Dodaj do ulubionych

ciasto ze słodzikiem

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.11.05, 09:38
Proszę poratujcie jakimiś przepisami na odchudzone ciasta. Czy można stosować
słodzik zamiast cukru i jeśli tak to czy da się to poźniej zjeść?
Obserwuj wątek
    • aganiok32 moim zdaniem 10.11.05, 09:47
      lepiej wogóle nie jeść ciasta niż jeść ciasto słodzone aspartamem etc...
      to niezbyt zdrowe....
      • Gość: baba Re: moim zdaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 09:57
        Słodziki pod wpływem pieczenia i gotowania tracą właściwości słodzące.Jedynie
        fruktoza nadaje się do ciast ,ale ona ma tyle kalorii co cukier(fruktoza jest
        dozwolona w diecie diabetyków).Post powyżej jest bardzo trafny-lepiej
        zrezygnować ze sztuczności.
        • momas Re: moim zdaniem 10.11.05, 10:10
          Dokładnie tak. Aspartam po wyżej 100 stopni C rozkłada się i traci właściwości
          słodzące.Jeżeli już musisz jeść sztucznie słodzone ciasta, poszukaj w sklepach
          specjalnego słodzika do pieczenia ciast. Ja, generalnie nie uznaje sztuczydeł,
          ale czasami lituję sie nad moim ojcem i piekę mu ciasto ze słodzikiem. On jest
          okropnym łakomczuchem, a cukru nie może ani trochę. Wychodzę z założenia, że
          jak zje kawałek ciasta ze słodzikiem raz na parę tygodni, nie zaszkodzi mu to
          więcej niż np. codzienne spacery wsdłuż Aleji Jerozolimskich (w drodze do
          parku...)
          • gothica666 Re: moim zdaniem 10.11.05, 11:21
            A ja gdzieś ostatnio widziałam słodzik do ciasta i gotowania specjalnie...Nie
            wiem czy nadaje się on do wszystkiego bo jeśli w przepisie jest akurat piana z
            cukrem to może być kłopot. W każdym razie w jakimś hipermarkecie powinnaś
            znależć takie cuś...

Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka