justanna55 04.01.06, 17:02 Proszę o pomoc wszystkich doświadczonych w temacie urodzin siedmio letniego dziecka.Co podać do jedzenia i picia?Dzieci będzie kilkoro. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Urodziny 7-mio latki 04.01.06, 17:15 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=33121430&a=33121430 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=30493150&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=26594425&a=26594425 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=24888159&a=24889279 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=22848026&a=23031406 Naprawdę niewielka różnica jest jeśli chodzi o dania dla 3-4-7 czy 13 latka/latki. Odpowiedz Link Zgłoś
justanna55 Re: Urodziny 7-mio latki 04.01.06, 17:22 Oj dzięki ba_nito ale różnice są ogromne.Trzylatka na pewno nie je tego samego co trzynastolatka.Za linki bardzo dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Urodziny 7-mio latki 04.01.06, 17:25 Hihiiii! Miałem na mysli to, że starsze dziecko z powodzeniem zje to co młodsze a między 13 latką czy 15-sto już różnic w diecie za wyjątkiem indywidualnych przyzwyczajeń nie ma. W każdym bądź razie miłego kucharzenia i uznania w oczach gości Twojej córy.))) Odpowiedz Link Zgłoś
justanna55 Re: Urodziny 7-mio latki 04.01.06, 17:31 Z takimi życzeniami uda się na pewno! Przeczytałam wszystkie linki i z każdego wybrałam jakiś pomysł.Myślę,że impreza będzie super-pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: podaj to, co dzieci lubią, a rodzice zabrania 04.01.06, 19:02 Racja! Ale da sie przemycic troche "zdrowego" (z dziecmi przyjda pewnie rodzice, i moga krecic nosem na haldy chipsow i litry coli) - obok coli soki bez cukru, a krem do tortu na bazie deseru sojowego (sa waniliowe i czekoladowe, wystarczy dodac odpowiednia ilosc zelatyny) - jest to jedna z tych zdrowych rzeczy, ktora smakuje wlasciwie tak samo, jak niezdrowa. Do frytek kolorowe dipy na bazie serka (ketchupowy, szczypiorkowy), ciasto raczej na miodzie niz cukrze itd itd itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Urodziny 7-mio latki IP: *.access.telenet.be 04.01.06, 20:12 Jesli beda same dzieci to wystarczy tort urodzinowy lub sernik na zimno , galaretki owocowe z bita smietana jakiesz orzeszki i owoce czyli slodkie przyjecie . Chipsow i coli nie polecam Dzieci zwykle nie bywaja glodne i chyba nie beda siedziec za stolem tylko sie bawic wiec zorganizuj jakies gry towarzyskie , konkursy i mozesz czesc poprowadzic . Jesli beda rowniez jacys rodzice to proponuje dodacdo jadlospisu pizze albo jakies zapiekanki kazdy chetnie zje .Zreszta dla rodzicow mozna podac zupelnie cos innego ale dzieci raczej nie zmuszac do jedzenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
justanna55 Urodziny 7-mio latki 04.01.06, 21:21 Moje dziecko niestety NIE LUBI-pizzy,czipsów,coli i innych podobnych pomysłów i uwierzcie nie jest to takie proste dogodzic jej gustom.Jej odpowiedź jest jedna- tego mi mamo nie dawaj bo ja tego nie lubię.Dlatego muszę pogodzić jej zapatrywania na jedzenie z tym co lubią inne dzieci ,a może to moja jest inna? Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Urodziny 7-mio latki 04.01.06, 21:30 Parowki zawijane w francuskie ciasto?Salatka owocowa?Paluszki rybne? Odpowiedz Link Zgłoś
aniko16 Re: Urodziny 7-mio latki 05.01.06, 09:41 Nie polecam samych słodkości. Nie wiem dlaczego ktoś napisał, że "dzieci nie bywają głodne". Bywają, jak najbardziej! Też nie lubię przesady w faszerowaniu dzieci tylko "zdrową" żywnością, chyba właśnie przez niepotrzebne naciski na niektóre potrawy tracą naturalny apetyt. Proponuję zamiast czipsów ziemnieczanych padać kykurydziane nachos (naturalne, w czarnym opakowanu) a do tego sos serowy i z awokado (guacamole) Mój 5.latek b. to lubi. Owoców na takich przyjęciach raczej dzieci nie ruszają. Raczej podaj w miseczkach orzechy, migdały i rodzynki ale też nie za dużo. Nie podawaj żelek, lizaków, paluszków itp zapychaczy. Na ciepło może hot dogi (ja kupuję cielęce)ale w w podłużnych bułkach a nie żadnym cieście francuskim. Nie zapomnij a ice -tea. Odpowiedz Link Zgłoś