczenie, dzięki za
      przepis.
    • Gość: marzenka Re: ciastko jabłkowo-budyniowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 17:34
      A jaka duża blaszka?
      • inezz_a Re: ciastko jabłkowo-budyniowe 07.10.05, 09:29
        duża tortownica
    • Gość: Thea Re: ciastko jabłkowo-budyniowe IP: *.pools.arcor-ip.net 06.10.05, 21:06
      Dzieki za przepis.
      Jadlam u bratowej w Polsce, bardzo mi smakowalo ale zapomnialam wziasc przepisu
      na nie.
      Jeszcze raz DZIEKI.
    • roseanne Re: ciastko jabłkowo-budyniowe 06.10.05, 21:07
      czy to jest to , co sie nazywa szarlotka krolewska?

chyba jadllam u szwagierki w PL, pyszne
    • Gość: alina Re: ciastko jabłkowo-budyniowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 21:24
      kilka razy robiłam to ciast i zawsze super wychodziło,
      skusiłam się na niewielką zmianą i jabłka starłam na grubych oczkach + kisiel,
      też wyszło świetnie :)
      • inezz_a Re: ciastko jabłkowo-budyniowe 07.10.05, 09:35
        a jaki kisiel dalas? ja bym widziala cytrynowy, albo jakis inny zolty lub
        pomaranczowy. Jutro bede znow robila ciacho, bo mam jeszcze jabłka, mysle ze
        zrobie z kisielem, zeby urozmaicic. Ile wody do kisielu? Dajesz do tego cynamon
        i cukier waniliowy?
        • Gość: Thea Re: ciastko jabłkowo-budyniowe IP: *.pools.arcor-ip.net 09.10.05, 16:38
          Inezz_a chce Ci podziekowac za recepture.
          Wlasnie dzis rano wypröbowalam, naprawde wspaniale ciasto ale nie bylo to, ktöre
          jadlam u mojej bratowej w Polsce. Macie jeszcze jakies ciekawe przepisy tego
          typu ciast? Tam tez byl budyn i jablka.
          Dzisiejszy wypiek znika bardzo szybko z blachy, jeszcze raz bardzo, bardzo dziekuje.
          Pozdrawiam
          Thea
          • Gość: Magi Re: ciastko jabłkowo-budyniowe IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.05, 19:58
            A jakie jabłka się nadają ?
            • Gość: bajeczka04 Re: ciastko jabłkowo-budyniowe IP: *.303.krakow.pl 09.10.05, 20:07
              Do wszelkich wypieków z jabłkami, najlepsze są szare lub złote renety,
              antonówki, boikeny, landsberskie. :-)
              bajeczka04
          • Gość: inezz_a Re: ciastko jabłkowo-budyniowe IP: 80.51.235.* 10.10.05, 11:39
            prosze bardzo, polecam się na przyszłość, ale nie mam innego przepisu na takie
            ciacho z budyniem. Jak uda ci się wydostac od brtowej podziel się na forum.
            Pozdrawia i życzę smacznego wszystkim.
    • korniz Re: ciastko jabłkowo-budyniowe 10.10.05, 19:44
      A jak smakuje ten budyń upieczony ?I jaką ma konystencję?Smakuje na zimno?Pytam
      się bo kiedyś robilam podobne ciasto tylko że banany były zalewane budyniem
      czekoladowym i było okropne .Nie mogłam zjeść ani kawalku, mężowi
      smakowało.Budynie mi smakują ale jakoś te ciasto nie.
      • magda270519761 Re: ciastko jabłkowo-budyniowe 10.10.05, 21:08
        Ja piekę tak samo , tylko , że na litr mleka daje 3 budynie , wtedy jest gęstszy
    • Gość: BetsyPetsy zrobiłam troche inaczej i tez pyszne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 08:52
      Otóż mleka dałam nie cały litr wtedy budyń jest gęsty natomiast tą wierzchnią
      warstwę zrobiłam w ten sposób, że ciasto zmroziłam aby było twarde i starłam na
      grubych oczkach po czym obsypałam budyń i wie cie co... wyszło taaaakie
      chrupiące, bardzo pyszne to ciacho, naprawdę polecam
      • inezz_a Re: zrobiłam troche inaczej i tez pyszne 11.10.05, 10:58
        super pomysł betsy, nastepnym razem wykorzystam
      • Gość: Thea Re: zrobiłam troche inaczej i tez pyszne IP: *.pools.arcor-ip.net 11.10.05, 16:25
        tez na tartce potarlam reszte ciasta, nie chcialam sie bawic w walkowanie a
        pözniej przekladanie cienkiego placka na blache zeby przykryc reszte.
        Na litr mleka dalam trze budynie i troche wiecej cukru to znaczy na 1 budyn
        dalam 3 tyzki cukru. Po wystygnieciu budyn mial stabilna konsystencje z
        krojeniem nie mialam klopotu.
    • go_pa Re: ciastko jabłkowo-budyniowe 15.10.05, 20:16
      Witam!!! Właśnie zjedliśmy po kawałku ciasta - pyszne paluszki lizać- aż chce
      się jeszcze jeden kawałek. Dzięki za przepis. Pozdrawiam Gosia.
    • inezz_a Re: ciastko jabłkowo-budyniowe 18.10.05, 15:54
      Cieszę się że smakowało!! Ja spróbowałam też potrzeć drugą część ciasta,
      rzeczywiście jest fajnie chrupiące. Trzeba tylko porządnie zmrozić, bo inaczej
      robią się kluchy ;)
      • tchiopentalik Re: ciastko jabłkowo-budyniowe 21.10.05, 12:53
        Ja teraz piekę ale siedzi 40 minut jak jest w przepisie i jest nie upieczone .
        Proszek do pieczenia dałam!!!
        • inezz_a Re: ciastko jabłkowo-budyniowe 21.10.05, 13:05
          jak troche dluzej posiedzi to nic sie nie stanie. duzo zalezy od piekarnika, a
          wsadzilas do porzadnie nagrzanego? teraz to pewnie juz sie upieklo, i jak
          smakuje?
          • tchiopentalik Re: ciastko jabłkowo-budyniowe 21.10.05, 13:09
            wsadziłam do nagrzanego,jeszcze się piecze zauwazyłam że zaczoł być zlocisty to
            znak że sie upiecze. Mam nadzieje że teraz nie spale, może mój piekarnik jest
            felerny.Dzieki!! Jak sie upiecze dam znać.
            • inezz_a Re: ciastko jabłkowo-budyniowe 21.10.05, 13:17
              jak juz bedzie zlocisty na gorze to włącz na jakies 5-7 minut tylko dolna
              stronę piekarnika (jak masz taką opcję) albo przestaw ciasto na najniższą pólkę
              w piekarniku i przykryj je folią aluminiową. Trzeba dopiec dół. A może tak ługo
              się piecze bo masz wyższe niż moje, mniejsza tortownica itp, ale najważniejsze
              ze sie upiecze.
              • tchiopentalik Re: ciastko jabłkowo-budyniowe 21.10.05, 13:43
                Bardzo ci dziękuje za pomoc,właśnie się upiekło oczywiście od razu kawałek
                zjadłam jest bardzo smaczne, piekło sie 65 minut, ale jest takie jak powinno,
                tak podejrzewam bo się nie spalilo. Widocznie mój piekarnik tyle
                potrzebuje.Jeszcze raz dziękuję!!!!
    • morphea1 Re: ciastko jabłkowo-budyniowe 21.10.05, 15:32
      mam juz wszytsko- dzis robie ...Mam pytanie- czy jablek nie nalezy
      obgotowac?...Nie zasypywac cukrem...?
      • inezz_a Re: ciastko jabłkowo-budyniowe 21.10.05, 15:47
        zanim zaczniesz przygotowywac ciasto
        <Jabłka obrać, pokroić w ósemki, posypać cukrem waniliowym i odrobiną cynamonu
        i odstawić> Jak postoja sobie kilkanaście minut to starczy, a jak nie postoja
        to można posypać już na blaszce, też jest ok.
        • morphea1 Re: ciastko jabłkowo-budyniowe 21.10.05, 15:56
          thx...
          Mam wielka ochote na te ciasto- dam znac jak poszlo...!
          • inezz_a Re: ciastko jabłkowo-budyniowe 24.10.05, 10:06
            i jak morphea? wyszło?
            • Gość: morphea1 Re: ciastko jabłkowo-budyniowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 16:51
              no coż.... REWELACJA!
              Ciasto jest dość łatwe- i wymaga niewielkiego nakładu pracy... Jak dla mnie -
              początkującej w kuchni- super! Powaliłam mężyka na kolana ( a uwielbia jabłka z
              cynamonem pod różna postacią)... Mama moja stwierdzila ze to z pewnością "kupne"
              ciasto!
              Więc za tydzień zamierzam ponowić eksperyment- i powalić teściówkę na kolana...
              Myslę ze w ogóle jest to mój numer 1 jeśli chodzi o ciasta...
              Dzieki za przepis!
    • Gość: Thea do Inezz_a Re: obiecany prepis na inne ciastko jabł-budyniowe IP: *.pools.arcor-ip.net 24.10.05, 19:57
      Gość portalu: inezz_a napisał(a):
      > prosze bardzo, polecam się na przyszłość, ale nie mam innego przepisu na takie
      > ciacho z budyniem. Jak uda ci się wydostac od brtowej podziel się na forum.
      > Pozdrawia i życzę smacznego wszystkim.
      =================================================================================
      Hallo Inezz_a mam ten przepis na te inne ciasto z jablkami i budyniem, pragne
      sie z wami tym przepisem podzielic.

4 jajka
      1 maslo / margaryna (jak kto woli, ja urzywam masla)
      1 szklanka cukru
      1 szklanka maki pszennej
      1 szklanka maki ziemniaczannej
      2 lyzeczki proszku do pieczenia
      Cukier waniliowy, otarta skörka z cytryny

Ciasto:
      Maslo / margaryne utrzec z cukrem, dodawac stopniowo jajka
      Make pszenna + ziemniaczanna + proszek do pieczenia wymieszac i polaczyc z masa
      jajeczno-maslanna.

Masa:
      - 1 litr mleka (może być mniej - budyń będzie bardziej gęsty)
      - 2 budynie śmietankowe/waniliowe (każdy na 0,5l mleka)
      - cukier tyle ile wymagają budynie (dodaje trzy lyzki na budyn)
      - jabłka (ok kilograma na dużą blachę)

Wylac czesc ciasta na blache (okolo 2/3) poukladac obrane czastki jablek (jak
      kto woli: ceiartki, ösemki), zalac budyniem. Mase budyniowa zalac pozostala
      reszta ciasta. Piec w pogdrzanym piekarniku w tem. okolo 180°C (najpiere 10min.
      podgrzewam döl, potem przelanczam na göre i döl) okolo 40 do 50 minut.
      Jeszcze przepisu nie wypröbowalam natomiast jadlam ten jablecznik w Polsce u
      mojej bratowej. Smakowal mi bardzo. W tym tygodniu mam zamiar sie przymierzyc do
      pieczenia.
      Zycze powodzenia w pieczeniu jak i smacznego.
      Thea
      • Gość: Thea Re: obiecany prepis na inne ciastko jabł-budyniow IP: *.pools.arcor-ip.net 24.10.05, 20:00
        Zapomnialam dodac jablka zalewa sie goracym budyniem.
        • inezz_a Re: obiecany prepis na inne ciastko jabł-budyniow 25.10.05, 08:14
          dzięki thea. Generalnie zamysła jest podobny, tylko ciasto inaczej się robi. Na
          pewno spróbuję. A tobie morphea życzę powalenia teściowej na kolanka ;)
    • Gość: Goga Re: ciastko jabłkowo-budyniowe IP: *.bj.uj.edu.pl 25.10.05, 14:13
      Upiekłam w sobotę.Wierzch po upieczeniu polałam polewą czekoladową,było
      naprawdę wyśmienite. Spróbowaliśmy jeszcze ciepłe, po upieczeniu, ale mnie
      najbardziej smakowało na drugi dzień, schłodzone (lepiej się kroi). Na pewno na
      stałe zagości w naszej kuchni.
      Serdecznie pozdrawiam.
    • Gość: ancymonka Re: ciastko jabłkowo-budyniowe IP: 195.116.95.* 26.10.05, 07:51
      Ja również upiekłam i potwierdzam - bardzo dobre :) Jak mojej poprzedniczce,
      mnie też najbardziej smakowało na drugi dzień, kiedy odpowiednio stężało. Myślę
      nad zrobieniem takiego samego ciasta, ale nadzienia z samych jabłuszek -
      myślicie, że to wypali?
      • inezz_a Re: ciastko jabłkowo-budyniowe 26.10.05, 09:23
        myślę, że z jabłek może zrobić się dżem i nie będą sztywne, pewnie mogą być
        trochę kwaśne. Ale pewności nie mam. Któras z dziewczyn pisała, że zamiast
        budyniu daje kisiel, to też może być fajny pomysł.
    • zoskaanka łakomstwo jest zgubne 26.10.05, 10:07
      Moja wielka niechęć do wszelkiej aktywności kuchennej została pokonana przez
      ten przepis. Wczoraj zrobiłam to ciasto i takie gorące, prosto z piekarnika
      pożarłam (kawałek oczywiście nie całość;P). Nieważne, że budyń popłynął,
      nieważne że jabłkami poparzyłam język, nieważne że brzuch mnie rozbolał... jest
      pyszneeeeeee:)
      Dziękuję bardzo:)
      • inezz_a Re: łakomstwo jest zgubne 26.10.05, 10:21
        :) Moja babcia mawiała, że nie wolno jeść gorącego cista no i jednak miała
        rację ;) Ja najbardziej lubię takie lekko ciepłe, ale na drugi dzień też jest
        przepyszne (oczywiście pod warunkiem, że nie zniknie). A wczoraj jeszcze coś
        wymyśliłam. Przecież kruche ciasto można zamrozić, więc następnym razem mam
        zamiar zrobić kilka porcji ciasta na raz i je pomrozić a potem tylko wyciągać z
        zamrażarki, na blachę, jabłka, budyń i... niebo w gębie.
    • brynia2 Re: ciastko jabłkowo-budyniowe 28.10.05, 21:46
      inez_a, wczoraj przed północą piekłam, bo z obawy, gdyby nie wyszło, to świadków
      by nie było, gdyby lądował wiadomo gdzie. Ciasto pyszne, dzisiaj rano było
      jeszcze lepsze, przepis ode mnie wzięto. Wiem, że ktoś piekł z kisielem i
      ciekawa jestem jak smakowało, czy warto spróbować? Kto eksperymentował? Nobel
      będzie, może :-)
    • betsypetsy Re: ciastko jabłkowo-budyniowe 29.10.05, 00:08
      Ja co sobotę robię właśnie to ciasto, jest pyszne.Jutro piekę.Dzieki za tak
      dobry przepis.
    • brynia2 Re: ciastko jabłkowo-budyniowe 29.10.05, 12:24
      A co z tym kisielem zamiast budyniu? Niech się ktoś przyzna i pochwali, proszę :-)
    • Gość: ania Re: ciastko jabłkowo-budyniowe IP: *.orange.pl 29.10.05, 21:04
      chyba dobre???
      musze spróbować :-)
    • brynia2 Re: ciastko jabłkowo-budyniowe 29.10.05, 21:41
      Betsy, robisz co sobotę z budyniem czy kisielem, a może naprzemiennie?
      • Gość: BetsyPetsy Re: ciastko jabłkowo-budyniowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 00:30
        Robię z budyniem i wychodzi świetne, bardzo smaczne z tym że ja na 3/4 litra
        mleka daję 2 budynie. A z kisielem coś mnie nie kręci ten przepis i nigdy nie
        robiłam. Robi się identycznie jak z budyniem tylko zastępuje się go kisielem i
        to wszystko.
    • Gość: początkująca Re: ciastko jabłkowo-budyniowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 21:54
      dziękuję za przepis!Dzisiaj upiekłam je po raz pierwszy.Godzinę temu wyjęłam z
      piekarnika.Wygląda bardzo apetycznie!!!(pachnie,że hej).Zastanawia mnie ciasto-
      było na tyle wilgotne i klejące,że miałam problem z rozwałkowaniwm,no i jabłek
      udało mi się ułożyć jakieś 0,5 kg,nie więcej(tortownica 24 cm).Może jakieś
      wskazówki?
      • inezz_a Re: ciastko jabłkowo-budyniowe 29.10.05, 22:48
        do ciasta mogłas dodać troche więcej mąki, nie będzie się tak kleić. Proporcje
        są dość elastyczne, ja na przykład nigdy nie ważę jabłek, zawsze biorę tyle,
        żeby się zmieściło na blachę. Życzę smacznego!
    • brynia2 Zmiana budyniu 01.11.05, 12:53
      Wczoraj na stół położyłam budyń wiśniowy, waniliowy i kisiel cytrynowy i nie
      wiedziałam, na co się zdecydować. Wiedziałam,że z budyniem wyjdzie świetnie,
      więc zrobiłam z budyniem wiśniowym, a nie waniliowym. Wyszedł kapitalny, bo
      wiśniowy nie jest taki mdły, a do tego dekoracyjna różowa warstwa. Następnym
      razem odważę się na kisiel :-)
      • zoskaanka Re: Zmiana budyniu 01.11.05, 13:14
        kisiel lubię, ale do ciasta mi zupełnie nie pasuje, może dlatego, że kisiel
        jadam tylko z owocami i na gorąco, zimnego nie cierpię
        dlatego do tego ciasta tylko budyń:)
        • Gość: Thea Re: Zmiana budyniu IP: *.pools.arcor-ip.net 01.11.05, 20:53
          przeciez mozna mieszanke zrobic np. budyn waniliowy i kisiel w czerwonym kolorze.
          Dwie rozne masy: czerwona i zölta nakladac lyzka na przemian do blaszki.
    • Gość: Madzia Re: ciastko jabłkowo-budyniowe IP: 213.17.227.* 03.11.05, 09:32
      Od paru tygodniy szykuje sie do upieczenia tego ciasta, ale jakos nie mam
      szczęścia: a to zachorowałam na weekend i leżałam tydzień w lóżku, a to na
      groby sie jeździł. Ale w ten weekend postanowione, że je zrobie. Mam nadzieje,
      że mi wyjdzie.
      • Gość: Madzia Re: ciastko jabłkowo-budyniowe IP: 213.17.227.* 07.11.05, 12:02
        WYSZŁO!!!!!!!! I wszystkim smakowało. Super ciacho ... mniam mniam
    • brynia2 Chyba pęknę 04.11.05, 17:11
      Dzisiaj znowu upiekłam, już trochę ostygł, jem i chyba pęknę, taki pyszny wyszedł.
      Trzeci raz i trzeci raz cudny.
      Inezz, należy Ci się forumowy medal :-)
      • Gość: agnes Re: Chyba pęknę IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 04.11.05, 21:13
        To prawda. Ciasto jest genialne. Zajadam sie nim od wczoraj...
        Nie wiem, czy dobrze zrobilam, ale ciasto upieklam wg sprawdzonego wczesniej
        przepisu na szarlotke (4 jajka, podpiekany spod i jablka troche podpieczone, a
        wlasciwie podgotowane). Moze z takimi surowymi jabluszkami byloby jeszcze
        lepsze?
    • Gość: BetsyPetsy Re: ciastko jabłkowo-budyniowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 21:20
      Ja porozdawałam przepis na to ciacho wszystkim znajomym, każdy kto spróbował to
      prosił o przepis, takie to pyszne. Dziękuję inezz_a to bardzo udane ciasto,
      bardzo smaczne. Zrobiłam poprzedniej soboty całą blaszkę i zjadłam tylko
      kawałek bo porozdawałam znajomym, takie było smaczne, że postanowiłam ich
      zaskoczyć moim talentem kulinarnym :-)
      • Gość: BetsyPetsy i jeszcze coś... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 21:22
        ja zamiast margaryny daję masło, a wierzch trę na tarce jest wtedy chrupiący po
        upieczeniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka