Dodaj do ulubionych

co podac na pierwszej wizycie?

IP: *.slowianin.pl 17.01.06, 22:23
Zaprosilismy sasiadow do siebie, pierwszy raz. Co podac, czy kawa, ciasto itp. Czy jajka, salatki , wedline?
Mieszkamy pare lat przez sciane, sa mlodzi ok.35 jak my. Nie wiem jak to rozegrac. My nigdy u nich nie bylismy. Co zrobic, aby nie bylo za oficjalnie ?
Prosze o pomoc...
Obserwuj wątek
    • Gość: ccc Re: co podac na pierwszej wizycie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 22:28
      hej ja myślę że zależy jeżeli na chwilę wizyta do godiznki to ciastka kawał (po
      południu) a jeżeli dłużej wieczorkiem, może jeszcz jakieś piwko itp to saąłtka
      wędlinki.PA
    • cioccolato_bianco Re: co podac na pierwszej wizycie? 17.01.06, 22:47
      zaproponowac drinka na poczatek dla rozluznienia, a pozniej jakas mala
      przekaske. albo na slodko albo cos w rodzaju koreczkow, kanapeczek. kawa,
      lampka wina.
    • Gość: malgosia Re: co podac na pierwszej wizycie? IP: *.aster.pl 17.01.06, 23:37
      a na którą godzinę ich zaprosiliście ? to ma znaczenie, bo ludzie zaproszeni w
      porze obaidu lub kolacji mają prawo - tak bywa - spodziewać się obiadu lub
      kolacji, a Wy będziecie ich trzymać o jednym ciastku i drinku i sczezną z
      głodu :). ja bym proponowała jakiś szybki acz samokowity makaron - może być b.
      prosty, byle z dobrych jakościwo składników i dobrze przyrządzony, a potem
      jakiś krem, np. cytrynowy, czy panna cotta, i "suche" ciasto (tzn. bez kremu),
      ew. drobne ciasteczka i orzechy do pogryzania. dobre wino i wieczór sam się
      potoczy. przygotowanie zajmie nie więcej niż 45 minut. pzdr. M
    • Gość: Angelika Re: co podac na pierwszej wizycie? IP: *.slowianin.pl 18.01.06, 01:29
      Beda u nas o 19. Ja mysle, ze zrobie salatke, jajka w majonezie, mam tez bigos. Ale na poczatek dam ciasto, ciastka , kawe. A pozniej jak impreza sie rozkreci to podam jakies konkretniejsze jadlo. Mysle, ze tak bedzie dobrze.
      A co Wy myslicie?
      • Gość: Angelika Re: co podac na pierwszej wizycie? IP: *.slowianin.pl 18.01.06, 01:32
        W sumie to sasiadka zaprpopnowala pierwsza " to moze wpadniecie na kawe ?". Ale stanelo, ze u nas. Wiec nie chce byc zbyt oficjalna:)
      • sylwia.g21 Re: co podac na pierwszej wizycie? 18.01.06, 09:15
        jajka w majonezie,bigos...no nie wiem,może zrób jedno danie,dobre
        spaghetti,risotto,potem daj kawę i ciasto,no i dobre wino,na początek i w
        trakcie...
        • desi45 Re: co podac na pierwszej wizycie? 18.01.06, 09:50
          Jesli jak piszesz zaprosilas o 19... to raczej cos kolacyjnego. Ciasto i kawa
          odpada.
          1. APERITIVO i malutkie zakaski....
          2. PIERWSZE danie przepusc
          3.RYBA lub MIESO z salata.
          4.Deser....i KAWA.
          .....
      • Gość: g Re: co podac na pierwszej wizycie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 09:45
        Nie rób typowej "zasiadanej" kolacji.Jeśli naprawdę naszykują się na " kawę",
        to będziecie potem tę kolację pare dni jeść- szkoda wyrzucić:)
        Może:koreczki, zawijasy boczkowe, "kanapki" krakersowe z pastami, warzywa +
        dipy,sery-nie wszystko co wymieniłam oczywiście i nie za dużo.
        A jak zobaczysz,że głodni, jak wilki, zawsze mozesz podgrzać i podać bigos.
        • Gość: Xena Re: co podac na pierwszej wizycie? IP: *.access.telenet.be 18.01.06, 10:24
          Kawa i ciastka jak bylo umowione .
          Jakis trunek a potem to zobaczysz . Miej naszykowane w pogotowiu jakies
          przekaski ( polmisek na szybko z serami , wedlina ) takie niezobowiazujace
          aby nie mysleli , ze spoecjalnie urzadzasz przyjecie .
          To na pierwsza wizyte a potem zobaczycie jak sie uloza stosunki .
          Ja bym sie zbytnio nie spoufalala z sasiadami ale to tez zalezy jacy to ludzie .
          • Gość: iza Re: co podac na pierwszej wizycie? IP: *.fbx.proxad.net 18.01.06, 10:30
            ciasta i kawe o 19.00 ?????
            • Gość: Xena Re: co podac na pierwszej wizycie? IP: *.access.telenet.be 18.01.06, 10:49
              A o ktorej jada sie ciasta i kawe ?
              • jacek1f zrób dwa zestawy: słodki i wytrawny. Ciasto lub ci 18.01.06, 11:27
                asteczka, jesli naprawde kawa bedzie i/lub herbata, a do tego jakis alkohol -
                wtedy nie wino i nie piwo..
                A jak piwo lub wino, to drugi wytrawny: ze dwa różne sery, grzaneczki lub
                poprostu krakersy.

Nic wiecej - jesli wyraznie sie nie umawialiscie, bo moze byc wszystkim tylko
                glupio:-))
                • Gość: Desi45 Re: zrób dwa zestawy: słodki i wytrawny. Ciasto l IP: *.cust-adsl.tiscali.it 18.01.06, 11:39
                  Podaj to co uwazasz....nadzieje ze i Wy bedziecie ugoszczeni w ten sam
                  sposob...
    • aniko16 Re: co podac na pierwszej wizycie? 18.01.06, 11:45
      Nie wiadomo jaki mają rozkład dnia. Ja wpadam do domu po 18. i jestem b.
      głodna, więc praktycznie od razu jem (obiad zjadam między 12. a 13.) Nie
      ucieszyłby mnie zatem widok sałatki, półmiska z szynką a potem bigosu. Tym
      bardziej, że była mowa o posiedzeniu przy cieście. Wszystkie propozycje wydają
      mi się zbyt obfite jeżeli nie umówiliście się na kolację. Moja ulubiona bo
      super prosta i szybka przystawka (po której tym razem nie byłoby nic na ciepło)
      to suszona kiełbasa (nie wędzona!) pokrojona w grube plasterki i sos guacamole
      do nachosów. Do tego wytrawne wina, piwo w lodówce dla ew. amatorów. Jeżeli
      ktoś liczył na kalację to nie umrze z głodu a oszczędzisz może komuś zmuszanie
      się do jedzenia drugiej kolacji czy ciasta o tak późnej porze. Podaj też ser
      (ja najbardziej lubię kozi). Albo tak jak ktoś wcześniej poradził skoro miało
      być ciasto to niech będzie ciasto. Nie gotuj w każdym razie makaronu czy
      bigosu. Jeżeli przychodzi się do kogoś na kolację to obie strony powinny być
      tego świadome. Może następnym razem.
      • Gość: Angelika Re: co podac na pierwszej wizycie? IP: *.slowianin.pl 18.01.06, 12:02
        Dziekuje wszystkim za pomoc. Mysle, ze mi pomogliscie. Zrobie tak jak myslalam. Nie chce, by bylo to zobowiazujace. Podam sernik na zimno, ciasto, ciastka, owoce, kawe. Oczywiscie jakis alkohol, co beda chcieli... I bede tez miala przygotowane w lodowce salatki itp. Bigos tez mam od tesciowej;) Wiec zaleznie od okolicznosci podam to na stol.
        Ja czulabym sie skrepowana, gdyby oni zrobili takie male przyjecie.
        A co do spoufalania, rowniez uwazam, ze nie nalezy... A poza tym oni sa w porzadku i na pewno gadka bedzie sie kleila.
        Dzieki raz jeszcze...
        • Gość: iza Re: co podac na pierwszej wizycie? IP: *.fbx.proxad.net 18.01.06, 14:20
          Sasiada, zwlaszcza jezeli jest to pierwsza wizyta, zaprasza sie albo na
          podwieczorek z ciastami kawa i herbata jezeli jest to kolo 16-17.00 albo na
          aperitif jezeli jest to po 18.30. o godzinie 19.00 podalabym orzeszki, malutkie
          kanapki i inne tego typu przekaski oraz napoje alkoholowe. Taka wizyta
          zazwyczaj trwa niedluzej niz godzina lub dwie. Jezeli sasiedzi sie polubia
          mozna ich zaprosic na jakis bardziej obfity poczestunek.
          Ja osobiscie nie cierpie jak mi sie serwuje ciasta i kawe przed kolacja,
          niestety w Polsce panuja ciagle te dziwaczne obyczaje.
          • Gość: Angelika ZAKONCZENIE IP: *.slowianin.pl 19.01.06, 22:01
            Wiec juz jest po wizycie.
            Rzeczywiscie bylo jak myslalam. Podalam sernik na zimno (pyszny), smakowal. Ciasto, cistka, ktorych nikt nie ruszyl. Kawe. I na tym sie skonczylo, choc w lodowce czekaly surowki, wedliny. Siedzieli dwie godzinki, choc juz po jednej chcieli uciekac, bo praca jutro....Bylo milo.
            Pozdrowki...Do tego piekna porcelana. Tak skromny wystroj zrobil mily klimat....
            I wypilismy tylko szampana, sylwestrowego jeszcze (bo bylam chora).
            • Gość: Xena Re: ZAKONCZENIE IP: *.access.telenet.be 19.01.06, 22:15
              Bardzo ladnie jak ludzie pisza takie zakonczenia a nieczesto sie zdarza
              My tu radzimy , radzimy a nie wiemy jak potoczyly sie losy bohaterow :-)
              No , fajnie , ze sie wszystko udalo .
              • Gość: Angelika Re: ZAKONCZENIE IP: *.slowianin.pl 20.01.06, 01:14
                Xena dziekuje bardzo. Ogolnie mi bardzo milo, a nawet czuje sie zaszczycona, ze ktokolwiek zdecydowal sie odpowiedziec na moj apel. ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka