Dodaj do ulubionych

co z liscmi selera

IP: *.pzl.swidnik.pl / 212.182.108.* 19.10.05, 07:56
Urodziły mi się w tym roku na dzialce selery,przez zime pezrchowujemy
korzenie selers. A co można zrobic z lisci selera? Oprocz zamrazania? Jak je
przechowac przez zime? Czekam na rady-pozdrawiam Julita
Obserwuj wątek
    • Gość: JA Re: co z liscmi selera IP: 81.210.69.* 19.10.05, 09:11
      Umyć ,pourywać listki i wysuszyć.Obłędny aromat!Rewelacyjne do sosów z
      wieprzowiny , do krupniku , królika.
      • Gość: julita46 Re: co z liscmi selera IP: *.pzl.swidnik.pl / 212.182.108.* 19.10.05, 09:13
        czy pokruszyc takie wysuszone, na proszek czy na malutkie suche kawalki?
        • ewaktw Re: co z liscmi selera 19.10.05, 09:27
          Ja mrożę liąście selera. Myję je, szatkuję i wkładam do pojemnika po lodach.
          Mam całą zimę, a nawet do lata jako dodatek do rosołków i wszelakich mięs. Dają
          rewelacyjny aromat.
          • kasiulek_mysiulek Re: co z liscmi selera 19.10.05, 11:58
            Dodaj do sałatki:)
        • Gość: JA Re: co z liscmi selera IP: 81.210.69.* 19.10.05, 14:28
          Liście suszysz w stanie "naturalnym"Kruszysz,rozcierasz dopierp przed dodaniem
          do potrawey.Jeśli nie chcesz by pływały "smieci"wrzucaj całe liście-będzie
          można wyłowić.
          • tekisk Re: co z liscmi selera 19.10.05, 19:32
            Podzielone na mniejsze kawałki - zamrozić .

Nie przepadam za suszonymi zileninami . Pachną sianem .
            To jest tylko moje zdanie .
            Ty , możesz mieć inne .
    • Gość: qd Re: co z liscmi selera IP: *.system.szczecin.pl / *.system.szczecin.pl 19.10.05, 19:50
      Zrobić pesto.Poodrywać liście selera, łodygi odrzucić.Do blendera, posiekać,
      dodac do siekaniny uprażone na suchej patelni ziarna slonecznika, sok i skórkę
      z cytryny, sól, pieprz- jeszcze przesiekać, żeby ziarna sie rozbily i na koniec
      dodac ostrego tartego sera: oscypka albo pecorino albo parmesanu albo podrobe
      parmesanu.Dodać w trakcie mielenia oliwy z oliwek extra vergine albo oleju z
      pestek slonecznika ( lżejszy i mniej intensywny w smaku).Pesto świetnie stoi w
      lodowce czas dluższy ( moje doswiadczalne stalo ponad 2 miesiące bez pasteryzacji).

Poza tym wybrac njamniejszy okaz selera, najmniejszą bulwę, przesadzić do
      doniczki albo skrzynki, obciąc liscie dośc wysoko i trzymac na parapecie
      kuchennym, obskubując listki w miare potrzeby. Doczeka - podlewany - nastepnego
      sezonu.
      qd
    • jagoda85 Re: co z liscmi selera 19.10.05, 20:05
      Ostatnio wysuszyłam. Zmieliłam w maszynce do mięsa razem z innymi warzywami, i
      mam swoją przyprawę warzywną. Osobno zrobiłam sobie ziółka sałatkowe w których
      też jest seler. Oprócz tego mam trochę ususzonego w słoiczku i dodaję do potraw
      w miarę potrzeb.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka