Gość: Desi IP: *.cust-adsl.tiscali.it 12.10.05, 12:23 Czy flaki pred gotowaniem definitywnym odparzacie?....ja tak. Maja specyficzny zapach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Desi Re: Flaki........... IP: *.cust-adsl.tiscali.it 12.10.05, 12:50 Nikt nie robi flakow w Polsce?. Nie moge uwiezyc....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Flaki........... IP: 213.17.230.* 12.10.05, 12:59 Nie bardzo rozumiem co znaczy "odparzacie". Po prostu gotuję je kilka godzin i co godzinę wylewam z nich wodę, nalewam nastepną i znowu gotuję. Po kilku godzinach zapach robi się lepszy, flaki są miękkie i można je przekładać (po pokrojeniu) do dobrego rosołu itd.... Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Flaki........... 12.10.05, 13:02 Ja nie robię, choć ze dwa razy do roku zjadam ze smakiem przyrządzone przez uznanego w rodzinie eksperta :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Flaki........... IP: 213.17.230.* 12.10.05, 13:10 Wiesz, Marghot, a ja bardzo dawno nie robiłam:)) Może warto znowu zrobić, bo to niesamowicie smaczna sprawa, kiedy zrobiona we własnej kuchni. Ostatnio robiłam z gotowej krajanki. Gotowałam ją jednak też parę razy. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Flaki........... 12.10.05, 13:17 Tak, do pochodzenia flaków trzeba miec zaufanie i pewność :) Ale dobre flaki sa pyyycha. Mnie jakoś nigdynie brąlo na ich gotowanie; pies zapewne dostałby ślinotoku ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Flaki........... 13.10.05, 17:47 Po pierwsze bardzo dokłanie je płuczę, a potem zagotowywuję kilka razy, za każdym razem zmieniając wodę, aż do utraty specyficznego zapachu. Ale są pycha. Niestety do tych ze sklepu, "gotowanych" nie mam zaufania. Odpowiedz Link Zgłoś
tekisk Re: Flaki........... 13.10.05, 18:25 Gotuję tak samo , jak " zadumana ". Są pyszne . Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Flaki........... 13.10.05, 19:10 jak na razie samodzielnie od zera, znaczy od surowych flakow do gotowego dania robilam raz poszperalam sobie na necie i znalazlam kilka uzupelniajacych sie przepisow, ze trzeba zalac zimna woda, doprowadzic do wrezenia, pogotowac troche, , odlac nowa zimna woda , do wrzenia... i tak 3 razy 4 wode juz zostawilam i gotowalam do miekkosci, jakies 3 godziny potem rosol wolowy itd... wynik przeszedl oczekiwania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BetsyPetsy Re: Flaki........... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 00:06 Ja także obgotowuję pare razy po czym wkładam do szybkowara i zalewam rosołem, 15 minut i gotowe a jakie dobre. Odpowiedz Link Zgłoś