dansmy 08.10.05, 10:22 Czy można a może nie należy zjadać pestek z winogron? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gośka Re: winogrona co z pestkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 11:05 ja zjadam i uważam,ze dzialają w przewodzie pokarmowym jak miotełka;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: winogrona co z pestkami 09.10.05, 04:52 Połykać lub wypluwać - chyba jedyne alternatywy. Oprócz jedzenia winogron bezpestkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
lisia_kita Re: winogrona co z pestkami 09.10.05, 04:59 Na pestkch winogronowych latwo polamac sobie zeby co zdarzylo sie juz moim znajomym . Ja uwazam na pestki czyli jem z rozmyslem i wypluwam a do deserow przekrajam na polowki i wyjmuje te nieszczesne pesteczki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: winogrona co z pestkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.05, 13:03 a ja zjadam chyba, że są naprawdę wielkie i nigdy jakoś nawet nie przyszło mi do głowy, że można na nich połamać zęby, przemawia do mnie ten argument o miotełce. Dodam, że pestki z arbuza też zjadam. Ale przyznaję, że do deserów można winogrona wydrylować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: winogrona co z pestkami IP: *.pools.arcor-ip.net 09.10.05, 15:54 Pestki z winogron zawieraja antyoxydanty. Antyoxydanty maja silniejsze dzialanie jak witamina C i zwalczaja agresywne rodniki (chyba tak sie nazywaja w Polsce Freie Radikale). Na zachodzie maka z pestek i skörek winogron jest szalenie droga i trudno ja kupic. Urzywa sie do pieczenia chleba (bardzo drogi chleb, panierowania ma takie same zastosowanie ja maka pszenna albo zytnia. Znany i drogi jest olej z pestek winogron. W Polsce spotkalam ten olej po bardzo dostepnej cenie (w supermarkiecie 15 zl) i o duzej pojemnosci butelkach. Na zachodzie tej pojemnosci butelka kosztuje 10 razy tyle. Odpowiedz Link Zgłoś