sabba 22.10.02, 13:46 Witam, poszukuje dobrego, latwego, sprawdzonego przepisu na malze. Znam do tej pory ten, w ktorym muszle sie w wywarze z jarzyn gotuje i podaje z grzankami. Zna moze ktos cos innego? Z gory dzieki i pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mufka Re: najpierw pytanko;) 22.10.02, 16:35 Sabba skad piszesz? Nie wiem o ktore muszle Ci chodzi....a jest ich troche i roznie sie je przyrzadza. Odpowiedz Link Zgłoś
sabba Niepewna odpowiedz 22.10.02, 16:49 mufka napisała: > Sabba skad piszesz? > > Nie wiem o ktore muszle Ci chodzi....a jest ich troche i roznie sie je > przyrzadza. > > Chodzi mi o malze chyba....te takie czarne, podlozne, wielkosci wilekiegi paznokcia u duzego palca u nogi...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: Sabba! 23.10.02, 01:19 Czy chodzi Ci o te czarne? -zobacz na zdjeciu- allrecipes.iwon.com/encyc/terms/B/5358.asp -mam pare przepisow z tymi DUZYMI czarnymi (ok 6cm dlugosc samej muszli i kupuje sie je np. w siatce) - przygotowuje sie i podaje ze skorupami- pychotka, troche pisania, ale warto!!!:))))) -sa jeszcze tak samo wygladajace , ale kupuje sie je BEZ skorupek maja ok. 2 cm i kupuje je w puszce lub mrozone -tych uzywam do salatek, zup Pytalam skad piszesz, bo znam nazwy roznych muszli, ale nie po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
sabba Re: Sabba! 23.10.02, 20:27 No wiec obrazek obejrzalam i stierdza ze sa to te czarne, ale ze mnie znawca tematu od ssiedmiu bolesci! Kupuje sie je w worku lub w siatce, i gotuje w skorupach, tyle wiem, i najlepiej w miesiacach konczacych sie po niemiecku na "er" bo wtedy wiadomo ze sa swieze:))) Tak tutaj przynajmniej mowia:))))) Dzieki jeszcze raz za przepisy, bede je urzeczywistniac w piatek! Papa S: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senin Re: muszelki IP: *.prem.tmns.net.au 23.10.02, 01:40 Gotuj w wywarze ze skorki cytryny. jesli masz dostep do trawy cytrynowej i liscia cytryny to nawet lepiej. Wrzuc to wszystko do gara z gotujaca woda dodaj sol. Wrzuc muszle dopuki sie nie otworza. Wyjmij z wody. Wywar przecedz przez sitko dodaj troche chili i posiekana cebulke wiosenna, pogotuj 2 minuty. polej tym muszle i podawaj na 4 tuziny muszli : 6 szklanek wody skorka z jednej cytryny, 6 listkow cytryny 2 klacza trawy cytrynowej, lyzka soli, 2 cebulki 2-3 chili. Jesli nie masz trawy i listkow podwoj ilosc skorki cytryny, tez dziala Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: muszle, malze, omulki ????? 23.10.02, 02:15 Znalazlam przepis w moich notatkach,wiec wklejam poki co- reszte bede musiala naskrobac, wiec zrobie to juz jutro. MUSZLE W SOSIE POMIDOROWYM 2 kg duzych muszli spagetti 1 cebula 2 zabki czosnku 1 kg pomidorow 4 lyzki oliwy 4 dl bialego wytrawnego wina 1/4 lyzeczki swiezo zmielonego bialego pieprzu peczek bazylii Muszle wyszorowac pod zimna biezaca woda, usunac nici czepne - cebule i czosnek posiekac drobno - pomidory obrac ze skorki, pokroic na cwiartki, potem jeszcze w kostke ( nie za drobno) - w duzym rondlu smazyc cebule i czosnek na rozgrzanej oliwie - dodac pomidory, przykryc, dusic 20 min - sos doprawic sola i pieprzem - zagotowac - wlozyc muszle, zalac winem i gotowac przykryte ok 10 min( potrzasac rondlem, by wszystkie sie rownomiernie ugotowaly) - spagetii do glebokiego talerza, na to muszle wraz z sosem - udekorowac listkami bazylii Podawac z bialym winem. cdn:) Odpowiedz Link Zgłoś
sabba Re: muszle, malze, omulki ????? 23.10.02, 20:24 dzieki wielkie, nie zagladalam ostatnio bo kupa roboty, pisze z NIemiec i tutaj sa po prostu Muscheln, wiec spolszczylam to slowo poprostu:))) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika_nice Re: muszle, malze, omulki ????? IP: *.tele2.pl 24.10.02, 10:42 Nie bede pomocna, jesli chodzi o przepis, ale uwazam ze robi sie podobnie do przepisu Senin, tylko dodaje sie mnostwo bialego wytrawnego wina i odrobine czosnku do wywaru. Jadam te pysznosci co najmniej 2-4 razy w roku w Nicei, gdzie podawane sa z ogromna iloscia frytek i cytryn. Kosztuja tez jakies smieszne 10 Euro. Zapewniam ze jak dodasz winko i czosneczek do wywaru to bedzie pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś