nicniewiem19 16.12.05, 18:20 Niby tradycyjna polska potrawa a ja zupełnie nie wiem jak się go robi.Proszę o przepis. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gościówa Re: proszę o przepis na bigos. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 18:25 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=33374509 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnkaK Re: proszę o przepis na bigos. IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 16.12.05, 22:58 Moja Mama na koniec gotowania bigosu zawsze dodawała powidła śliwkowe.Nie żadne śliwki,nie koncentrat pomidorowy a właśnie powidła.Ja też tak robię i bigos jest po prostu - poezja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnkaK Re: proszę o przepis na bigos. IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 16.12.05, 23:01 I jeszcze,żadne winko- bo bigos szybko skiśnie a jeśli chodzi o kapustę to tylko kiszona.Biała surowa jest niepotrzebna.Tylko kiszona! Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: proszę o przepis na bigos. 16.12.05, 23:06 Gość portalu: AnkaK napisał(a): > I jeszcze,żadne winko- bo bigos szybko skiśnie a jeśli chodzi o kapustę to tylk > o > kiszona.Biała surowa jest niepotrzebna.Tylko kiszona! A dlaczego niby miałby się od wina zepsuć? Bigos staropolski lub jak kto chce myśliwski robi się z winem. Powidła śliwkowe nie zaszkodzą - to fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Różne wizje bigosu: 16.12.05, 23:07 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=32065198&a=32556309 Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: proszę o przepis na bigos - ale który? 17.12.05, 05:00 microurl.us/?akw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: proszę o przepis na bigos. IP: *.access.telenet.be 17.12.05, 06:56 Ja lubie bigos mieszany czyli kapusta kwasna ze swieza Dodawac mozna przerozne rzeczy zalezy od zapasow , domu i tradycji . Osobisicie lubie z suszonymi grzybami , wedzona wedlina ale rowniez mozna dodac do tego mieso np z zeberek. Doprawiam oregano , tymiankiem , niektorzy daja kminek ja nie daje . Lubie na ostro czyli jakas chilli , ziarenka jalowca , listek ,suszone sliwki , moga byc powidla albo jakas inna konfitura , koperek , pieprz moze byc kostka grzybowa , na koniec wymieszac z dobrze wysmazona cebula i dodac czosnek I wcale nie mysle , ze bigos nalezy gotowac i podgotowywac tydzien . To zwykle potrawa zimowa co stoi na balkonie i bierze sie ja porcjami i podgrzewajac mozna zastosowac rozne wariacje Uwielbiam z makaronem np swiderki i feta do tego dymka na wierzch Zwykle jada sie z chlebem - tez dobry . Odpowiedz Link Zgłoś