invicta1 Re: Jakie są Wasze ulubione jabłka? 14.10.05, 12:51 twarde, soczyste, kwaśne ostatnio zjadłam w 2 dni kilogram szarej renety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Jakie są Wasze ulubione jabłka? IP: *.sds.uw.edu.pl / 212.87.0.* 16.10.05, 08:11 ale kilogram szarej renety czy innych jablek to najwyzej 5 srednich sztuk:>>ja tak kocham jablka,ze zjadam po 2-3 spore-takie po ok.20-25 dag:>>w jeden dzien- a w tydzien to nawet ok.4 kg wychodzi:>>> najlepiej lubie mlode kortlandy-teraz sa takie twarde i czerwone:>oraz kosztele,ktorye coraz rzadziej spotykam............:<<<<<< Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Jakie są Wasze ulubione jabłka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 11:23 Papierówki, krąselki, renaty złote. Odpowiedz Link Zgłoś
cetka Re: Jakie są Wasze ulubione jabłka? 29.10.05, 16:18 to co w takim razie sadzisz o ligolach - ja pozeram tonami:) Odpowiedz Link Zgłoś
babazgaga Re: Jakie są Wasze ulubione jabłka? 14.10.05, 19:45 1. Ligol!!!!!!!!! 2. Gala dlugo długo nic 3. Gloster i champion Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Castorp Re: Jakie są Wasze ulubione jabłka? IP: *.ssmb.com 19.10.05, 17:37 Ligol - pyszny, winnychociaż skórka trochę zbyt woskowa Champion - za smak i żywe, cieszące oko kolory skórki Rubin i Gala - słodycz i soczystość Burgund - za winny, nieco kwaskowy smak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karla Re: Jakie są Wasze ulubione jabłka? IP: *.chello.pl 14.10.05, 16:29 Championy prosto z drzewa, teraz Gala, ale zimą królują Ligole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: Jakie są Wasze ulubione jabłka? IP: *.chello.pl 14.10.05, 16:55 ostatnio rubiny - soczyste, twarde, i tak cudnie trzeszczą w zębach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teresai Re: Jakie są Wasze ulubione jabłka? IP: *.chello.pl 14.10.05, 17:00 koksa pomarańczowa i wszystkie koksowate; dojrzałe ligole też lubię Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Jakie są Wasze ulubione jabłka? 14.10.05, 17:17 renety zwane tu russet i royal gala jablka, ktore jadam musza byc twarde , soczyste i nie wodniste jak mekintosze - pisownia zamierzona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mańka Re: Jakie są Wasze ulubione jabłka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 20:38 Kiedyś,kiedyś były takie super jabłka-Starking. Gdzież się one podziały?? Moje najulubieńsze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolka Re: Jakie są Wasze ulubione jabłka? IP: *.icpnet.pl 17.10.05, 16:46 Starking!!!! czy jak to sie pisze..... zimowe jabłka ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death kosztele 14.10.05, 20:53 to jedyne jabłka które lubię na surowo. Pozostałe jedynie w formie zapiekanej, ciast, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: kosztele IP: *.cust-adsl.tiscali.it 14.10.05, 21:07 jablka faszerowane w doch...wce( pomijam litere , aby nie zrobic bledu ...ahahah ). wyjac z jablka specjalnym na...edziem srodek(pestki itp itp. Zrobic dosyc duza dziure.. dac do srodka cukier, AMARETTI DI SARONNO ROZKRUSZONE ( CIASTECZKA, BISZKOPCIKI O SMAKU MIGDALOWYM...SPECIALNOSC WLOSKA ) CIUT CIUT RUMU, CUKIER.... wlozyc do piecarnica. piec do miekosci.... sprawdzac patyczkiem grilowym. Ah..... na brytfanke ja klade papier do pieczenia.. i ciut wody... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Kosztele......... 14.10.05, 22:12 nie przepadam za jabłkami ale jesli mam wybierac to wy bieram Golden Delicious Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALCEST stare odmiany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 22:33 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=18430095&a=18430095 takie między innymi Odpowiedz Link Zgłoś
w.szparag Re: Jakie są Wasze ulubione jabłka? 14.10.05, 22:49 Papierówki i złote renety Odpowiedz Link Zgłoś
indiana20 Re: Jakie są Wasze ulubione jabłka? 15.10.05, 00:02 ligole(albo jak niektorzy pisza lygole:)))-precz z miekkimi jablkami:)) a tak na marginesie-championy isnieja w przeroznych odmianach szampion,szempiona czampion,czempion..niech zyje fonetyka:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blue_flower Re: Jakie są Wasze ulubione jabłka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 00:10 ja rowniez uwielbiam ligole, lubie tez glostery Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Wasze ulubione jabłko 15.10.05, 04:05 Jeśli nie Big Apple to któreś z tych: www.hormel.com/kitchen/images/refimages/seasonedinsight/fruit_veggies/apples/apples.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
samo Re: Jakie są Wasze ulubione jabłka? 15.10.05, 11:55 Gala,Jonagold, kiedyś w Polsce malinówki.Ostatnio jadam jabłka kilka razy dziennie, są teraz pyszne :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: japko Re: Jakie są Wasze ulubione jabłka? IP: 82.160.18.* 15.10.05, 14:03 alwy!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mrouh Re: Jakie są Wasze ulubione jabłka? 15.10.05, 21:42 Landzberską uwielbiam i to do jedzenia na surowo, lubię kosztele, ale nie za dużo, bo ta słodycz się przejada szybko, papierówki oczywiście. Ogólnie lubię kwaskowe i soczyste. Ale miałam jakiś czas temu "fazę" na jonagoldy i zjadałam kilogramami. Nie lubię malinówek:-) Jestem jabłkożercą nalogowym:-) Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Szara i zlota reneta... 16.10.05, 11:33 Szkoda tylko,ze juz tak dawno ich nie jadlam... Odpowiedz Link Zgłoś
acoto Re: ligol:) 16.10.05, 18:48 moja mama uwielbia jabłka jaśniepańskie - fajna odmiana :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosia Re: Jakie są Wasze ulubione jabłka? IP: 87.246.194.* 16.10.05, 20:22 a już myślałam że tylko ja zjadam kilogramy jabłek dziennie!cieszę się, ze nie jestem sama!ulubione:ligole i renety,kupywane od zaprzyjaźnionego (już) sprzedawcy na miasteczku akademickim pozdrawiam jabłkożerców Odpowiedz Link Zgłoś
senseeko Re: Jakie są Wasze ulubione jabłka? 29.10.05, 21:37 Jabłka to ja mogę o każdej porze dnia i nocy w dowolnych ilościach. Kosztele bardzo, ale już od lat nie spotkałam :( Poza tym wszystkie renetowate (szara R, Złota R, Piękna z Boscop), boikeny, Koksy wszelkiej maści, malinówki. Nowe, mój Tato nazywa "szpitalne", że można je ciężko choremu do szpitala zanieść, ale do jedzenia to się nie nadają. Ja z tych nowych lubię Golden Delicious, zwłaszcza te lekko zdziczałe, u których pojawia się taka lekko chropowata skórka miejscami, a jak nie ma żadnego z powyższych to biorę co jest, ale patrzę i wybieram właśnie takie o chropowatej skórce. Aha, oczywiście antonówki i papierówki - jasne, że tak, Landzberskiej i krąselki to nie widziałam chyba ze 20 lat. Pamiętam tylko nazwy, smaku juz nie. I jeszcze były ananasówki i różanki, ale też zanikły. Jedyne jabłka jakich nie jadam i nie lubię (a w moim przypadku to ewenement, bo jestem w stanie zjeść każde, nawet robaczywe) to Idaret (lub Idared) z dużą rezerwą sięgam też po odmiany powstałe z krzyżówek Idareta z czymśtam. To jabłko ładne, ale o smaku... nie wiem, mokrej waty? Styropianu? Trudno stwierdzić. Jabłkożercom pozdrowienie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Jakie są Wasze ulubione jabłka? IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 29.10.05, 21:40 idared-ja znam,one sa pod koniec zimy-maja smak piwnicy, sa okropne.a malinowki lubisz??? Odpowiedz Link Zgłoś
poleczka2 Re: Jakie są Wasze ulubione jabłka? 16.10.05, 20:53 Spartany: słodkie i chrupiące. Odpowiedz Link Zgłoś
nancy_callahan Re: Jakie są Wasze ulubione jabłka? 17.10.05, 15:45 Kosztele, jak są zielone. Niestety praktycznie niedostępne nigdzie, przynajmniej w żadnym miejscu, które ja znam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola kosztele:> IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 29.10.05, 21:17 kosztele-fakt coraz rzadziej...kosztele czerwone--czyli inaczej CONELE,kocham RUBINY ORAZ KORTLANDY.JA TAK POZERAM JABLKA, JAK WARIAT-PO 4 TAKIE WIELKIE DZIENNIE-TO CZAASEM WYCHODZI PONAD KILO:> Odpowiedz Link Zgłoś
angieblue26 Re: kosztele:> 28.11.05, 22:55 Ojej, kosztele tez pyszne :-) Szkoda, ze tak ich malo :-) A wiesz, skad pochodzi nazwa ? Krolowa Marysienka tak zasmakowala w tej odmianie, ze z wyrzutem zapytala ogrodnika "kosz tela ?" , no bo tylko kosz tej wymagajacej odmiany udalo mu sie zebrac :-) Odpowiedz Link Zgłoś