Dodaj do ulubionych

ryba panga

22.11.05, 19:26
Ostanio jadłam taką rybę - bardzo mi smakowała zresztą.Ponieważ lubię
wiedzieć co jem, zaczełam szukać informacji w internecie , gdzie owe rybki
żyją.I tu znalazłam sprzeczne informacje. Pierwsza , że jest to ryba
słodkowodna ( zwana też sumem jakimśtam), druga, że wręcz przeciwnie jest to
ryba morska prawdopodobnie z Azji. No w każdym razie zgłupiałam. Może, ktoś
wie jak naprawdę jest z tą pangą ?
Jedyne, czego w życiu żałuję, to tego , że nie jestem kimś innym. (by Woody
Allen)
Obserwuj wątek
    • pikantna_pralineczka Re: ryba panga 22.11.05, 19:59
      Nie pomogę Ci jeśli chodzi o pochodzenie pangi. niewykluczone zresztą, że żyje
      i tu i tu, zdarza się, że w różnych okresach życia ryby żyją w różnych
      środowiskach. ale skoro jesteśmy przy pandze, to czy ktoś zna jakiś fajny i
      prosty przepis na zrobienie tej rybki? Jest zaiste pyszna i chętnie zrobiłabym
      ją w domu.
      • Gość: kate Re: ryba panga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 21:14
        dziś miałam na obiad, przepyszna ryba,( kupuję filety, nigdy nie ma w nich ani
        jednej ości)zrobiłam mrożony szpinak ze śmietaną (odrobina)i czosnkiem,
        usmażyłam rybę na oliwie z oliwek( bez panierki)i na stół.Smacznie i zdrowo!
        • Gość: ala Re: ryba panga IP: *.chello.pl 22.11.05, 21:20
          Obilo mi sie o uszy iz jest to ryba rzeczna, pochodzi z Wietnamu, Indochin.
          Jest bardzo smaczna i mozna ja przyrzadzac na wiele roznych sposobow, podobnie
          do innych chudych ryb :)
          • kasiulek_mysiulek Re: ryba panga 22.11.05, 22:41
            Ja ją przyrządzam według przepisu Gargamela z forum: mrożoną pangę gotuję 10
            minut w małej ilości wody z Warzywkiem lub Kucharkiem a następnie polewam
            stopionym masłem...I tyle.
            • Gość: gargamel Re: ryba panga IP: *.olsztyn.mm.pl 23.11.05, 07:46
              Przed polaniem masłem posypać filet posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo.
      • Gość: blanka Rolady z pangi IP: *.dip.t-dialin.net 23.11.05, 08:13
        Dla 4 osób:
        500g filetów z pangi
        1/2 cytryny
        2 łyżeczki sosu soj
        4 szalotki
        pęczek koperku
        2 łyżeczki kaparów
        2 łyżeczki zielonego pieprzu
        1 duży por
        2 łyżeczki słodkiej musztardy
        125g bekonu
        125 ml białego wina
        125 ml śmietanki
        1 żółtko
        chrzan śmietanowy, sól

Przygotowanie: Filety skropic mieszanką sosu sojowego i cytryny, posolic,
        odstawic. Szalotki, białą częśc pora i koperek drobno posiekac. Kapary i pieprz
        rozetrzec w moździerzu i połączyc z musztardą, koperkiem i cebulkami. Posmarowac
        filety, dodatkowo kłaśc pasek chrzanu. Filety zrolowac, owinąc bekonem/boczkiem
        i spiac wykałaczką. Na patelni krótko obsmażyc rolady z każdej strony, podlac
        winem i dodac krążki pora. Gotowac pod przykryciem na średnim ogniu 15-20 min.
        Rolady wyjąc w ciepłe miejsce, mocno zredukowac płyn na patelni, zdjąc z ognia,
        dodac rozbełtane żółtko i śmietankę i mieszac aż sos będzie aksamitny. Polac
        sosem rolady. Zjadac. Pasują do tego najprostsze kartofle z wody.

Aha, jest to przepis z gazetki reklamowej niemieckiej Edeki. Info dodatkowe:
        100g fileta zawiera 15,3g białka i 11,3g tłuszczu (163kcal.)
      • anna.belle Re: ryba panga 23.11.05, 09:41
        polecam dwa sposoby:
        - ugotować na parze - rozmrożone filety nacieram ziołami i pieprzem i układam w
        garnku do gotowania na parze razem z różyczkami brokułów, marchewką,
        ziemniakami, po 15 min jest gotowe. można polać odrobiną masła.
        - usmażyć w cieście naleśnikowym - filet obtoczyć w cieście (jajko, mąka,
        mleko, odrobina ziół) i usmażyć na dużym ogniu, na małej ilości oleju.
        najlepiej pasuje z warzywami.
        pozdrawiam!
      • Gość: gość Re: ryba panga IP: *.gwardii.osi.pl 14.12.05, 15:42
        co do przepisów proponuję zapisać w google i same sie wyświetlą.
        Ja musiałam pokropić ją cytryną bo czułam muł, więc chyba jest słotkowodna
    • Gość: zadumana Re: ryba panga IP: 213.17.230.* 23.11.05, 08:33
      A ja zrobiłam kiedyś pangę po prostu po grecku. Z tym, że moja ryba po grecku
      nie jest smażona, tylko delikatnie uduszona w wodzie z przyprawami - w
      mikrofali to kwestia minut - oczywiście zależy od ilości. Tak przygotowana ryba
      powoduje, że ryba po grecku jest bardzo delikatnym niemal dietetycznym daniem.
      Często,żeby ją czymś niedietetycznym wzmocnić dodaję sobie na talerzu pieprzu
      cayenne i to dopiero jest...
      Panga tak zrobiona była niesamowicie smaczna. Po pierwszym podejściu i ataku na
      google - skąd ona jest - okazało się, że w końcu trudno zgadnąć skąd pochodzi
      to co sprzedają w polskich sklepach. Delikatność smaku raczej wskazywałaby na
      wariant ryby słodkowodnej.
    • Gość: bazylka Re: ryba panga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 09:32
      irysku, sama przecież dobrze wiesz, bo dobrze szukałaś - "w internecie, gdzie
      owe rybki żyją" ;-)

pozdrawiam,
      bazylka
    • Gość: antycyponek panga w glazurze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 11:37
      Przepis polecony, ale nie sprawdzony przeze mnie osobiście:
      Składniki:
      - filety z Pangi
      Glazura:
      - drobno posiekana mała cebulka
      - 1/3 łyżeczki płatków z chilli (lub ? łyżeczki sproszkowanego chilli)
      - 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
      - 4 potłuczone ziarenka ziela angielskiego
      - 100 ml wody
      - łyżeczka koncentratu pomidorowego
      - 4 łyżeczki cukru (można dodać część cukru trzcinowego)
      - Olej

Wykonanie:
      Pierwszym krokiem będzie przysadzenia glazury, podsmażamy cebulkę
      przez 5 minut, dodajemy resztę składników, cały czas mieszając gotujemy na
      wolnym ogniu aż glazura zgęstnieje.
      Osuszamy rybę Panga, układamy na posmarowanej oliwą brytfance i
      pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku. Dla 220 stopni - około 8 minut.
      Wyciągamy rybę z piekarnika u grubo smarujemy filet i pieczemy przez
      około 8-10 minut aż glazura zacznie się karmelizować. Danie gotowe - podawać
      gorące!
      Doskonały dodatkiem do tego dania będzie ryż i sałatka z dresingiem
      zawierającym sok z cytryny.
      • melisa-bb Re: panga w glazurze 23.11.05, 11:54
        Ja uzyskałam informacje w sklepie ,ze jest to ryba hodowana gdzies na dalekim
        wschodzie.Do Polski przwożą zamrożona.Jak sie kupi filety rozmrożone to juz nie
        wolno oczywiście zamrażać.
        • ewaktw Kupiona w Selgrosie jest "made in China" 23.11.05, 12:05
          Kupuję pangę mrożoną w Selgrosie i zauważyłam, że jest z Chin. Pewnie więc jest
          gdzieś z tamtych okolic, chociaż może różne firmy ją sprowadzają z różnych
          krajów. ????
    • adas_wandelt ryba panga - tylko przenosze :0 23.11.05, 13:17
      news.fishing.pl/news_pl/ryby/ryby_swiata/panga_sum_rekini_wielkook_rekini-------------------------------------------------------------------------
      -Prawidłowymi nazwami polskimi są wielkook rekini i sum rekini. Panga to
      swoisty neologizm, dodatkowo mylący bo powodujący skojarzenia z pangą
      sprzedawaną w sklepach rybnych w formie filetów. A owa sklepowa panga to
      całkiem inna ryba - morska z ostrobokowatych - Megalaspis cordyla.
      ===============================================================================
    • Gość: zadumana Re: ryba panga IP: 213.17.230.* 23.11.05, 14:20
      W całym tym rybim interesie jest niezłe pole do popisu dla naciągaczy.
      Ile gatunków jesteśmy w stanie rozróżnić? Tak z grubsza: karp, śledź, węgorz,
      pstrąg, flądra, sum, szczupak, sandacz, łosoś norweski - tu smaki są
      jednoznaczne.
      Wędzona makrela, halibut to pozycje oczywiste.

A kupowane filety to dżungla.
    • Gość: Tomstar Panga to polska nazwa gatunku Megalaspis cordyla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 18:27
      www.fao.org/figis/servlet/species?fid=3123
    • irrrysek Dzięki 23.11.05, 19:59
      nie ma to jak forum. Nie dość, że się w końcu dowiedziałam czegoś o tajemniczej
      pandze, to jeszcze uświadomiłam sobie, że jest parę fanych przepisów do
      wypróbowania
    • Gość: bad_dreams Re: ryba panga IP: *.petrus.com.pl 24.11.05, 23:19
      Witam! Od kilku miesięcy prowadzę rybną restauracyjkę.Z moich
      obserwacji:handlujący rybami są laikami, niewiele wiedzą o rybach.Pangę
      sprzedawano mi już jako:panga-sum, panga - rodzaj soli, panga-ryba hodowlana z
      Dalekiego Wschodu. Bardzo powoli uczę się rozróżniać podgatunki ryb, np.wielość
      łososi dostępnych na rynku.
      Zaskakującą rzeczą było dla mnie to, iż głęboko mrożone ryby faszerowane są
      chemią- daty ich spożycia przekraczają 2 lata.Nie wspomnę o glazurowaniu, które
      zwiększa ciężar zakupu nieraz o 30 % (mintaj,morszczuk).
      • Gość: zadumana Re: ryba panga IP: 213.17.230.* 25.11.05, 07:53
        Potwierdzasz tylko moje podejrzenia.Do średniej wiedzy klientów dokłada się
        jeszcze, jak piszesz, średnia wiedza handlowców. Myślę jednak, ze ktoś może
        jeszcze oczko wyżej doskonale wie, czym handluje i nabiera nas wszystkich
        równo. A te gatunki i podgatunki, to pole do manewru w sensie - jakość i
        podjakość.
        • Gość: JP średnia wiedza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 17:00
          średnia wiedza bierze się ze szkoły podstawowej
          ludek myśli że halibut żyje w bałtyku
          i takie tam androny

wydaje mu się że ryba jest świeżutka
          a ona żyje kilka tysięcy km od warszawy
          i ma słaby dojazd

gdzie żyje panga to wiadomo
          (książki o tym były już w PRL, żaden do nowy gatunek)

• Gość: JP wspomniana już Megalaspis cordyla żyje tu (URL) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 17:27
            skan z książki PRLowskiej
            www.dolnawisla.pl/test/panga.html
            • adas_wandelt Tyle, że za PRL w sklepie był dorsz i makrela, 25.11.05, 18:07
              a matiasa kupowało sie z beczki u rybaka za stodołą i to nielegalnie.
              Wiedza o innych rybach była zbędnym luksusem, chyba, że o marlinie od Starego
              Człowieka
              Obecne zaintersowanie ryba panga jest zrozumiałem bo jej nazwa ukazała się na
              tablicach w sklepach rybnych i nie tylko...
              Ja uwielbiam rybe maslaną o której za PRL-u nie słyszłem, a nawet za Buzka też!
              • Gość: JP ja w PRLu kupowalem mrożonego tuńczyka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 18:21
                serio!
                steki tuńczykowe jak z wołu
                pewnie barter za czołgi T72 do Birmy
                w 1988 może 87 roku

makreli wędzonej za PRLu raczej nie było za wiela
                bo to Morze Płn. i Atlantyk

był dorsz
                piękny i duży
                wędzony i świeży
                teraz już nie ma takich dorszy wielkich
                a jak są to majątek kosztują

nie ważne PRL to chu..jnia była
                nie ma co się rozckliwiać

• jagoda85 Re: wspomniana już Megalaspis cordyla żyje tu (UR 25.11.05, 18:29
              Ta panga, która sprzedają w sklepach ma mięso w kolorze białym, a nie szaro-
              różowym.
            • Gość: olo Re: wspomniana już Megalaspis cordyla żyje tu (UR IP: *.devs.futuro.pl 11.01.06, 23:18
              Można wiedzieć jaki jest tytuł tej książki? Z góry dziękuję.
    • Gość: pl Re: ryba panga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 08:46
      www.fao.org/figis/servlet/species?fid=3123
      www.fishbase.org/ComNames/CommonNameSearchSpeciesList.cfm?CommonName=Panga
    • adas_wandelt No i przez ten szum :) nie dostałem już dzisiaj 25.11.05, 14:56
      pangi - wyszła - zmuszony byłem kupić polędwiczki z miruny i zaraz je smażę...
      mniammmm
    • u18 Re: ryba panga 25.11.05, 18:45
      Ryba pochodzi z Wietnamu i jest hodowana na farmach głównie w Mekongu.
      W Polsce sprzedawane są rożne odmiany najczęściej w kolorze lekko różowym lub
      biało-żółtym.Ponieważ jest to ryba hodowana w tropiku podczas jej hodowli
      zwykle dodaje się do pasz min. antybiotyki.Nie będę wspominał czym jest
      karmiona.
      Ryba smaczna , ale nie wiem czy zdrowa ?
      W sklepach sprzedawna jest z 15 lub 20% glazurą ( tj. pokryciem wody ).Lepsza
      jakościowo i droższa jest panga biała.
    • irrrysek Re: ryba panga 25.11.05, 21:23
      No cóż, pomijając dywagacje na temat PRL, to chyba już mi się odechciało tej
      pangi. Ponoć ryba jest dobra i zdrowa albo świeża albo świeżo zamrożona. Ze
      względu na odległość to świeżą pangę raczej trudno u nas dostać ( może w PRL-u
      było lepiej), a te mrożone to strach jeść. Rzeczywiście widziałam w Netto
      opakowania z mrożoną pangą z 2-letnim terminem przydatności i jakąś substansją
      chemiczną (wymienioną w składzie). Te sprzedawane luzem, też pewnie nie są od
      niej wolne.I co tu jeść ?
      • Gość: JP są ryby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 21:26
        są ryby słodkowodne
        są ryby bałtyckie - ponoć niezdrowe bo zawierają 'FOSGEN' ;-)

promuję bałtyckie
        praca rybaka na mnie wzrusza

jestem kaszeba po mieczu

• adas_wandelt własnie jestem po maślanej wędzonej - uczta bogów! 25.11.05, 22:26
        prawie taka jak przywożona przez nas spod Jastrzebiej Góry... mniam
        A ja pangę i tak kupie bo zażyczyłem sobie sprowadzenia...
        A poledwiczki z miruny posypałem przyprawą do ryb (dla mnie rewelacyjna), nawet
        nie wytytłałem w mące tylko na masło razem z tą GLAZURĄ (wodną) i doprowadziłem
        do odparowania, az zgestniało... druga porcje mam w zamrażalniku - będzie
        jeszcze lepsza :)
        A propos naszy rybek słodkowodnych - jak je się z kopiastego półmiska rózności,
        połowa z połowu idzie dla kotów bo smierdzą fenolem, wszystko zależy z jakiego
        końca jeziora rybka przypłyneła do wędki :)
        • Gość: Ciekawski Panga oraz "maślana" - FAKTY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 13:13
          adas_wandelt napisał:

> prawie taka jak przywożona przez nas spod Jastrzebiej Góry... mniam
          > A ja pangę i tak kupie bo zażyczyłem sobie sprowadzenia...

Maślanej ryby nie ma w Polsce lub bywa sporadycznie. To inna ryba, traktowana w
          większości krajów jako "chwast" i niezbyt jadalna - wiele osób ma objawy
          zatrucia po zjedzeniu tego co serwują w Polsce jako maślaną:

"Ryba maślana to handlowe określenie używane w odniesieniu do kilku różnych
          gatunków ryb importowanych. Wbrew zapewnieniom producentów nie jest
          jednoznacznym odpowiednikiem angielskiej nazwy butterfish, gdyż ta jest
          stosowana głównie do ryb z gatunków: Pepritus triacantbus (ang. american
          butterfish); Stromateus fiatola (pl. żuwak fiatola, ang. butterfish), Odax
          pullus (ang. greenbone, butterfish) i Anoplopoma fimbria (pl. anoplopoma, ang.
          sablefish). Większość importerów pod nazwą ryba maślana sprowadza następujące
          gatunki ryb: - rudderfish (Centrolophus sp., Tubia sp.), - escolar
          (Lepidocybium flavobrunneum), - oilfish (Ruvettus pretiosus). Wymienione wyżej
          gatunki ryb charakteryzują się wysoką zawartością oleju, jednocześnie tylko u
          dwóch spośród nich, tj. escolar i oilfish, głównym składnikiem oleju są
          niestrawialne woski (>90%). Z tego powodu konsumpcja tych ryb może wiązać się z
          wystąpieniem następujących niepożądanych objawów: biegunki (o różnym stopniu
          nasilenia), często oleiste, o pomarańczowym lub żółtym kolorze, wymioty
          (okazjonalnie), mdłości, zmiany skórne (wysypka, zaczerwienienie, świąd). U
          podatnych osobników większość objawów pojawia się średnio 2,5h po konsumpcji i
          ustępuje w ciągu 24h. Nie wykazano związku pomiędzy masą ciała, wiekiem,
          generalnym stanem zdrowia a rozwojem choroby. Ludzie z problemami jelit, złym
          wchłanianiem i kobiety w ciąży mogą znajdować się w grupie zwiększonego ryzyka
          wystąpienia powyższych objawów. Istnieje problem ze złym identyfikowaniem i
          oznakowaniem ww. gatunków ryb na przestrzeni całego łańcucha dostawczego, co
          powoduje, że przedsiębiorstwa i konsumenci są nieświadomi występowania
          potencjalnych problemów związanych z ich konsumpcją. W związku z powyższym
          osoby spożywające przedmiotowe ryby po raz pierwszy powinny zacząć od spożycia
          małej ilości, w celu określenia własnej wrażliwości. Spożycie ww. ryb w
          rozsądnych ilościach wydaje się być medycznie nieszkodliwe jednakże osoby,
          które po spożyciu tzw. "ryby maślanej" zaobserwowały u siebie wystąpienie
          opisanych objawów powinny zgłosić się do lekarza." [z informacji Wojewódzkiej
          Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej Oddział Higieny Żywności, Żywienia i
          Przedmiotów Użytku w Gdańsku]

W sprawie "pangi białej":

Nie bardzo rozumiem skąd ta rozwlekła dyskusja, ponieważ niemal wszyscy
          importerzy tej ryby po wykonaniu telefonu do nich (jeśli nie podają na
          opakowaniu, a wielu podaje) bez problemu informują o łacińskiej nazwie
          wspomnianej rybki:

Pangasius hypophthalmus

czyli:
          www.fishbase.org/country/CountrySpeciesSummary.cfm?Country=Philippines&Genus=Pangasius&Species=hypophthalmus

www.jjphoto.dk/fish_archive/warm_freshwater/pangasius_hypophthalmus.htm
          www.jjphoto.dk/fish_archive/warm_freshwater/pangasius_hypophthalmus_info.htm

Czyli jednak:

www.pzw.pl/ryby/ryby_swiata/sum_rekini_wielkook_rekini
          Niedowiarkom polecam odwiedzenie Makro, gdzie na opakowaniach mrożonek jest
          dużymi literkami nazwa łacińska.

• giorgio_primo Maślana u nas to zwykle Ruvettus pretiosus 29.11.05, 13:38
            www.health.gov.au/internet/wcms/Publishing.nsf/Content/cda-pubs-cdi-2002-cdi2603-htm-cdi2603i.htm

W wielu krajach nie jest już dopuszcana do obrotu jako ryba spożywcza, stąd u
            nas gwałtowny spadek cen.
          • adas_wandelt wczoraj skończyłem konsumpcje "maslanej" 29.11.05, 16:35
            - robie to w nierozsądnych ilosciach, objawów nie miałem teraz jak i poprzednio
            oraz nikt z obdarowany przeze mnie po częstych wypadach nad morze... teraz
            jednynie przestane przywozić jako prezenty, a wrócę do węgorzy, które znane są
            higienicznego trybu życia :)
            Pange dziś kupiłem w wiekszej ilości - kilogram pójdzie na roladę... zeznania
            bedą rejestrowane na foto i dyktafonie...
            • Gość: aa Re: wczoraj skończyłem konsumpcje "maslanej" IP: *.rakowiec.waw.pl / *.compi.net.pl 29.11.05, 19:13
              No i nareszcie rozumiem. Raz zjadłam maslaną i to w niewielkiej ilości i
              odchorowałam. Teraz już na jej widok w sklepie robi mi się niedobrze. Panga
              bardzo mi smakuje ale w dalszym ciągu nie wiem czy to morski czy słodkowodny
              stwór. Zdania jak widać są podzielone.
              • herbatniczka Re: wczoraj skończyłem konsumpcje "maslanej" 29.11.05, 19:42
                W karcie było "panga". Czym to naprawdę było, nie wiem. Faktem jest, że miało
                konsystencje, smak i zapach jajka na twardo przetrzymanego w rozwalonej lodówce
                dwa dni. Nigdy więcej tego świństwa!
          • Gość: Pokaz Wody Re: Panga oraz "maślana" - FAKTY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 21:38
            >Czyli jednak:

www.pzw.pl/ryby/ryby_swiata/sum_rekini_wielkook_rekini

>Niedowiarkom polecam odwiedzenie Makro, gdzie na opakowaniach mrożonek jest
            >dużymi literkami nazwa łacińska.

patrząc na powyższe informacje
            mapę występowanie
            uważam, że ekonomicznie jest to bez sensu
            by sprzedawali nam:
            sum rekini, Wielkook rekini - Pangasius hypophthalmus
    • irrrysek Re: ryba panga 29.11.05, 19:42
      Niestety tak naprawdę sprzedawana w polskich sklepach ryba maślana jest często
      rybą maślanopodobną i wiele osób o wrażliwszych, słabszych żołądkach może się
      nieźle struć. Ja na razie trochę osłabł mój apetyt na ryby - przechodzę na
      radykalny wegetarianizm.
      • Gość: Tomek Panga & ryba maślana IP: 80.244.134.* 30.11.05, 13:16
        1. panga: od pewnego czasu zastanawiało mnie, dlaczego ilekroć chciałem ją
        kupić ekspedientka usilnie namawiała mnie na coś innego. W końcu zapytałem się
        dlaczego. Ona powiedziała, że to jest najzwyklejsza ryba hodowlana karmiona nie
        wiadomo czym, włącznie z chemią. Chociaż osobiście rybka mi smakuje ;)

2. ryba maślana: ty trzeba uważać z tymi "niestrawialnymi
        parafinami", "boleśnie" się o tym przekonałem włącznie z oddawaniem wierzchniej
        odzieży do pralni chemicznej ;)
        • sylwia.g21 Re: Panga & ryba maślana 02.12.05, 22:09
          zainteresowała mnie wasza dyskusja...po zjedzeniu/po raz pierwszy w życiu
          wędzonej ryby maślanej chorowałam tydzień:nudności,bóle głowy,wymioty/...teraz
          wiem dlaczego!!!
    • krzysztof_wandelt No to...sfaszerowałem rybe panga! 03.12.05, 14:13
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=32919462&a=32942102
      • krzysztof_wandelt No to...sfaszerowałem rybe panga! ___5+ 04.12.05, 23:43
        po degustacji
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=32919462&a=32998742
    • Gość: Gosia Re: ryba panga IP: *.sa.bigpond.net.au 08.12.05, 05:50
      O rany. Wczoraj bylo w TV (Australia) o rybkach lowionych w Azji na
      wscodnioeuropejskie stoly. Duzo bylo o zanieczyszeniach tamtejszych wod. W Azji
      pojecie ekologii nie istnieje. Kto widzial Mekong, ten wie. Fuj.
      • Gość: hasz Re: ryba panga IP: *.prz.rzeszow.pl 10.01.06, 20:15
        witam. powiem wam o tej rybie PANGA. Pochodze z delty Gangesu i znam te rybe!!
        Nazywany jest PANGAS po Hindi.Jest to ryba slodkowodna, dorasta do sporych
        rozmiarow, widzialem ok 1.5m dlugosci. Natomiast jest teraz chodowana
        farmach,cel?Handel.pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka