Dodaj do ulubionych

czym zastapic anchovies?

IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 17.10.05, 10:56
Akurat nie mam, nie zapowiada sie, ze dzisiaj kupie, a potrzebuje do farszu
na pizze... Mam tam jeszcze cebule, czosnek, pomidory, czarne oliwki...
Myslicie, ze moge polozyc tunczyka lub lososia? Szczerze powiem, ze niezbyt
czesto mialam do czynienia z anchovies, wiec nie znam za bardzo ich smaku i
stad moje watpliwosci... To jak?
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: czym zastapic anchovies? 17.10.05, 10:57
      albo zrezygnuj. Pizza na tym bardzo nie ucierpi
      albo nie zastępuj

ile tych anszła ;-) powinnas dodac?
    • brunosch z tego co piszesz 17.10.05, 11:16
      > wiec nie znam za bardzo ich smaku

świadczy, że "raczej chyba na razie" nigdy ich nie jadłaś, bo to jest smak,
      którego nie da się zapomnieć czy pomylić z innym. Są bardzo słone, intensywnie
      korzenne. Jeśli to pierwszy raz, to mogłabyś się mocno rozczarować i cała pizza
      na nic :)))
      Głowa do góry - dodaj tuńczyka (jeśli z puszki, to najpierw lekko przesmażonego
      z czosnkiem) czy co masz w lodówce.
      • Gość: Anka Re: z tego co piszesz IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 17.10.05, 11:33
        Brunosch, ja je kiedys tam probowalam i pamietam, ze sa rzeczywiscie bardzo
        slone... Ma ich byc 60 g. Ale pomyslalam, ze zrobie z lososiem. Chociaz
        chcialam sprobowac akurat tej konkretnej kombinacji... Trudno - nastepnym
        razem! Dzieki za podpowiedzi!
        • marghe_72 Re: z tego co piszesz 17.10.05, 11:36
          60 to sporo..
          nie dodanie w tym wypadku jednak zmieni smak

szczerze mówiac.. ja bym koreczków tunczykiem ani łososiem nie zastepowała. To
          co innego
          • hania55 Re: z tego co piszesz 17.10.05, 12:47
            Ja też nie. Zrób bez anchois, połóż więcej pozostałych składników.
        • brunosch Anka, 17.10.05, 21:47
          ostatnio pojawiły się w sprzedaży anchovis hiszpańskiej firmy Lorea, dużo tańsze
          niż francuskie. Są w koreczkach i jest pasta. Kup, spróbuj, zachwyć się.
          Bardzo lubię dodać je do makaronu + biały ser + świeża bazylia + pieprz.
    • ampolion Re: czym zastapic anchovies? 17.10.05, 14:10
      W niektórych przepisach sugerują zastąpienie ich kaparami.
      • Gość: bagatella Re: czym zastapic anchovies? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 18.10.05, 07:45
        zupelnie cie nie rozumiem, jak sie maja kapary do anchois? przeciez to sa dwa
        rozne smaki jak sol i ocet
        • Gość: Desi Re: czym zastapic anchovies? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 18.10.05, 07:50
          A co to jest ANCHOIS?..... :(
          • Gość: bagatella Re: czym zastapic anchovies? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 18.10.05, 08:24
            jak ci to wylumaczyc, anchois(franc) to inaczej po amerykansku anchovies, a tak
            po naszemu to rybka ktora sie nazywa sardela
            • Gość: Desi Re: czym zastapic anchovies? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 18.10.05, 08:27
              dzieki.....po wlosku ACCIUGHE.
              • Gość: bagatella do Desi IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 18.10.05, 08:32
                dzieki, czegos sie dowiedzialam, czlowiek jednak uczy sie cale zycie.
                widze ze klikasz z pieknej italii, czy mozesz mi powiedziec dlaczego nie moge
                ogladac od jakiegos czasu w poludnie pieknej antonnelli na rai uno? czy program
                jest kodowany bo mam tylko jedna wielka burze sygnalow
                • Gość: D Re: do Desi IP: *.cust-adsl.tiscali.it 18.10.05, 08:53
                  Antonella CLERICI?... Musze Ci powiedziec ze rai 1, rai2 i rai 3...nie ogladam.
                  Jest mi przykro ze nie moge ci odpowiedziec. ale nie wydaje mi sie ze cos tam
                  sie zmienilo. Moze masz cos nie tak z antena.
                  Ps : tak , pisze z Wloch
                  • Gość: Anka Re: do Desi IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 18.10.05, 11:56
                    Sluchajcie, zrobilam ta pizze wczoraj, ale zgodnie z Waszymi radami nie
                    zastepowalam tych anchovies niczym - po prostu zrobilam inny farsz; poczekam na
                    dzien, kiedy je w koncu dorwe! Polozylam plastry pomidorow, na to lososia,
                    potem pieczarki i ser. Oczywiscie koperek obowiazkowo! Proste i bardzo dobre.
                    Dziekuje za pomoc!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka