Gość: Xena IP: *.access.telenet.be 14.01.06, 18:44 Nie znam tego ale widzialam syrop do herbaty . Do czego mozna przyrownac smak ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Annie Wilkes Re: Jaki smak ma aronia ? IP: 83.238.226.* 24.03.06, 20:13 Skosztuj :] Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt Re: Jaki smak ma aronia ? 14.01.06, 18:49 Hmm, jakby to określić: niby jagodowy, ale bardziej cierpkawy. Coś jeszcze w tym smaku się pałęta, ale nie wiem, co. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Jaki smak ma aronia ? 14.01.06, 19:07 e_katt napisała: > Coś jeszcze w tym smaku się pałęta, ale nie wiem, co. Ja wiem...aronia się pęta.))) Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt Re: Jaki smak ma aronia ? 14.01.06, 19:09 No pewnie to jest smak aroniowy właśnie. Się pałęta, skurczybyk, po aronii. ;)) (bo wogle to ja aronię śreeeednio lubię, stąd te problemy identyfikacyjne;) Odpowiedz Link Zgłoś
stoodent Jaki smak ma aronia ? 14.01.06, 21:03 Powiem ci tak: Wszelkie kupne wynalazki z aronii nie przedstawiają prawdziwego smaku tego owocu. Prawda jest taka że i sok w kartonie i syrop do herbaty będą odpowiednio dosłodzone po to żeby były smaczne. Prawdziwe soki z aronii które robię sam są bardzo aromatyczne ale cierpkie w smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Jaki smak ma aronia ? IP: *.access.telenet.be 14.01.06, 21:30 Dziekuje za odpowiedzi . Sprobuje wiec z ciekawosci co to jest to"cos" a porzeczke bardzo lubie . Stoodent zgadzam sie , ze wszystko gotowe jest przeslodzone i najlepszy wlasny sok bez cukru niestety aronii nie widzialam na oczy a ten syrop zauwazylam w sklepie polskim . Bardzo lubie tez sok z ciemnych winogron (kupny) ale mieszam pol na pol z woda wtedy nie jest slodki tylko kwaskowaty , polecam . Odpowiedz Link Zgłoś
stoodent Re: Jaki smak ma aronia ? 14.01.06, 22:22 no to znowu muszę cię zaskoczyć, sok z ciemnego winogrona też robiłem w ty, ups w zeszłym roku, moje dziewczyny pochłaniają go w każdej ilości. A ja miałem jeszcze jeden pożytek z owoców, po odcedzeniu soku zalałem owoc "kropelkami" i wyszła rewelacyjna naleweczka. Piszesz w "polskim sklepie"- gdzie mieszkasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Jaki smak ma aronia ? IP: *.access.telenet.be 15.01.06, 00:16 Ten sok jest rzeczywiscie rewelacyjny . Nie moglam sie do niego poczatkowo przekonac bo przypominal mi jakies wino "bez gazu" ale kupuje mezowi zeby nie chlal coli i sama zaczelam go podpijac z przyjemnoscia . Pozdrowienia z Belgii :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyta Re: Jaki smak ma aronia ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 19:41 Najlepiej zrobić sok z aronii z dodatkiem liści wiśniowych, wtedy traci on trochę swojej goryczki a zyskuje wiśniowy posmak. Ja robię go ze względu na wspaniały intensywny kolor, bo nie bardzo odpowiada mi ten cierpki smak. W sumie polecam (witamina C) Odpowiedz Link Zgłoś
stoodent Re: Jaki smak ma aronia ? 17.01.06, 21:27 Zyta - bingo!!!!!!!!!!!!!! w tym roku właśnie robiłem nalewkę z Aronii z gotowanymi liściami winogron. Jak czytałem przepis to sie pukałem w głowę co za głupoty ktoś powypisywał. naleweczki zrobiłem troszkę i BARDZO żałuję, jest wyśmienita!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dusia nalewka z aronii IP: 213.17.170.* 18.01.06, 13:14 nalewka z aronii z dodatkiem liści wiśni jest pyszna. naprawde polecam :) w tym roku robiłam po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni. Dzieki lisciom wisni aronia traci swój cierpki smak a zyskuje wspaniały aromat. Wiadomo ze jak to nalewka, powinna postac kilka miesiecy, a najlepiej lat, ale juz teraz po 4 m-ch jest baaardzo dobra. Dobrze ze zrobiłam sporo (jakies 5 litrów) - jest szansa ze spróbuje takiej "dojrzałej" Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: nalewka z aronii 24.03.06, 15:23 aby pozby się cierpkiego smaku trzeba doda trochę soku z cytryny lub w ostateczności kwasku cytrynowego ja robiłem w zeszłym roku z liścmi wiśni i sokiem z cytryny. wyszła wspaniała szkoda, że tak mało zrobiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jaki smak ma aronia ? IP: 212.87.246.* 21.08.13, 19:43 Witam, mam pytanie dot. tych liści winogron. We wszystkich przepisach są liście wiśni. Czy dodałeś winogronowe liście do nalewki z aronii i jeśli tak to ile szt? Odpowiedz Link Zgłoś
pies_z_laki_2 Re: Jaki smak ma aronia ? 13.08.14, 15:21 stoodent - bywasz tu jeszcze? Podaj proszę jakies szczegóły nt liści winogron dodawanych do arnonii. To ciekawy pomysł, ale brakuje mi konkretów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas13 Re: Jaki smak ma aronia ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.06, 20:49 I podobno , sok z aronii leczy nadciśnienie . To fakt , w smaku jest cierpka ale ma wspaniały kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dusia Re: Jaki smak ma aronia ? IP: 213.17.170.* 24.03.06, 16:06 kolor, trzeba przyznac wspaniały. A jak plami, marzenie. Pamiętam jak robiłam nalewke, kapneło mi na blat w kuchni, nie starłam od razu tylko po kliku minunach. niesety została plama na pamiatke. Co nie zmienia faktu ze nalewka jest pyszna :) o "patencie" z ssokiem z cytryny nie słyszałam... trzeba bedzie spróbowac. W sumie to w zamrazalniku mam jeszcze ze 2 kg.... Odpowiedz Link Zgłoś
milena.rl Re: Jaki smak ma aronia ? 24.03.06, 19:31 Nie jest zbyt smaczna. Słodko kwaśna bez charakterystycznego aromatu, nie jest soczysta tak jak np. czarna porzeczka, ale wypełniona jakby suchym miąższem, nieco cierpka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Jaki smak ma aronia ? IP: *.access.telenet.be 24.03.06, 21:09 Ten post napisalam juz dawno i aronie wyprobowalam :-) Nie byl to syrop tylko sok naprawde bardzo dobry i pilam rozcienczony z woda smak mial troche kwaskowy . Nie pamietam firmy wydaje mi sie , ze Herbapol . Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: przepis na sok z aronii 25.03.06, 00:09 10 szklanek aronii 3 litry wody 2 garście liści wiśni sok z 1/2 cytryny(lub w ostateczności dla tych co lubią paczka kwasku cytrynowego) 1 1/2 do 2 szklanek cukru wodę przegotowa i ostudzic. przebraną i opłukaną aronię wsypac do wody i zostawi na noc. następnego dnia wsypac liście wiśni i zagotowac. zmniejszyc ogień i gotowac przez 10min. trochę przestudzic i odcedzic, dodac sok z cytryny i cukier zamieszac i zagotowac, zmniejszyc płomień i gotowac na małym ogniu jeszcze 10min. gorący rozlewa do słoików lub butelek i szybko zamykac. może byc przechowywany bez pasteryzowania. Odpowiedz Link Zgłoś
komanchu Nijaki 22.08.13, 08:56 Surowa nie daje się jeść. No chyba, że zmiksowana z twarogiem, jogurtem albo kefirem. Przetwory typu soki, nalewki mają bardzo cierpki smak, coś jak niedojrzała wiśnia w połączeniu z zieloną herbatą. Dużo goryczki i tanin. Mało aromatyczna. Mało kwaśna. Zupełnie nie przypomina w smaku czarnej porzeczki. Ja robię z aronii soki i dżemy, ale zawsze dodaję inne owoce oraz przyprawy, aby wzbogacić aromat i zneutralizować cierpki posmak - najlepiej sprawdzają się tutaj śliwki, w tym także mirabelki, oraz wanilia i kardamon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnkaKw Re: aronia ? IP: *.ennet.pl 22.08.13, 13:53 Żeby aronia nie miała goryczki trzeba ją zamrozić przynajmniej na dwie doby. To naprawdę skutkuje! Właśnie wczoraj skończyłam przetwarzać kilka kilogramów tego owocu.Robiłam konfitury.Aronia + śliwki. Po takim przemrożeniu nie potrzeba dodawać żadnych innych przypraw.Tylko cukier. Konfitura jest pyszniutka. Odpowiedz Link Zgłoś