Dodaj do ulubionych

MAKOWIEC - prosze o radę

12.11.05, 09:33
Cześć !
Od dwóch lat piekę na Boże Narodzenie makowiec ( roladę ) i zawsze po upieczeniu masa makowa odstaje od ciasta. Co zrobić, żeby mak nie odstawał od ciasta i tak bardzo sie nie kruszył, czy jakiegos składnika trzeba dodać wiecej do masy makowej ?
Z góry dziękuję za rady.
Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • Gość: lilu Re: MAKOWIEC - prosze o radę IP: *.miechow.com / *.miechow.com 12.11.05, 09:59
      Ogólnie brakuje tam składnika-spoiwa. Roztrzepane jajko dodaj do maku, zwiąże
      masę. Ciasto przed nałożeniem masy można posmarować białkiem roztrzepanym, ale
      jak już jest dodane do masy to nie musisz smarować.
      • anuska74 Re: MAKOWIEC - prosze o radę 12.11.05, 10:16
        W moim przepisie na masę makowa jest podane, żeby do maku dodać dwa białka. Tak dodawałam i mimo wszystko masa odstawała od ciasta. Może dodać jeszcze jedno białko ?
        Pozdrawiam
        • Gość: anka Re: MAKOWIEC - prosze o radę IP: 192.168.2.* / 213.199.252.* 12.11.05, 10:46
          widocznie masz za bardzo wilgotną masę makową..ja po namoczeniu maku długo go
          odcedzam...zostawiam na sicie całą noc i dopiero mielę.Nie wiem jak jest z
          masami gotowymi...z takiej nie robilam
    • Gość: j Re: MAKOWIEC - prosze o radę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 11:08
      na pol kilograma maku nalezy dodac 4 bialka plus jedno cale jajko.
    • jadwiga_r Re: MAKOWIEC - prosze o radę 12.11.05, 11:19
      Do zimnej masy makowej dodaj trochę rozrobionych drożdży lub proszku do
      pieczenia. Wtedy w trakcie pieczenia masa makowa będzie rosła razem z ciastem
      drożdżowym.
      Rozwałkowane ciasto posypuję lekko mąką i na to nakładam masę makową.
      Ciasto z masą makową zawijam w papier do pieczena lub pergamin wysmarowany
      tłuszczem.
      • Gość: lilu Re: MAKOWIEC - prosze o radę IP: *.miechow.com / *.miechow.com 12.11.05, 12:00
        o tym nie pomyślałam- proszek do maku. Niezły pomysł.
    • mysiulek08 Re: MAKOWIEC - prosze o radę 12.11.05, 13:33
      Zamiast bialek dodaj utarte z cukrem zoltka, masa bedzie bardziej "spoista" ,
      no i zawsze mozna uzrezygnowac z zawijania :)
    • anuska74 Re: MAKOWIEC - prosze o radę 12.11.05, 16:26
      Bardzo Wam dziękuje
      Pozdrawiam
      • Gość: gosć Re: MAKOWIEC - prosze o radę IP: 83.238.47.* 12.11.05, 19:39
        Anuska poprosze ślicznie o Twój przepis na makowiec :)
        chętnie zrobię taką roladę .
    • bodzia11 Re: MAKOWIEC - prosze o radę 12.11.05, 22:53
      Od lat robie makowce i wychodza bardzo dobre, wszystko pieknie polaczone. Mak
      po wczesniejszym przeplukaniu gotuje kilka minut i pozostawiam do wystygniecia.
      Nastepnie miele go 2 razy /uzywam sitka o malych oczkach/. Uklepuje go dobrze i
      pozostawiam w lodowce do nastepnego dnia. Wyjmuje dopiero po przygotowaniu
      ciasta. Dodaje cukier /wedlug wlasnego uznania i miod ok. 5 lyzek, 3 jajka
      cale /nic nie ubijam/, olejek migdalowy, cukier waniliowy, kopiata lyzke kakao,
      bakalie i wszystko dokladnie mieszam. Robie z 70 - 80 dkg maku.
      • jota.40 Re: MAKOWIEC - prosze o radę 13.11.05, 00:21
        A ja ostatnio do masy makowej dodaję kajmak, taki z mleka słodzonego, gotowanego
        parę godzin. Na pół kilo maku - koło dwóch, trzech łyżek. Co prawda, robię
        mazurek makowy, nie makowiec klasyczny, ale masę makową robię z makowcowego
        przepisu babci. Dodaję jeszcze ze trzy żółtka, roztarte z cukrem waniliowym, pół
        kostki masła stopionego i trochę miodu, plus bakalie. Na końcu - piana z trzech
        białek. Mniam. Piekę na kruchym spodzie. Polecam wszystkim tym, którzy tak jak
        ja zawsze wygrzebywali mak z makowca ;)))...
    • Gość: zadumana Re: MAKOWIEC - prosze o radę IP: 213.17.230.* 14.11.05, 09:31
      Ktoś tu kiedyś radził, żeby ciasto smarować białkiem i odkąd tak robię jest
      wszystko dobrze.
      Dla tych, którzy boją się zawijania strucli, bo to nie takie proste, polecam
      robienie "strucli"-placka na blaszce. Ja robię w okrągłej tortownicy. Ciasto w
      trzech warstwach, przełożone dwiema warstwami maku. Pokrojone jak tort
      prezentuje się jak oryginał:)))
    • Gość: saxifraga Re: MAKOWIEC - prosze o radę IP: *.sec.osceint / 193.201.41.* 14.11.05, 10:00
      Ja zalewam zmielony mak gotujacym mlekiem z cukrem i maslem.
      Poza klasycznymi bakaliami, dodaje pokrojone w kostke suszone morele moczone
      przez noc w rumie i otarta skorke z cytryny.
      Jak ktos ma problemy ze zwijaniem, to radze na pol rozwalkowane ciasto polozyc
      na czystej sciereczce posypanej maka, rozwalkowac na odpowiednia grubosc,
      rozsmarowac mase makowa i potem zawijanie to fraszka.
      Pozdrawiam,
      Saxifraga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka