Gość: 100sztuk IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.11.05, 09:38 Proszę poratujcie jakimiś przepisami na odchudzone ciasta. Czy można stosować słodzik zamiast cukru i jeśli tak to czy da się to poźniej zjeść? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aganiok32 moim zdaniem 10.11.05, 09:47 lepiej wogóle nie jeść ciasta niż jeść ciasto słodzone aspartamem etc... to niezbyt zdrowe.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: moim zdaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 09:57 Słodziki pod wpływem pieczenia i gotowania tracą właściwości słodzące.Jedynie fruktoza nadaje się do ciast ,ale ona ma tyle kalorii co cukier(fruktoza jest dozwolona w diecie diabetyków).Post powyżej jest bardzo trafny-lepiej zrezygnować ze sztuczności. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: moim zdaniem 10.11.05, 10:10 Dokładnie tak. Aspartam po wyżej 100 stopni C rozkłada się i traci właściwości słodzące.Jeżeli już musisz jeść sztucznie słodzone ciasta, poszukaj w sklepach specjalnego słodzika do pieczenia ciast. Ja, generalnie nie uznaje sztuczydeł, ale czasami lituję sie nad moim ojcem i piekę mu ciasto ze słodzikiem. On jest okropnym łakomczuchem, a cukru nie może ani trochę. Wychodzę z założenia, że jak zje kawałek ciasta ze słodzikiem raz na parę tygodni, nie zaszkodzi mu to więcej niż np. codzienne spacery wsdłuż Aleji Jerozolimskich (w drodze do parku...) Odpowiedz Link Zgłoś
gothica666 Re: moim zdaniem 10.11.05, 11:21 A ja gdzieś ostatnio widziałam słodzik do ciasta i gotowania specjalnie...Nie wiem czy nadaje się on do wszystkiego bo jeśli w przepisie jest akurat piana z cukrem to może być kłopot. W każdym razie w jakimś hipermarkecie powinnaś znależć takie cuś... Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś