Dodaj do ulubionych

algi do sushi

09.10.05, 11:47
ostatnio eksperymentuję w kuchni, uwielbiam sushi. Wszystko wyszło ok tylko
algi które kupiłam (Sushi nori firmy Blue Dragon)były strasznie twarde, nie do
zjedzenie. Nigdzie w internecie nie wyczytałam, że trzeba je jakoś specjalnie
wypreparować. A może mi sie trafiły jakieś felerne?Macie na to sposób?
Obserwuj wątek
      • yamaneko Re: Namocz je. 10.10.05, 09:38
        Broń Boże nie mocz !!!
        one same wezmą swoją porcję z ryżu, tudzież z ryby !!!
        jak je namoczysz, to nic z nimi nie zrobisz !

        jeśli robisz sushi maki (zawijane) ro kładziesz nori na macie bambusowej
        błyszczącą stroną w dół a na nie warstwę ryżu (2/3 powierzchni), smarujesz pasek
        wasabi i kładziesz rybę potem za pomocą maty bambusowej zawijasz dobrze sciskająć.

        inaczej robisz w przypadku nagiri sushi, bo tu tniesz ostrym nożem nori na
        paski, a tymi paskamizawijasz porcję.

        w jednym jak i drugim przypadku nori nie mogą byc mokre !

        postaram się kiedyś wrzucić w galerię potraw sushi zrobione przeze mnie pod
        okiem mojego kolegi który mnie uczył :-)

        Pozdrówki
    • brynika Re: algi do sushi 11.10.05, 13:18
      no i kurdi robię jak na rysynkach i nic się w te algi z ryzu nie wchłania:) a
      może ryż za suchy? ale kleił się dobrze i wszystko wyszło super. Oprócz alg
      rzecz jasna:)) a tak swoja drogą, zastanawiam się czy takie sushi można zepsuć?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka