Dodaj do ulubionych

kruche ciasteczka pyt. techniczne ;)

IP: *.kkibci.pl 04.01.06, 18:34
ciasteczka układa się na zimnej blasze i do gorącego piekarnika?
bo mi się zwykle przypalają od spodu a zwykle zapominam wyciągnąć blachy przy
zapalaniu piekarnika...

a jak się spód kruchy piecze na tartę lub szarlotkę w formie to też z blachą w
temp pokojowej ;) do piekarnika?

bo o tym szczególe w żadnej książce kucharskiej nigdzie nie widziałąm by pisali...
Obserwuj wątek
    • illiterate Re: kruche ciasteczka pyt. techniczne ;) 04.01.06, 18:48
      Zimna blacha, bo inaczej sie troche "nadtopia", a piekarnik nagrzany, zeby sie
      szybko "sciely". Generalnie kruche - takze podczas produkcji - powinno byc
      trzymane w maksymalnie zimnej temperaturze. Chodzi o to, by maka nie wchlonela
      czasteczek tluszczu, bo jesli wchlonie (tzn jesli ciasto z jakis powodow, np
      wyrabiania cieplymi rekami sie rozgrzeje, a z nim uzyty tluszcz), to straci
      kruchosc i nie bedzie sie rozplywac w ustach, a o to przeciez chodzi i stad
      jego nazwa :-)

Przypalenie moze wynikac jednak z wady piekarnika - moj stary np przypalal
      wszystko jak leci od gory, a od dolu za to nie grzal wcale. Mozesz regulowac
      pieczenie gory-dolu pokretlem? Jesli nie, przykryj dol piekarnika duza, gruba
      blacha - moze troche pomoc.
    • horpyna4 Re: kruche ciasteczka pyt. techniczne ;) 04.01.06, 18:50
      Jeżeli piekarnik przypala od spodu, to trzeba pod blachą umieścić jeszcze jedną
      blachę, albo duży talerz, taki "do pizzy".
    • ela.tu-i-tam Re: kruche ciasteczka pyt. techniczne ;) 04.01.06, 18:50
      > ciasteczka układa się na zimnej blasze i do gorącego piekarnika?

Tak.

> bo mi się zwykle przypalają od spodu a zwykle zapominam wyciągnąć blachy przy
      > zapalaniu piekarnika...

Nie wiem czy przypalenie ma cos wspolnego z tym czy blacha zimna czy ciepla
      przy wkladaniu. Natomiast mam wspomnienie z dawnych czasow z gazowego
      piekarnika, ze wlasnie w gazowych ciasteczka mi sie przypalaly. Sa gazowe
      piekarniki, w ktorych nie ma jak aby to uregulowac.

• Gość: siwa Re: kruche ciasteczka pyt. techniczne ;) IP: *.adsl.solnet.ch 04.01.06, 23:52
        moja znajoma wstawia do gazowego piekarnika blache z woda, zeby sie od dolu nie
        przypalalo, ale nie wiem, czy do kruchych ciasteczek to tez dobre.
        • Gość: kula Re: kruche ciasteczka pyt. techniczne ;) IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.01.06, 03:15
          polecam francuskie SIL PAD, siliconowe plachty ktore uklada sie na blaszke
          zamiast woskowego papieru albo nacierania maslem lub innym tluszczem, uzywam
          takie od ponad roku i rezultaty sa wspaniale. Ciasta sie nie przylaja i sa
          zdrowsze bo nie ma tluszczu pod spodem, o ile mozna mowic o zdrowosci
          ciasteczek, no ale coz za slodki zab sie placi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka