Dodaj do ulubionych

piernik Apolki * przyprawy * firma * ladnie prosze

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 10:09
czy moglibyscie...
polecic mi jakas gotowa mieszanke przypraw do piernika (konkretna firma),
ktorej uzywaliscie? ile torebek bedzie potrzebnych na podstawowa ilosc tego
piernika (jeszcze nie robilam...)?
ewentualnie podpowiedziec mi jakie przyprawy i w jakich ilosciach zmieszac
samemu (chetnie sprawdzona mieszanka..)?
bede wdzieczna:) pozdrawiam wszystkich piernikorobow:)
Obserwuj wątek
    • pinos Re: piernik Apolki * przyprawy * firma * ladnie p 03.11.05, 10:13
      Re: przyprawa piernikowa sklad
      linn_linn 01.11.04, 09:30 zarchiwizowany

Przyprawa korzenna do piernikow:
      - 50 g cynamonu
      - 50 g kardamonu
      - 30 g mielonego pieprzu
      - 15 g mielonych gozdzikow
      - 15 gr. mielonego imbiru
      - 10 g mielonego ziela angielskiego
      - 10 g mielonej galki muszkatolowej

a cały wątek tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16546403&a=17222313
      o przyprawach anpisane jest duuuużo
      • Gość: stabilo Re: piernik Apolki * przyprawy * firma * ladnie p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 10:18
        dziekuje:)
        • pinos Ależ nie ma za co 03.11.05, 10:20
          Kurczę, muszę w końcu zrobić ten piernik, bo straszny teoretyk ze mnie...
      • Gość: matylda Re: piernik Apolki * przyprawy * firma * ladnie p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 11:02
        Ooo... A na ile mąki wystarcza ta mieszanka?
      • linn_linn Re: piernik Apolki * przyprawy * firma * ladnie p 06.11.05, 11:18
        Ja dodaje na tzw. oko, ale mozesz przeliczyc uzyskana ilosc na torebki. Ja
        niestety przypraw kupionych nie widzialam od lat, wiec nie pamietam ich wagi.
    • szellla Re: piernik Apolki * przyprawy * firma * ladnie p 03.11.05, 11:36
      piernik staropolski wg przepisu, który podała swego czasu Apolka, robiłam
      kilkakrotnie. Uzywałam wielu różnych mieszanek do piernika, ale imho najlepsza
      jest Kamisa - nie zawiera mąki, kakao i innych zabawnych rzeczy, które czasem w
      takich przyprawach można znaleźc.
      Ciekawa jest także mieszanka Kotanyi.
      Jak robię piernik, to zazwyczaj z podwójnej ilości (czyli z 1 kg miodu i 2 kg
      mąki i 0,5 kg masła) dodaję wtedy 6 torebek przyprawy - 4 Kamisa i 2 Kotanyi
      Szczegółowy skład:
      KAMIS - cynamon, imbir, goździki, cukier, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele
      angielskie, pieprz czarny, kardamon
      KOTANYI - cynamon, gałka muszkatołowa, kolendra, koper włoski, imbir, goździki,
      ziele angielskie, anyż, anyż gwiazdkowy, pieprz, kardamon
      • Gość: carrollina Re: piernik Apolki * przyprawy * firma * ladnie p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 10:10
        a widzial ktos te przyprawy do piernika kamisu i kotanyi w jakims sklepie w
        Warszawie? bylam juz w szesciu i nic, buuu! :(
        • Gość: g Re: piernik Apolki * przyprawy * firma * ladnie p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 10:14
          Są np. w leclercu,ale nie lezą tam gdzie przyprawy(pieprz,zioła),tylko w
          dziale "ciastowym"-tam gdzie proszki do piecz., cukry i zapachy
        • Gość: g Re: piernik Apolki * przyprawy * firma * ladnie p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 10:14
          Są np. w leclercu,ale nie lezą tam gdzie przyprawy(pieprz,zioła),tylko w
          dziale "ciastowym"-tam gdzie proszki do piecz., cukry i zapachy
        • szellla Re: piernik Apolki * przyprawy * firma * ladnie p 04.11.05, 12:28
          w Bomi w Klifie sa obie, są w Carrefourze w Arkadii też
          w kazdych lepszych delikatesach powinny być
    • Gość: limba Re: piernik Apolki * przyprawy * firma * ladnie p IP: *.mos.gov.pl 04.11.05, 11:25
      Dodam - tak na marginesie. Radzę kupować tylko przyprawy oparte na polskich
      recepturach, bo np. przyprawa Oetkera jest zrobiona na gust niemniecki i
      zawiera dużo anyżu. Mnie ten skład nie odpowiada. Anyż jest tak dominujący, że
      całkiem zmienia smak piernika. Dlatego sprawdzam zawsze na opakowaniu składniki
      przyprawy.

A opinia moja się potwierdza, bo niedawno na forum ktoś pisał, że dodał tej
      przyprawy i w ogóle nie pachniało piernikiem.
    • Gość: stabilo :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 11:10
      otoz w piatek zagniotlam ciasto z jednej porcji: dodalam 3 opakowania przyprawy
      do piernika Kotanyi i 2 opakowania ichniejszej skorki pomaranczowej (w sumie
      jakas dziwna byla - suszona... czy ktos z Was ja do czegos stosowal i dawala
      nalezyty aromat?) plus odrobine przypraw "od siebie" (po 1/4 lyzeczki:
      cynamonu, kardamonu, imbiru), bo za bardzo pachnialo anyzem i koprem. pozdrawiam
      • Gość: agma Re: :D IP: *.chello.pl 06.11.05, 15:45
        Dla mnie Kotanyi to dyskwalifikacja wlasnie z powodu anyzu. Kiedyś wywaliłam
        całą partię pierników bo nikt nie chciał jesc anyzowych.
        Kamis jest w porządku.
    • sinistra80 Zrobiłam z Kamisem 07.11.05, 15:40
      Dałam, z ostrożnosci, 2 paczki na 0,5 kg mąki. Tak jak pisała Szella- nie ma
      kakao, więc jest ok.
    • Gość: daria Re: piernik Apolki * przyprawy * firma * ladnie p IP: *.pro-internet.pl 08.11.05, 16:45
      Przyprawa DrOetker wcale nie zawiera anyżu. Mam torebkę przed sobą.
      • Gość: MAgi Re: piernik Apolki * przyprawy * firma * ladnie p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.05, 17:01
        Ja dodałam 1 dr odkera i 2 z ziołopexu , nawet niezle są
      • Gość: szadoka Re: piernik Apolki * przyprawy * firma * ladnie p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 20:14
        ja tez mam, w skladzie nie ma ale na obrazku jest... i badz tu madry.Kamisowa
        widzialam przyprawe do grzanca. Mozna w ostatecznosci?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka