Gość: lonia IP: 212.106.133.* 13.10.05, 15:21 Polecam taką: por (półplasterki), śliwki (ósemki), jabłko (utarte) + majonez, sól, pieprz, ew. jogurt. Pyszna. Wpisujcie jakieś ciekawe połączenia jesiennych warzyw i owoców. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
myszka-m Re: Jedzcie surówki póki jesień trwa 13.10.05, 19:56 Łał! Ale pysznie brzmi :-) A do czegoś konkretnego tę sałatkę zajadasz, czy tak po prostu.... ? Nie mam w głowie nic oryginalnego. Wszystkie warzywa i pierwsze kiszonki smakują teraz świetnie. Np. ostatnio kolega poczęstował mnie: pomidor+cebula+ogórek kiszony+śmietana. No świetna po prostu, dla mnie nowa bo ogórka kiszonego ze śmietaną to nie próbowałam dotąd. Pozdrawiam, M-M Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: A potem co? 13.10.05, 21:13 Na sklepowych półkach pozostaje tylko ocet i cebula? Bez przesady, tym bardziej, że cytowany przez Ciebie zestaw jest dostępny cały rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lonia Jesienne surówki IP: 212.106.133.* 13.10.05, 21:41 Surówka, której przepis podałam pasuje do smażonych ryb, kotletów, my ją lubimy też samą, często posypujemy ją jeszcze prażonymi orzechami. I jeszcze jedna, którą robię jesienią: kilka śliwek i kawałek dyni pokroić w paseczki, dodać cząstki pomarańczy, polać sosem majonezowym (majonez, jogurt, sól, cukier, pieprz i sok z cytryny), posypać prażonymi orzechami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BetsyPetsy Re: Jedzcie surówki póki jesień trwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 09:37 ciekawa kombinacja, ale czy por trzeba spażyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: Jedzcie surówki póki jesień trwa IP: *.cust-adsl.tiscali.it 14.10.05, 09:46 Dobra jest salatka z surowymi pieczarkami pokroionymi w bardzo cienkie plasterki z sola, pieprzem i na koniec pokrojony ser parmezan na cieniutkie plasterki ( nie tarty ) i na koniec olio extravergine. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: Jedzcie surówki póki jesień trwa IP: *.rybnik.sdi.tpnet.pl 14.10.05, 10:06 Lonia,surówka wyszła pyszna, rewelka, wczoraj robiłam na próbę a dzisiaj na obiad taki zestaw: filet z ryby, frytki i cała micha twojej surowki. Polecam taką: por pokroić, posolić, odstwić na pół godziny, w tym czasie ugotować jajko na twardo, ostudzić, wyjąć żółtko >Żółtko rozetrzeć z solą,majonezem, pieprzem i jogurtem. Bialko pokroić w kosteczkę, posypać tym por, polać sosem. Pyszne jako samodzielne danie. Odpowiedz Link Zgłoś
nrg67 Re: Jedzcie surówki póki jesień trwa 14.10.05, 10:50 A czegos niemajonezowego byscie nie polecili? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś