Gość: Ewa IP: *.chello.pl 18.10.05, 10:07 Nabawiłam się ( m.in. na skutek złego odzywiania się) strasznej anemii. Biore juz substytuty żelaza, ale muszę zmienić dietę. Pomóżcie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bagatella Re: Anemia - pomocy......... IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 18.10.05, 10:13 polecam goraco pic codziennie rano przez minimum dwa tygodnie coctail zrobiony z duzego peczka natki pietruszki i kefiru, i wszystko razem zmiksowane, efekt gwarantowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: Anemia - pomocy......... IP: *.cust-adsl.tiscali.it 18.10.05, 10:16 MIESO KONSKIE....JAK LUBISZ, SZPINAK, FASOLE....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Anemia - pomocy......... IP: *.chello.pl 18.10.05, 14:18 Koniny nie tknę, szpinak i fasolka będą przemiennie gościli na moim stole. Dzieki serdeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Anemia - pomocy......... IP: *.chello.pl 18.10.05, 14:18 Dziekuję bardzo, natka kupiona, kefir w lodówce, za chwile zmiksuję i wypiję. Odpowiedz Link Zgłoś
samo Re: Anemia - pomocy......... 18.10.05, 10:14 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20730883&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=23998623&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=28628132&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=23199437&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=22373852&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20730883&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Anemia - pomocy......... IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.05, 11:11 Sok z burakow!!!!! tak wyleczylam core z anemi. dziennie sik z 1 buraka _marchewki.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Anemia - pomocy......... IP: *.jota.digi.pl 15.02.06, 18:21 sok z buraków? Przecież to cukier.Od cukru wynikównie poprawisz. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Anemia - pomocy......... 16.02.06, 00:10 Są buraki i buraki, wiesz? Czerwone buraki i białe buraki. Cukrowe to te białe, prożelazne to czerwone. Chciałam w tym wątku podac link do tego, w którym mnie pomożono, ale widze, że już jest wyżej. Nadal serdecznie dziękuję za pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Anemia - pomocy......... IP: *.chello.pl 18.10.05, 14:19 Dziękuję- już czytam i rozpoczynam kurację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka Re: Anemia - pomocy......... IP: *.crowley.pl 18.10.05, 11:53 wątroba wieprzowa. Znakomite żródło łatwo przyswajalnego żelaza, Zelazo z roślin przyswajamyu b słabo lub wcale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: idź do lekarza koniecznie...n/t IP: *.chello.pl 18.10.05, 14:17 Lekarz widzi mnie na co dzień i załamuje ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Anemia - pomocy......... IP: *.chello.pl 18.10.05, 14:20 Dzięki - wątroba wieprzowa - hmmm, byle nie smazona ( wrzody). Jak ją przyrządzić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bagatella Re: Anemia - pomocy......... IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 18.10.05, 14:23 wcale nie musi byc wieprzowa jesli masz awersje, zastap watrobka z drobiu, hmm tak mysle teraz czy to teraz wskazane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwileczka Re: Anemia - pomocy......... IP: 205.193.50.* 18.10.05, 15:31 Nie musisz smazyc, mozesz udusic lub nawet ugotowac. Jesli nie mozesz jesc samej watrobki zjedz w pasztecie. Mozesz sobie pomielic ugotowana watrobke z ugotowanym jakiem, doprawic sola, pieprzem, zielona pietruszka i jesc z chelebem. Odpowiedz Link Zgłoś
violadiparma wątroba wieprzowa 18.10.05, 15:42 ugotuj lub duszona Wyciągnęłam nią z poważnej anemii moją mamę Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Anemia - pomocy......... 16.02.06, 01:07 Polecam: wątróbka wieprzowa i jaka tam z mikrofali!!! Nie twardnieje, nie sika krewką, krucha. Tłuszcz zbędny. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Anemia - pomocy......... 18.10.05, 16:44 Gość portalu: Ewa napisał(a): > Nabawiłam się ( m.in. na skutek złego odzywiania się) strasznej anemii. Biore > juz substytuty żelaza, ale muszę zmienić dietę. Pomóżcie! Najlepiej będzie, jeśli zaczniesz brać preparaty żelaza, a nie jego substytuty;) Ze strasznej niedokrwistości trudno jest wyleczyć się sama dietą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sataga Re: Anemia - pomocy......... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.05, 18:35 Żółtka jaj,gotowane,smażone...obojętne sok z ukiszonych buraków bardzo poprawiłam sobie wyniki krwi będąc w ciąży,ważna jest systematyczność ja piłam i jadłam ok 4 tyg codziennie,efekty były dobre;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hyacinth.bucket Re: Anemia - pomocy......... 15.02.06, 18:48 Kochana ! Przede wszystkim duzo mieska bo podejrzewam , ze nabawilas sie anemii przez milosc do zwierzat . Milosc mozemy okazywac w rozny sposob a mieso musimy jesc bo taka mamy nature . Zelazo z miesa jest przyswajane w o wiele wiekszym procencie niz z warzyw i owocow i daje nam "zelazna " sile ! Miesko i surowki trzeba jesc codziennie a jak sie odchudzasz to omijaj produkty maczne a przynajmniej ograniczaj . Najlepsza krwista wolowina ( befsztyki ) watrobka drobiowa niedosmazona .... aaaaale coz .... I w ogole ciemne mieso , obsmazone na szybko . Wedlin nie licz bo zelaza juz tam na pewno nie ma haha Odpowiedz Link Zgłoś
herbatniczka Re: Anemia - pomocy......... 15.02.06, 19:50 hyacinth.bucket, jestem wegetarianką od dwóch lat, i wyniki w normie:) Odpowiedz Link Zgłoś
hyacinth.bucket Re: Herbatniczka 16.02.06, 11:21 Dwa lata to jeszcze nic :-) ale jesli nic ci nie dolega to bardzo dobrze , widocznie dobrze dobierasz wszystkie produkty pod wzgledem skladnikow Czesto mlodziez odmawia miesa bo teraz taka "moda " i to rodzaj buntu ale powaznie nie wiedza jak kombinowac i potem wychodza takie historie jak anemia , czy wypadanie wlosow i inne dolegliwosci . A moze wegetarianizm masz zakodowany w grupie krwi ? "A" Ja mam "O" wiec miesozernosc to moja domena podobno pochodze od wojownikow :-) Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Anemia - pomocy......... 15.02.06, 20:39 A to bardzo dziwne, ze lekarz Ci nei podal, co masz jesc. Nie mozesz go wypytac? Ze strony: www.healthcastle.com/iron.shtml Tlumacze najwazniejsze - amatorsko: Na przyswajanie zelaza z jedzenia ma wplyw wiele czynnikow. Jednym z najwazniejszych jest forma zelaza. Zelazo "heme" [nie mam pojecia, co to], ktore zawieraja produkty pochodzenia zwierzecego, jest latwo przyswajalne - w przeciwienstwie do "non-heme", pochodzenia roslinnego, przyswajalnego gorzej. Lista produktow bogatych w zelazo: Zelazo heme, bardzo wysoka ilosc zelaza: ostrygi, swinska watroba, małże, watroba kurza i wolowa Zelazo heme, wysoka ilosc zelaza: wolowina, krewetki, sardynki, indyk Bardzo wysoka ilosc zelaza, zelazo non-heme: wzbogacane platki sniadaniowe, fasola (ziarno) i soczewica, nasiona dyni, czarna melasa Wysoka ilosc zelaza, zelazo non-heme: ziemiaki w lupinkach, wzbogacany makaron, puszkowane szparagi Uwaga: kobiety w ciazy nie powinny spozywac watrobki, bo zawiera ona duze ilosci witaminy A; jej duze ilosci sa szkodliwe dla dziecka. Przyswajanie zelaza non-heme moze byc lepsze, jesli produkt go zawierajacy jest jedzony w tym samym posilku z produktem, zawierajacym zelazo heme. Dodatkowo przyswajanie moze byc powiekszone. Produkty, zwiekszajace przyswajanie zelaza: mieso, ryby, drob, pomarancze, sok pomaranczowy, melony, truskawki, grapefruity, brokuly, brukselka, pomidor, sok pomidorowy, ziemniaki, czerowna i zielona papryka, biale wino Produkty, zmniejszajace przyswajanie zelaza:czerwone wino, kawa i herbata, szpinak, botwina, rabarbar, pelne ziarna, otreby, produkty sojowe Czyli nei wszystko zdrowe, co zdrowe, a z tym zelazem to jedna wielka sciema. Odpowiedz Link Zgłoś
szpinakowa Re: Anemia - pomocy......... 16.02.06, 09:53 Też mam anemię, 2 dni temu lekarz mi to oznajmił. Nie wiedziałam na skutek czego się jej nabawiłam. Byłam pewna do wczoraj, że skoro zjadam duże ilości warzyw zielonych w szczególności szpinaku i brokułów, ciemnego pieczywa, brązowego ryżu, ryb to w zupełności wystarczy to na zapotrzebowanie organizmu na wit. B12, żelazo. Poczytałam trochę o temacie i okazało się, że przyswajalność tych pierwiastków z produktów pochodzenia roślinnego jest na poziomie 1-3%, dla porównania z podrobów, mięsa czerwonego czy jaj nawet do 22%. Mam zmienić dietę - lekarz polecił wzbogacić ją o czerwone mięso, podroby (w szczególności watrobę wieprzową i cielęcą), sok z buraków, kazał ograniczyć kawę, czarną herbatę i alkohol. Nie spytałam o alkohol szczegółowo, więc może ktoś z forum mi poradzi - podobno powoduje on gorsze wchłanianie potrzebnych organizmowi pierwiastków, ale spotkałam się z opinią, że czerwone wytrawne wino nawet pomaga w anemii. I nie wiem co mam myśleć na ten temat. Przyznam, że ciężko mi będzie zrezygnować z wina... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danka Re: Anemia - pomocy......... IP: *.espol.com.pl 16.02.06, 10:21 mam anemie od 20 lat i pojawia sie i znika w zalezności od sezonu hemofer trza brac no i to co czerwone to dobre a w szpinaku to juz nie ma zelaza chyba ze olów ostatnio przeczytałam ze 2 lyżeczki ostu winnego np z jablek pomaga wchłaniac zelazo Odpowiedz Link Zgłoś
hyacinth.bucket Re: Anemia - pomocy......... 16.02.06, 11:26 Ogolnie to slyszalam kiedys , ze anemia moze byc spodowana nieprzyswajaniem zelaza przez dany organizm lub uwaga : zaburzeniami cyklu miesiaczkowego , obfitym krwawieniem i rozne takie sprawy kobiece ale tu najlepiej pomoze endokrynolog i ginek . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: Anemia - pomocy......... IP: 81.210.69.* 16.02.06, 11:54 Dużo witaminy C bez której nie wchłania się żelazo , dużo B(COMPLEKS) MIĘSO CZYSTE WOŁOWE -NAJLEPIEJ W POSTACI BEFSZTYKÓW,METKI TATARSKIEJ ,wątroba wołowa , orzechy włoskie , czerwone wino pół lub wytrawne,sok z caerwonych buraków i marchwi , sok z dzikiej rózy lub domowe konf.z dzikiej róży, natka natka i JESZCZE RAZ NATKA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ira Re: Anemia - pomocy......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 14:22 POKRZYWA - wszystkie potrawy posypuj suszoną pokrzywą w zimie, a w lecie zbieraj świeżą, jedz na surowo lub gotuj soki. Odpowiedz Link Zgłoś