Gość: eh... IP: *.osowa.gda.osk.pl / 192.168.3.* 21.10.02, 20:13 Kołduny litewskie nie mają wiele wspólnego z podanym przepisem - to chyba jakaś parodia dobrej kuchni! Fe!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kujawianka Re: Kołduny litewskie IP: *.chello.pl 19.12.02, 17:50 oczywiście ,że to nie sż kołduny Moja Mama to robi kołduny ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rebeka Podajcie swoje przepisy IP: *.cps.pl 19.12.02, 20:23 Ciekawa jestem różnic,które Waszym zdaniem stanowią o "liewskości" kołdunów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rebeka Podajcie swoje przepisy IP: *.cps.pl 19.12.02, 20:33 Ciekawa jestem różnic,które Waszym zdaniem stanowią o "liewskości" kołdunów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witold Re: Podajcie swoje przepisy IP: proxy / 209.21.105.* 30.12.02, 21:56 Kazdy sie madrzy, ale nie bardzo wie co napisac... Przepis w zasadie sie zgadza z tym co gotowala moja Mama i Babcie, z malymi roznicami. Ciasto - takie jak na normalne pierogi z miesem. Kolduny nie moga pekac czy tez rozklejac sie w czasie gotowania. Mieso - wolowe lub cielece. Baranina byla tez uzywana, ale bardziej na poludnie, wiec to nie Litwa... (i w biedniejszych domach - byla zdecydowanie tansza) W przepisie brakuje czosnku, ktory trzeba zetrzec i zeszklic na patelni. No i nie odrobina majeranku, a calkiem sporo, to samo z pieprzem. Mieso nie musi byc siekane - lepsze jest mielone maszynka. Siekanie w starych przepisach jest wynikiem tego, ze maszynki do mielenia miesa rozpowszechnily sie gdzies na poczatku 20-go wieku.... Probowalem siekania i mielenia, i te mielone lepsze. Milosnicy "siekanego" moga tez uzyc grubego sitka na maszynce.... Podawac mozna z maslem (samo sie rozpusci), lub w barszczu czy rosole. Kolduny (swieze) mozna mrozic. Gotowac tak jak swieze, bez rozmrazania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodrigez Re: Podajcie swoje przepisy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.02, 23:37 To ja też się pomądrze. Nie wiem co świadczy o litewskości przepisu, ale w moim domu po części litewskim przepis jest trochę inny. Albowiem: mięso: wołowina i baranina, nie albo albo, koniecznie oba rodzaje, wołowina mielona, a baranina posiekana no a reszta nie ma większego znaczenia. U mnie jednak bez czosnku, bo nie pasuje nam. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gal Re: Kołduny litewskie IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 02.01.03, 09:26 Zabawne, ale dla mnie "kołduny litewskie" zawsze musiały być zrobione z wołowiny i baraniny (tłustej), tradycyjnie siekanej, ale w moim domu się mieliło (z wygody). No i koniecznie musiały być przyprawione siekanym czosnkiem i majerankiem - inaczej się nie liczyło. Ponadto obowiązkowe było bardzo dokładne sklejenie brzegów, aby "puściły" sok dopiero po naciśnięciu językiem. To co wyróżniało kołduny litewskie od innych "pierogów" to: - użycie surowego mięsa - użycie tłustej baraniny - użycie czosnku i majeranku Moja rodzina nie ma nic wspólnego z Litwą, więc nie twierdzę, że mój przepis jest właściwy, ale pamiętam, że Wańkowicz w "Szczenięcych latach" albo w "Zielu na kraterze" coś o kołdunach litewskich pisał - może ktoś sobie przypomina dokładniej? Pzdr. Gal Odpowiedz Link Zgłoś