Dodaj do ulubionych

zwarzony majonez - help!

17.01.06, 22:19
Niestety nie udał mi sie majonez, zwarzył sie w połowie radosnej
twórczosci,nastepne żółtko rozbełtałam, dodałam musztardy zaczełam dolewać
poprzedni i znów klapa. Może macie jakiś 100% sprawdzony przepis albo co
zrobić z tym. Pomocy, bo jajeczka czekają !
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: zwaŻony majonez - ratujesz sokiem z cytryny. 17.01.06, 22:49
      Zresztą jest w składzie.
      • histeryczka zwaRZony jednak n/t ;) 17.01.06, 23:25
        • ba_nita Re:Fakt - mój błąd - z pokorą :-D n/t 17.01.06, 23:30

• puniaa Re: zwarzony majonez - help! 18.01.06, 09:09
      Ba_nito, to znaczy w jakim składzie, bo w moim majonezie cytryny nie było, zawsze robiłam z musztardą i na ogół sie udawał.
      • Gość: betsypetsy Re: zwarzony majonez - help! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 09:12
        zwarzony majonez ratujemy tak:
        robimy od nowa majonez tzn. żółtko, musztarda i olej i gdy zaczyna nam się
        ładnie robić dodajemy po troszeczku ten zwarzony, gwarantuje że wyjdzie
      • ba_nita Re: zwarzony majonez - help! 18.01.06, 10:18
        Musztarda to: żółtko, musztarda, sok z cytryny, sól, odrobina cukru.
        Ewentualnie jeśli ktoś lubi moze dodać inne przyprawy smakowe jak na przykład
        pieprz.
        • Gość: iś Re: zwarzony majonez - help! IP: *.kolonianet.pl 18.01.06, 12:55
          Późno piszę, pewnie już po majonezie. Ja w takim przypadku rozcierałam gotowane
          żółtko i dodawałam do niego zwarzony. Zawsze się łączył. Ostatnio mi się nie
          warzy, ale rzadko robię.
    • puniaa Re: zwarzony majonez - help! 18.01.06, 14:18
      Na razie zwarzony majonez stoi w lodówce i czeka ale straciłam do niego serce. A może macie pomysł jak wykorzystać taką mieszaninę - może jako dodatek do ciasta słonego ? ostatecznie tam też daje sie olej i jajka (np w drożdżowym), ale tylko sobie tak głośno myślę...
      • Gość: iś Re: zwarzony majonez - help! IP: *.kolonianet.pl 18.01.06, 14:22
        Zobacz z tym żółtkiem, co Ci szkodzi, tylko po troszeczku dodawaj, pół łyżeczki
        • Gość: Karimata Re: zwarzony majonez - help! IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 18.01.06, 17:20
          Pierwsza podstawowa zasada to do robienia majonezu użuwa się tylko składników o
          temp.pokojowej.Nigdy prosto z lodówy,bo się zważą.A ten zważony spróbuj leciutko
          ogrzać i ucieraj do skutku.Powinien się rozetrzeć.Mnie prawie zawsze najpierw
          się waży a potem wychodzi gładka masa.
          • Gość: qd Re: zwarzony majonez - help! IP: *.system.szczecin.pl 18.01.06, 17:29
            majonez się waRZy! piwo sie waRzy! mleko lekko skisłe sie waRZy!
            Od słowa WAR- wrzątek; warzyć =gotować, w tym wypadku ścinać się w drobne
            kłaczki, prawdopodobnie podpatrzone pierwotnie w procesie przygotowywania
            twarogu, a potem samo "Klaczenie się" przeniesiona na zasadzie podobieństwa
            zjawiska na ścinanie się majonezu czy innego sosu

WaŻy sie ziemniaki i wszystko inne do czego można zastosować WAGĘ

qd w zwarzonym nastroju po ważeniu osoby
      • Gość: qd Re: zwarzony majonez - help! IP: *.system.szczecin.pl 18.01.06, 17:24
        No i dobrze, ze w lodowce. Olej powinien Ci wyjsc do gory, reszta skladnikow
        opasc. Teraz nalezy ostrożnie zlac olej, a to co zostanie lekko podgrzac, na
        przyklad w kapieli wodnej. Lekko! podkreslam. Jak podgrzane to rozcierac,
        powinien sie połaczyc, zestalic i juz mozesz wlewac powolutku z powrotem ten
        odlany olej, ucierajac caly czas- łyżką, nie mikserem!
        Moj przepis na majonez blyskawiczny, lekki i zawsze sie udajacY:
        jedno jajko CAŁE,sól, pieprz, lyżeczka musztardy - rozetrzeć, Wziąć ręczny
        mikser z ubijakami do piany, dolewac po troszku oleju do mieszaniny ( znaczy
        praktycznie cienkim strumieniem) i miksować na drugim stopniu szybkości.Doprawić
        do smaku.
        Nie nadaje sie do przechowywania.
        qd
        • Gość: klopjft Re: zwarzony majonez - help! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 17:31
          Też używam tego właśnie przepisu i wychodzi,
          używam całego jaja, a nie tylko zółtka,
          tele, ze zamiast pieprzu używam : pół łyżeczki cukru i małą połowę cytryny-
          znaczy soku z tej małej połowy cytryny.
          Składniki biorę w zasadzie wszystkie z lodówki, a nawet je celowo tam wkładam
          przed zrobieniem, bo nie wyszedł mi tylko raz, kilka lat temu akurat w upał.
    • puniaa Re: zwarzony majonez - help! 19.01.06, 09:41
      Po południu wyjęłam wszystko z lodówki, doprowadziłam do temperatury pokojowej, nastepne żółtko roztarłam z odrobiną oliwy - było piekne, sztywne, zaczął sie robić piekny majonez, wiec powoli zaczełam dodawac ten zwarzony i nagle znów zwarzyło się! znowu to samo . Ja chyba nie zrobie go nigdy!
      Powędrował do lodówki, może dziś spróbuję z podgrzewaniem, a jak nie to KOSZ!
      • Gość: oksana Re: zwarzony majonez - help! IP: 200.57.91.* 19.01.06, 09:46
        Tak jak już ktoś radził dodaj sok z cytryny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka