sylwia.g21 07.01.06, 16:00 lukier na ciasto ciepłe czy zimne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e_katt można i tak, i tak. 07.01.06, 16:08 drobne ciastka lepiej lukrować, kiedy są wystudzone (z ciepłych lukier spłynie, na zimnych formę trzymał będzie;). Przy większych wypiekach, babkach np., raczej na ciepłe ciasto lukier dawać (właśnie dlatego, żeby lukier łatwiej się rozprowadzi i lepiej ciasto pokrył, równomiernie). Ale na "ciepłe" nie znaczy, że na "gorące, prosto z piekarnika". Taka jest moja teoria. ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.g21 Re: można i tak, i tak. 07.01.06, 16:12 dzięki e-katt,przed chwilą zrobiłam mojego gnieciucha z agrestem i pierwszy raz postanowiłam go polukrować,posmarowałam na ciepło ale dużo mi wsiąkło w ciasto,co nie ma na szczęście wpływu na smak,bo mąż już czekał z jęzorem na wierzchu... Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt hmmm, takie 07.01.06, 16:29 częściowe wsiąknięcie ma i tę zaletę, że ciasto wilgotniejsze się robi. Nie mówię, że wszystkim wypiekom to na dobre wychodzi, ale tym z tendencją do szybkiego starzenia się (jakims babkom piaskowym np.) to i owszem. ;)) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: lukier 01.11.16, 12:52 Na ciepłym częsciowo wsiąknie w ciasto, sam się roztopi i będzie raczej jak szrono-lód. Jeśli ma być gruba warstwa, podobna do śniegowej czapy, to tylko na zimne. Odpowiedz Link Zgłoś