Dodaj do ulubionych

Jaki smak ma aronia ?

IP: *.access.telenet.be 14.01.06, 18:44
Nie znam tego ale widzialam syrop do herbaty .
Do czego mozna przyrownac smak ?
Obserwuj wątek
    • sylwia.g21 Re: Jaki smak ma aronia ? 14.01.06, 18:47
      do czarnej porzeczki...
      • Gość: Annie Wilkes Re: Jaki smak ma aronia ? IP: 83.238.226.* 24.03.06, 20:13
        Skosztuj :]
    • e_katt Re: Jaki smak ma aronia ? 14.01.06, 18:49
      Hmm, jakby to określić: niby jagodowy, ale bardziej cierpkawy.
      Coś jeszcze w tym smaku się pałęta, ale nie wiem, co.

• ba_nita Re: Jaki smak ma aronia ? 14.01.06, 19:07
        e_katt napisała:

> Coś jeszcze w tym smaku się pałęta, ale nie wiem, co.
        Ja wiem...aronia się pęta.)))
        • e_katt Re: Jaki smak ma aronia ? 14.01.06, 19:09
          No pewnie to jest smak aroniowy właśnie.
          Się pałęta, skurczybyk, po aronii.
          ;))

(bo wogle to ja aronię śreeeednio lubię, stąd te problemy identyfikacyjne;)
    • stoodent Jaki smak ma aronia ? 14.01.06, 21:03
      Powiem ci tak:
      Wszelkie kupne wynalazki z aronii nie przedstawiają prawdziwego smaku tego
      owocu. Prawda jest taka że i sok w kartonie i syrop do herbaty będą odpowiednio
      dosłodzone po to żeby były smaczne. Prawdziwe soki z aronii które robię sam są
      bardzo aromatyczne ale cierpkie w smaku.
    • Gość: Xena Re: Jaki smak ma aronia ? IP: *.access.telenet.be 14.01.06, 21:30
      Dziekuje za odpowiedzi .
      Sprobuje wiec z ciekawosci co to jest to"cos" a porzeczke bardzo lubie .
      Stoodent zgadzam sie , ze wszystko gotowe jest przeslodzone i najlepszy wlasny
      sok bez cukru niestety aronii nie widzialam na oczy a ten syrop zauwazylam w
      sklepie polskim .
      Bardzo lubie tez sok z ciemnych winogron (kupny) ale mieszam pol na pol z woda
      wtedy nie jest slodki tylko kwaskowaty , polecam .
      • stoodent Re: Jaki smak ma aronia ? 14.01.06, 22:22
        no to znowu muszę cię zaskoczyć, sok z ciemnego winogrona też robiłem w ty, ups
        w zeszłym roku, moje dziewczyny pochłaniają go w każdej ilości. A ja miałem
        jeszcze jeden pożytek z owoców, po odcedzeniu soku zalałem owoc "kropelkami" i
        wyszła rewelacyjna naleweczka.
        Piszesz w "polskim sklepie"- gdzie mieszkasz?
      • Gość: Xena Re: Jaki smak ma aronia ? IP: *.access.telenet.be 15.01.06, 00:16
        Ten sok jest rzeczywiscie rewelacyjny . Nie moglam sie do niego poczatkowo
        przekonac bo przypominal mi jakies wino "bez gazu" ale kupuje mezowi zeby nie
        chlal coli i sama zaczelam go podpijac z przyjemnoscia .
        Pozdrowienia z Belgii :-)
        • Gość: zyta Re: Jaki smak ma aronia ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 19:41
          Najlepiej zrobić sok z aronii z dodatkiem liści wiśniowych, wtedy traci on
          trochę swojej goryczki a zyskuje wiśniowy posmak. Ja robię go ze względu na
          wspaniały intensywny kolor, bo nie bardzo odpowiada mi ten cierpki smak. W
          sumie polecam (witamina C)
          • stoodent Re: Jaki smak ma aronia ? 17.01.06, 21:27
            Zyta - bingo!!!!!!!!!!!!!!
            w tym roku właśnie robiłem nalewkę z Aronii z gotowanymi liściami winogron. Jak
            czytałem przepis to sie pukałem w głowę co za głupoty ktoś powypisywał.
            naleweczki zrobiłem troszkę i BARDZO żałuję, jest wyśmienita!!!!!!!!!
            • Gość: dusia nalewka z aronii IP: 213.17.170.* 18.01.06, 13:14
              nalewka z aronii z dodatkiem liści wiśni jest pyszna. naprawde polecam :) w tym
              roku robiłam po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni. Dzieki lisciom wisni
              aronia traci swój cierpki smak a zyskuje wspaniały aromat.
              Wiadomo ze jak to nalewka, powinna postac kilka miesiecy, a najlepiej lat, ale
              juz teraz po 4 m-ch jest baaardzo dobra. Dobrze ze zrobiłam sporo (jakies 5
              litrów) - jest szansa ze spróbuje takiej "dojrzałej"
              • jarek_zielona_pietruszka Re: nalewka z aronii 24.03.06, 15:23
                aby pozby się cierpkiego smaku trzeba doda trochę soku z cytryny lub w
                ostateczności kwasku cytrynowego ja robiłem w zeszłym roku z liścmi wiśni i
                sokiem z cytryny. wyszła wspaniała szkoda, że tak mało zrobiłem.
            • Gość: gość Re: Jaki smak ma aronia ? IP: 212.87.246.* 21.08.13, 19:43
              Witam, mam pytanie dot. tych liści winogron. We wszystkich przepisach są liście wiśni. Czy dodałeś winogronowe liście do nalewki z aronii i jeśli tak to ile szt?
            • pies_z_laki_2 Re: Jaki smak ma aronia ? 13.08.14, 15:21
              stoodent - bywasz tu jeszcze?
              Podaj proszę jakies szczegóły nt liści winogron dodawanych do arnonii. To ciekawy pomysł, ale brakuje mi konkretów!
    • Gość: smutas13 Re: Jaki smak ma aronia ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.06, 20:49
      I podobno , sok z aronii leczy nadciśnienie .
      To fakt , w smaku jest cierpka ale ma wspaniały kolor.
      • Gość: dusia Re: Jaki smak ma aronia ? IP: 213.17.170.* 24.03.06, 16:06
        kolor, trzeba przyznac wspaniały. A jak plami, marzenie.
        Pamiętam jak robiłam nalewke, kapneło mi na blat w kuchni, nie starłam od razu
        tylko po kliku minunach. niesety została plama na pamiatke.
        Co nie zmienia faktu ze nalewka jest pyszna :) o "patencie" z ssokiem z cytryny
        nie słyszałam... trzeba bedzie spróbowac.
        W sumie to w zamrazalniku mam jeszcze ze 2 kg....
    • milena.rl Re: Jaki smak ma aronia ? 24.03.06, 19:31
      Nie jest zbyt smaczna. Słodko kwaśna bez charakterystycznego aromatu, nie jest
      soczysta tak jak np. czarna porzeczka, ale wypełniona jakby suchym miąższem,
      nieco cierpka.
    • Gość: Xena Re: Jaki smak ma aronia ? IP: *.access.telenet.be 24.03.06, 21:09
      Ten post napisalam juz dawno i aronie wyprobowalam :-)
      Nie byl to syrop tylko sok naprawde bardzo dobry i pilam rozcienczony z woda
      smak mial troche kwaskowy . Nie pamietam firmy wydaje mi sie , ze Herbapol .
    • jarek_zielona_pietruszka Re: przepis na sok z aronii 25.03.06, 00:09
      10 szklanek aronii
      3 litry wody
      2 garście liści wiśni
      sok z 1/2 cytryny(lub w ostateczności dla tych co lubią paczka kwasku cytrynowego)
      1 1/2 do 2 szklanek cukru

wodę przegotowa i ostudzic. przebraną i opłukaną aronię wsypac do wody i zostawi
      na noc.
      następnego dnia wsypac liście wiśni i zagotowac. zmniejszyc ogień i gotowac
      przez 10min. trochę przestudzic i odcedzic, dodac sok z cytryny i cukier
      zamieszac i zagotowac, zmniejszyc płomień i gotowac na małym ogniu jeszcze
      10min. gorący rozlewa do słoików lub butelek i szybko zamykac. może byc
      przechowywany bez pasteryzowania.
    • komanchu Nijaki 22.08.13, 08:56
      Surowa nie daje się jeść. No chyba, że zmiksowana z twarogiem, jogurtem albo kefirem. Przetwory typu soki, nalewki mają bardzo cierpki smak, coś jak niedojrzała wiśnia w połączeniu z zieloną herbatą. Dużo goryczki i tanin. Mało aromatyczna. Mało kwaśna. Zupełnie nie przypomina w smaku czarnej porzeczki.
      Ja robię z aronii soki i dżemy, ale zawsze dodaję inne owoce oraz przyprawy, aby wzbogacić aromat i zneutralizować cierpki posmak - najlepiej sprawdzają się tutaj śliwki, w tym także mirabelki, oraz wanilia i kardamon.
    • bardzoromantyczna aronia ? 22.08.13, 11:29
      aronia smakuje jak aronia i już
      • Gość: AnkaKw Re: aronia ? IP: *.ennet.pl 22.08.13, 13:53
        Żeby aronia nie miała goryczki trzeba ją zamrozić przynajmniej na dwie doby.
        To naprawdę skutkuje!
        Właśnie wczoraj skończyłam przetwarzać kilka kilogramów tego owocu.Robiłam konfitury.Aronia + śliwki.
        Po takim przemrożeniu nie potrzeba dodawać żadnych innych przypraw.Tylko cukier.
        Konfitura jest pyszniutka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka