Dodaj do ulubionych

zioła w doniczkach - prosze o radę

16.10.05, 16:09
w sklepach są dostępne różnego rodzaju zioła w doniczkach (tymianek, mięta,
melisa), czy kotś wie, co się z takim krzaczkiem robi po zakupie, czy trzeba
przesadzić, czy on jest jednorazowy, czy też można go hodować cały czas (tzn
listki odrastają). dziękuję za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • Gość: Arek zioła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 18:07
      Wiesz co kiedy kupujesz ziołko to cały czas trzymasz go w doniczce i normalnie
      podlewasz jak kazda roslinke:).Mała rada jeśli masz np.rozmaryn zrywaj zawsze
      listki zaczynajac od dołu, gdy zrywasz od gory wterdy roslinka dł. rosnie.Ja
      mam rozmaryn od 5 mies w doniczce ,natomiast bazylia i tymianek nie trzymaja
      dł. szybko wiedną. Listki odrastają. Jeśli chcesz coś wiecej wiedzieć to
      napisz>Pozdro.:)
      • marapi19 Re: zioła 16.10.05, 19:11
        dzięki wielkie za odpowiedź. a przesadzasz ziółka w nowe doniczki, czy rosną
        sobie w starych?
        • marchefka27 Re: zioła 16.10.05, 20:26
          ja na razie mam tylko bazylię. Trzymam ją w doniczce ze sklepu, podlewam do
          spodka i rosnie w gore juz prawie dwa miesiące :) dotąd zawsze wykorzystywalam
          czesc, a czesc zdazyla mi zwiednąc :)
          • Gość: lonia Re: zioła IP: 212.106.133.* 16.10.05, 21:06
            Bazylia jest rośliną jednoroczną, rośnie 3 - 4 miesiące, a potem więdnie. Nie
            potrzeba jej przesadzać. Natomiast rozmaryn, mięta, tymianek, melisa, szałwia
            to rośliny wieloletnie - przy odpowiedniej pielęgnacji możemy się nimi dłużej
            cieszyć. Najlepiej się czują przesadzone do gruntu (np. mięta potrafi rozrosnąć
            się jak chwast po całym ogrodzie), a gdy nie mamy ogródka od wiosny do jesieni
            można trzymać je na balkonie. W miarę rozrastania należy przesadzać. Lubią
            ciepło, światło i wilgoć. Nie słyszałam, żeby obrywać rośliny od dołu. Raczej
            obrywa się czubki, wtedy roślina ładnie się rozkrzewia.
    • Gość: mmena Re: zioła w doniczkach - prosze o radę IP: *.crowley.pl 19.10.05, 14:58
      Przesadzam do innej doniczki. Mam oregano, rozmaryn i bazylię. Ta ostatnia
      rozrosła się tak, że zasłoniła większość okna. Mam je od czerwca.
      • slawomir.skowerski Re: zioła w doniczkach - prosze o radę 17.11.05, 11:47
        witam serdecznie. ja z kolei poszukuję osoby, która poopowiadałaby o hodowli
        ziół przed kamerą. mówię tu oczywiście o domowych sposobach - "jak posadzić,
        gdzie postawić, żeby nie zwiędło i smakowało jak prawdziwe". kręcimy film o
        ziołach. zapraszam na maila.
    • Gość: obserwator Re: zioła w doniczkach - prosze o radę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 12:04
      Poszperaj na www.pesto.art.pl . Autor tej strony sam hoduje ziola. Poza tym
      przepisy sa fajne i proste.
    • Gość: Bazylia Re: zioła w doniczkach - prosze o radę IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.11.05, 21:28
      Próbowalam hodowac ziółka wielokrotnie i oto moje konkluzje: mozesz to robić,
      ale tylko latem/późną wiosną/wczesną jesienią! Kupujesz np. bazylie,
      przesadzasz do doniczki, wystawiasz na balkon, podlewasz i rozrasta ci sie do
      takich rozmiarow, ze nie wiesz, co z tym zrobić! Kupujesz zimą/wczesną
      wiosną/późną jesienią, przesadzasz do doniczki, stawiasz na parapecie (bo na
      dworze piździ), podlewasz i po tygodniu ci pada. Pzdr!
      • tulismanore1 więcej informacji 11.03.06, 10:41
        właśnie, wiosna tuż tuż, a suszone zioła z torebek wogóle pozbawione są
        aromatu. W aktualnym numerze "dobrych rad" jest wzmianka o hodowli ziół w
        doniczkach. Proszę o informację co w domu można wyhodować (moje dotychczasowe
        dzieła to pietruszka, szczypior i zeżucha <hahaha>;)), jakie zioła rosną jak
        długo, jakie mają wymagania, co im nie sprzyja(np
        towarzystwo,kaloryfer,przeciąg) i czy są sklepy internetowe gdzie można nabyć
        sadzonki. Korcą mnie też kiełki, są fachowe strony, ale wolałabym zaczerpnąć
        wiedzy od doświadczonego społeczeństwa z tego forum, serdecznie pozdrawiam i
        dziękuję. Śmiało mogą być odsyłacze bo zbytnio nie mam czasu szukać.
        • tulismanore1 Re: więcej informacji 11.03.06, 10:44
          stronę troszkę już znam ale jest strasznie nieczytelna dla mnie :-/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka