Dodaj do ulubionych

pytanie o farsz

14.10.02, 12:19
gołąbki - moje dzisiejsze marzenie
farsz do gołabków w cudownym sosie pomidorowym robi sie z mieska.. i tu mam
problem poniewaz juz od kilku lat go nie spożywam
uprzejmie prosze o podanie przepisu na bez miesny farsz..
wiem ze istnieje wegetarianska strona kuchenna w tym portalu jednakze nie
wiem czy doczekam sie na niej szybkiej odpowiedzi, czyli w dniu
dzisiejszym...
licze na pomoc
dzieki
KK
Obserwuj wątek
    • hania_76 Re: pytanie o farsz 14.10.02, 12:22
      kaarola napisała:

> gołąbki - moje dzisiejsze marzenie
      > farsz do gołabków w cudownym sosie pomidorowym robi sie z mieska.. i tu mam
      > problem poniewaz juz od kilku lat go nie spożywam
      > uprzejmie prosze o podanie przepisu na bez miesny farsz..
      > wiem ze istnieje wegetarianska strona kuchenna w tym portalu jednakze nie
      > wiem czy doczekam sie na niej szybkiej odpowiedzi, czyli w dniu
      > dzisiejszym...
      > licze na pomoc
      > dzieki
      > KK

Może gotowany ryż z duszonymi z cebulką, pieprzem i solą pomidorami? Albo ryż z
      grzybami? Tylko w tej wersji lepszy chyba będzie sos grzybowy.
      • kaarola Re: pytanie o farsz 14.10.02, 12:33
        no nie wiem czy z grzybkiem to to co chce..
        co gorsza ja kiedys robilam wegi-golabki, tylko mi przepis zaginal, a pamiec...
        jakby tu delikatnie ujac.... nietrwala jest
        i cos tam bylo z peczakiem....ale co? peczak namoczyc, pomidorki odsmazyc,
        cebulka pieprz troszke ryzy, moze i soje i kukurydze... nie nie ja za bardzo
        szaleje w kuchni.
        Chcialabym otrzymac lekko zmieniony ale ciagle tradycyjny przepis na farsz do
        bezmiesnych golabków.
        ps jak nie to wyjdzie mi pewnie wszystko tylko nie golabki...
        • hania_76 Re: pytanie o farsz 14.10.02, 12:38
          kaarola napisała:

> no nie wiem czy z grzybkiem to to co chce..
          > co gorsza ja kiedys robilam wegi-golabki, tylko mi przepis zaginal, a
          pamiec...
          >
          > jakby tu delikatnie ujac.... nietrwala jest
          > i cos tam bylo z peczakiem....ale co? peczak namoczyc, pomidorki odsmazyc,
          > cebulka pieprz troszke ryzy, moze i soje i kukurydze... nie nie ja za bardzo
          > szaleje w kuchni.
          > Chcialabym otrzymac lekko zmieniony ale ciagle tradycyjny przepis na farsz do
          > bezmiesnych golabków.

Aha, to niestety Ci nie pomogę - nie wiem, jaki jest tradycyjny bezmięsny farsz
          do gołąbków. Osobiście w wariantach bezmięsnych jadłam tylko gotowany ryż
          wymieszany z duszonymi pomidorami i cebulą + przyprawy, albo w wersji grzybowej.
          Powodzenia.
          > ps jak nie to wyjdzie mi pewnie wszystko tylko nie golabki...
          • kaarola Re: pytanie o farsz 14.10.02, 12:43
            Bardzo dziekuje za pomoc :)
            pewnie znow zaszaleje w kuchni:)
            co w sumie nie jest zle, wychodza bardzo ciekawe potrawy i wiekszosci
            przypadkow smacze, tylko nie do otdtworzenia a czasami szkoda
            ale dziekuje i jeszcze poczekam na jakies sugestie? podpowiedzi? rady? a moze i
            nawet na przepisik....
            KK
            • Gość: Izabella Re: pytanie o farsz IP: *.vgernet.net 14.10.02, 14:51
              A ja mysle ze najlepiej byloby ugotowac rosol na warzywach, bedziesz miala
              wywar do sosu pomidorowego a warzywa drobniutko pokroic i wymieszac z ryzem i
              zawinac w kapuste. A mowiac o warzywach mam na mysli marchewke, pore, seler,
              pietruszke wszystko dobrze przyprawic i golabki jak sie patrzy:)) Oczywiscie z
              emozesz dodac do tego podsmazona cebulke ale chyba nie jest to konieczne, pusc
              wodze fantazji. Smacznego :))
            • Gość: marbor1 Re: pytanie o farsz IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.10.02, 15:27
              Witam
              Może Cię zainteresuje taki farsz:
              Oczywiście liście kapusty białej lub włoskiej oraz 4 jaja, 30 dag pieczrek,
              mała bułka, pół szklanki mleka, cebula, 3 łyżki tłuszczu, pół szklanki rosołu
              [może być z kostki], vegeta, pieprz, sól.
              Pieczrki oczyścić, umyć, drobno pokroić i udusić w łyżce tłuszczu razem z
              posiekaną cebulą. Bułkę namoczyć w mleku o lekko odcisnąć. Jaja ugotować na
              twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać i drobno posiekać, Wymieszać piecarki,
              jaja i bułkę, przyprawić solą, pieprzem i vegetą. Na liście kapusty kłaść po
              porcji nadzienia, zwijać w ruloniki. Gołąbki rumioenić na tłuszczu i przekładać
              do rondla. Skropić rosołem i dusić pod przykryciem. Można podawać z ziemniakami
              lub kaszą.
              Zyczę smacznego. Z pozdr. - Maria
              • Gość: marbor1 Re: pytanie o farsz IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.10.02, 15:40
                Witam jeszcze raz.
                Może zainteresuje Cię kapusta faszerowana.
                Mała główka kapusty białej lub włoskiej
                5 dag migdałów
                2 żółtka
                2 łyżki masła
                4 łyżki bułki tartej
                4 łyżki śmietanki
                3/4 szklanki białego wina wytrawnego
                2 łyżki posiekanej natki pietruszki
                biały piepzr, cukier, sól.
                Luzno zwiniętą główkę kapusty umyć, wyciąć głąb, włożyć główkę do osolonego
                wrzątku, obgotować, wyjąć i obsączyć, Migdały sparzyć, obrać i drobno posiekać.
                Bułkę zalać śmietanką i odstawić. Masło utrzeć na pianę, dodać migdały i lekko
                odciśniętą bułkę. Wbić żółtka i przyprawić nadzienie solą, cukrem i pieprzem.
                WLożyć je pomiędzy liście, lekko je rozchylając i składając z powrotem. Ułożyć
                w rondlu, zalać winem połączonym pół na pół z wodą. Dusić na wolnym ogniu pod
                przykryciem aż kapusta zmięknie. Posypać natką. Podawać z ryżem na sypko.
                Jeszcze raz życzę smacznego.
                Z pozdr. - Maria

• kaarola Re: pytanie o farsz 14.10.02, 16:08
                  jak rany......... nie wiem co powiedziec.... narobilas mi smaku i bardzo Cio za
                  to dziekuje... dzisiaj wieczor szaleje w kuchni !!!!!!!!
                  bardzo dziekuje i serdecznie pozdrawiam
                  wszystkim
                  ale jak ktos ma jeszcze jakies sugestie to zapraszam
    • Gość: rebeka Re: pytanie o farsz IP: *.cps.pl 14.10.02, 23:28
      A może to Cię zainteresuje:
      N główkę kapusty farsz:
      3 szklanki surowych tartych ziemniaków,jak na placki
      1 szklanka surwej kaszy gryczanej
      1-2 cebule przesmażone na tłuszczu
      sól
      pieprz
      szystko wymieszać,zrobić gołąbki i układać dość lużno w garnku(pęcznieją)
      Zalać wrzątkiem z kostką bulionową,przykryć i do piekarnika.
      Dobre są polane tłuszczem z cebulką,lub na drugi dzień podsmażone na oatelni
      całe lub pokrojone w plastry.Najlepszy do nich jest sos grzybowy.
      pozdrowienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka