dagu75 09.12.05, 21:35 Cześć. Poradźcie mi proszę, co warto przywieźć z Indii? Na pewno kardamon, kumin. Ale nie mam pojęcia, co jeszcze tam jest o niebo lepsze od tego, co znajdę w polskim sklepie z szyldem "indyjskie...".Daga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dagu75 Re: Co najlepsze z INDII? 09.12.05, 21:45 ale indyjską z nazwy, czy jakąś konkretną, bo z przyprawami? No i oczywiście curry. A atndoori to też gotowa mieszanka? A czy warto asafetidę? Daga Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: Co najlepsze z INDII? 09.12.05, 21:46 a gdzie konkretnie jedziesz? bo kazdy region ma swoje specjalnosci Odpowiedz Link Zgłoś
dagu75 Re: Co najlepsze z INDII? 10.12.05, 17:44 mój mąż pracuje niedaleko bombaju, więc tam robi zakupy. Odpowiedz Link Zgłoś
veeto1 Re: Co najlepsze z INDII? 09.12.05, 22:33 Chodzi o kawę dość jasną kawę ziarnistą, lis_ka juz to napisała. Odpowiedz Link Zgłoś
veeto1 Re: Co najlepsze z INDII? 09.12.05, 22:33 Oj za dużo mi się tej kway zrobiło. Sorki. Odpowiedz Link Zgłoś
lis_ka Re: Co najlepsze z INDII? 09.12.05, 21:58 na pewno szafran, kawę (polecam południowoindyjską jasno paloną), herbatę zwłaszcza Darjeeling. Ja bardzo lubię proszek do mycia zębów (z naturalnych ziół, w żółtym pojemniczku, dostępny wszędzie) i mydła Chandrika. I jeszcze z rzeczy niekuchennych - materiały, zwłaszcza jedwab, który kosztuje tam grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Co najlepsze z INDII? 09.12.05, 22:12 www.indianfoodsco.com/Submit/IndianSpices.htm www.webindia123.com/spices/index.htm www.webindia123.com/spices/spices.htm www.wholespice.com/frame/?catid=1 www.exit109.com/~mstevens/spicerec.html www.vigyanprasar.com/comcom/feature66.htm www.gourmetsleuth.com/cItems.asp?i=2&c=25More??? Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Co najlepsze z INDII? 09.12.05, 23:22 Piekne jedwabie, bawelny - mozna od razu uszyc na miejscu (jest tanio, choc jakosc czasem odstaje) Przyprawy (rozne masal-e, kardamon, cynamon, kurkume, anyz, pieprz, kolende) - choc paradoksalnie czesc moze byc drozsza niz w innych rejonach swiata - moja tesciowa np wozi do Indii migdaly, nerkowce i niektore przyprawy "w kawalku" z Kanady... Utensylia - miedziane i stalowe kociolki, miski, dzbany, tace, tawa, przybornik na przyprawy, "termos" na naan i roti, kubki itd Zlota, srebra, cynowa i miedziana bizuterie - zlotnicy z tamtych rejonow swiata uzywaja zlota wysokokaratowego (moja bizuteria ma zdaje sie 22K, w Polsce standartowo 14K) - wzornictwo jest niesamowite Nasiona ulubionych warzyw do wysiania w ogrodku - np kolendry, okry, gorzkiego melona i innych meloniastych, czerwonej marchwi Rzeczy do jedzenia w sloikach: rozne pasty przyprawowe, pikle z mango, cytryn, czatneje Przepisy na potrawy Odpowiedz Link Zgłoś
monisia53 Re: Co najlepsze z INDII? 10.12.05, 18:05 Z higiena to oni sa mocno na bakier, ta ze, z zarciem uwazaj. Odpowiedz Link Zgłoś