Gość: Iwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 13:21 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: . Re: Co dobrego z cieleciny? IP: *.blt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 14:33 Dać bliźniemu:-) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f tu i to: 10.10.05, 14:38 tu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=26442416&a=26455628 i to: cielecina jacek1f 28.01.05, 17:41 + odpowiedz Jak to w cielęcym wątku podałem, właśnie tym raze, tzn wczoraj wieczorem zrobiłem stifado aale bez pomidorów w ogóle... I tak wyszło przdnie! Jak przetrzymałem cielęcinę (robiłem z łopatki)do 1,5 godziny, to rozpadała sie w ustach...i ten sos taki gęsty sie zrobił, a cebula się cała w niego zamieniła i zniknęła.... /////////////////////////////// ///////////////////////////// maschori stifado Cielecine bierzemy i tniemy na kawalki tyć wieksze od gulaszowych tak 5x5 cm. Obsmazamy mocno do zrumienienia na oliwie. I na bok. Obieramy cebule - dobrze dobrac male, srednie (ew. na pół) i sparzamy wrzatkiem. Do rondla na oliwe wrzucamy cebule i czosnku duzo pokrojonego na plasterki, do tego od razu cynamon, pieprz, gozdzik, sol, cayenne i cukier. Dodałem też imbiru w plasterkach, ale troszke. Smazymy-dusimy wszystko razem chwile na mocnym ogniu ahhhh, jak pachnie... Dodajemy mieso i podlewamy zeby wszystko bylo tylko przykryte winem czerwonym i 1,5 g powoli dusimy. Tym razem do ryżu było :-) I lampa wina do tego :-) /////////////////////////////// /////////////////////////////// ///////// Odpowiedz Link Zgłoś
nadka1 Re: Co dobrego z cieleciny,prosze o fajne przepis 10.10.05, 17:55 Duszona w majeranku. Normalnie dusze jak każde mięso tyle,że z dużą ilością majeranku. A najlepiej lubię podana z kopytkami i sałata ze śmietaną-przepyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnkaK Mostek cielęcy faszerowany IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 11.10.05, 20:22 Mostek cielęcy- 2 - 3 kg 1/2 masła(prawdziwego), sucha bułka namoczona w mleku, 20 dkg wątróbki cielęcej lub drobiowej, 1 jajko, natka pietruszki, czosnek,sól,pieprz. Z mostku trybuję kości lecz jeśli się nie uda to może zostać z kośćmi trzeba tylko rozciąć go tak aby wyszła "kieszeń".Trzeba uważać by nie poprzecinać mięsa.Przygotowuję farsz: ucieram masło dodając wyciśniętą bułeczkę,żółtko jajka,wątróbkę albo drobno posiekaną albo przepuszczoną przez maszynkę,natkę pietruszki,sól,pieprz.Na końcu dodaję ubitą z białka pianę.Mieszam.Cały mostek - na zewnątrz i w środku nacieram czosnkiem wymieszanym z solą.Do Srodka mostkowej"kieszeni"wkładam ściśle farsz(jeśli jest za rzadki można dodać tartej bułki)i kieszeń zaszywam igłą z bawełnianą nitką.Układam w brytfance okładając wiórkami masła i podlewając szklanką wody.Piekę ok.1,5 godziny często polewając wytopionym sosem i dodając w razie potrzeby gotowanej wody.Tak upieczony mostek to naprawdę pyszny na ciepło i na zimno rarytas. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Co dobrego z cieleciny,prosze o fajne przepis 12.10.05, 00:14 pychotka.pl/pychotka/content/category/3/74/58/ Odpowiedz Link Zgłoś