zuza0107 19.01.06, 13:41 Jak i jaką zupę ugotować bez mięsa. Podobno niektorzy gotują na maśle tylko jak to się robi??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: Zupa bez mięsa?! 19.01.06, 13:46 po prostu nie dodawac miesa wywar tylko na warzywach i przyprawach pod koniec gotowania mozna dodac oliwę lub masło.. choc nie jest to wcale niezbędne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Zupa bez mięsa?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 13:47 albo...przed gotowaniem podsmazyć/poddusić warzywa na maśle/oliwie Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Zupa bez mięsa?! 19.01.06, 13:50 marghe_72 napisała: > > po prostu nie dodawac miesa > wywar tylko na warzywach i przyprawach > pod koniec gotowania mozna dodac oliwę lub masło.. choc nie jest to wcale > niezbędne A wręcz zbędne.))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Zupa bez mięsa?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 14:00 Niektóre witaminy sa rozpuszczalne w tłuszczach-A,D,E i jeszcze jakas chyba. Tłuszcz jest niezbedny, zeby je przyswoić. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Ale nie dodając NA KOŃCU tylko 19.01.06, 14:26 jak już ktoś tu napisał podsmażyć na oleju/oliwie/maśle/ghee PRZED. Inaczej nie ma to znaczenia a tym samym sensu.))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re:Ale nie dodając NA KOŃCU tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 14:30 no ja napisałam:))) g=g Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re:Ale nie dodając NA KOŃCU tylko 19.01.06, 14:30 szkoły sa różne mozna i PO. Odpowiedz Link Zgłoś
kasitza Re: Zupa bez mięsa?! 19.01.06, 14:00 jest masa takich zup, ja mam dwa ulubione przepisy, jedna kalafiorowa, druga z bazylii. ale poki jestem w pracy, to ci nie przesle. jak mi wyslesz na @ maila, to ci posle przepisy jak wroce do domu. dzis lub jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Zupa bez mięsa?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.06, 14:16 A możeż je kasitza wkleić tu? Byłabym wdzięczna Ja tez z tych co nie znoszą mięsa w zupie :/ ;) na mięsie uznaję tylko rosół, a wszystkie pozostałe zupy na wywarach i "rosołkach". Nie dodaję nigdy masła - bo smak wg mnie jest wtedy fatalny! Odpowiedz Link Zgłoś
kasitza tak, ale jak mi mailem przypomnicie, bo wtedy jak 19.01.06, 14:26 wroce do domu, to zagladne, przypomne sobie i zajrze do moich przepisow, to wkleje. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Zupa bez mięsa?! 19.01.06, 14:28 Gość portalu: Iza napisał(a): > wszystkie pozostałe zupy na wywarach i "rosołkach". Nie dodaję nigdy masła - bo smak wg mnie jest wtedy fatalny! A na "rosołkach" doskonały? Oto wątek dla Ciebie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=35049250 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Zupa bez mięsa?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.06, 15:26 Banito, cenię twoją obecnośc na tym forum - ale proszę Cię - czytaj ze zrozumieniem. Czy ja napisałam, że obiad na rosołkach jest zdrowy, pyszny i doskonały? Nie. Napisałam, że nie znoszę znaku masła, szczególnie w zupie, bo wg mnie smakuje fatalnie. I to są moje własne odczucia smakowe. Poprostu nie zjem zupy z masłem - bo mam odruch wymiotny. Podobnie jak widzę kawałki mięsa w zupie. Więc jedynym rozwiązaniem jest dla mnie wywar z jarzyn lub "rosołek" kiedy się spieszę. To wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Zabrakło słów - kiedy się spieszę. 19.01.06, 15:45 Ale jeśli poczułaś się dotknięta to przepraszam.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Zabrakło słów - kiedy się spieszę. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.06, 15:48 Nie ma sprawy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Zupa bez mięsa?! IP: 213.17.230.* 19.01.06, 14:43 Każdą zupę (poza rosołem) można ugotować bez mięsa i bez kostek rosołowych:( Wywar, nie na jednej marchewce (piszę po raz 102-gi), tylko na solidnej włoszczyźnie. Marchew, pietruszka, seler, por(zielona część!), kawałek kapusty (np.włoskiej). Jeśli jest w zasięgu, to i kawałek kalarepki, kalafiora. Esencjonalny wywar i ciąg dalszy "jak zwykle". A czasami nawet warto, żeby wywar nie był bardzo esencjonalny, bo smak tego z czego jest zupa może być atrakcyjny i bez zagłuszania. Zupa z dodatkiem śmietany będzie miała tłuszcz. Warzywa pokrojone i przesmażone przed dodaniem do garnka też zapewnią trochę tłuszczu, ale wtedy zupa będzie cięższa. Taka wersja sprawdza się w zimie przy kapuśniaku. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Zupa bez mięsa?! 19.01.06, 15:29 Najlepiej wiedzą jak to robić wegetarianie. Zajrzyj na ich strony - byle nie na ich forum w Gazecie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Zupa bez mięsa?! IP: *.access.telenet.be 19.01.06, 15:37 Zamiast masla mozna dolac oleju/oliwy nawet do cienkiego rosolku i do kazdej zupy (Grecy tak robia ) A jak bez miesa to musi byc dobra kostka najlepiej wolowa Knorr Mozna tez czesc ugotowanego miesa pokroic i zamrozic potem wrzucic do nastepnej zupy jesli chce sie aby bylo na zab . Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Zupa bez mięsa?! 19.01.06, 16:30 Gość portalu: Xena napisał(a): > Zamiast masla mozna dolac oleju/oliwy nawet do cienkiego rosolku > i do kazdej zupy (Grecy tak robia ) > > A jak bez miesa to musi byc dobra kostka najlepiej wolowa Knorr > > Mozna tez czesc ugotowanego miesa pokroic i zamrozic potem wrzucic do > nastepnej zupy jesli chce sie aby bylo na zab . naprawde nie MUSI dobry wywar załatwi sprawę w 100 % ps. o oliwie pisałam wyzej :) Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Bez mięsa... 19.01.06, 16:05 dzisiaj ugotowałam barszcz ukraiński, wyszedł pyszny. Zawsze robiłam na wołowinie. Odpowiedz Link Zgłoś
tereza11 Re: Bez mięsa... 19.01.06, 16:25 Nam zupa z dodatkiem masła smakuje ale dodaję go jak zupa jest gotowa i już nie gotuję z masłem lub śmietaną. Większość zup tak robię. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Bez mięsa... 19.01.06, 16:59 Ja również, do zupy wymagającej śmietany, dodaję ją do talerza, tyle ile kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
lida82 Re: Zupa bez mięsa?! 19.01.06, 17:07 gotuje od lat zupy bez miesa wielu ludzi jak je zje mowia, ze jest nie do wyczucia brak miesa, gotuje na wywarze z wloszczyzny, dodaje kostke warzywna, czasami maslo,do niektorych dodaje cabulke zarumieniona na oliwie, dodaje smietany procedura identyczna jak przy zupie na miesie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Zupa bez mięsa?! 19.01.06, 18:43 zapach rozgotowanego miesa w zupie jest dla mnie nie do zniesienia! ZAWSZE gotuje bez miesa. Odpowiedz Link Zgłoś
gingers73 Re: Zupa bez mięsa?! 19.01.06, 19:34 Zawsze gotuję na warzywach. Zupy na trupach zawsze jadą trupem ;) Nie lubię zup na kościach i już Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Zupa bez mięsa?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.06, 23:07 gingers73 napisała: > Zupy na trupach zawsze jadą trupem ;) HEHEHEHE :))))))) Bingo! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Zupa bez mięsa?! 20.01.06, 00:14 bez miesa mozna ugotować praktycznie każda zupę. ja gotuję tak od dawna, sa pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Zupa bez mięsa?! 20.01.06, 01:56 To nie to forum! Wegetarianie też tu są, ale wyrażają się kulturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gingers73 Re: Zupa bez mięsa?! 20.01.06, 08:24 ampolion napisał: To nie to forum! Wegetarianie też tu są, ale wyrażają się kulturalnie. Jesli pijesz do mnie to sorry jeśli kogoś uraziłam. Ja już jak byłam dzieckiem to mówiłam że rosół to zupa z trupa i tak mi zostało do dziś. przepraszam za dosadność stwierdzenia Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Zupa bez mięsa?! 20.01.06, 10:03 gingers73 napisała: > ampolion napisał: To nie to forum! Wegetarianie też tu są, ale wyrażają się kul > turalnie. > > Jesli pijesz do mnie to sorry jeśli kogoś uraziłam. > Ja już jak byłam dzieckiem to mówiłam że rosół to zupa z trupa i tak mi zostało > do dziś. > > przepraszam za dosadność stwierdzenia > kurcze, ale ja głupia jestem. Mój tata zawsze tak mówił jak pytałam co na obiad . A ja przez cale zycie rozumiałam to jako "zupa strupa" , aaa taki rym sobue myślałam , może strupa od strupa ?? he he , a tu człowiek po tylu latach dowie się , że to "zupa z trupa" Niesamowite. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Zupa bez mięsa?! 21.01.06, 23:53 Podaję rękę na zgodę. Byłem kiedyś wegetariańskiej orientacji i przypuszczałem, że na TAMTYM forum będę mógł miło powspominać. Gdzież tam! Forum zionące jadem. Z tego też powodu rażą mnie takie określenia. Ukłony. Odpowiedz Link Zgłoś
ola787 zupa 20.01.06, 08:56 pyszne sa wszelkie jarzynowki, warzywa z dodatkiem listka laurowego i ziela ang. daja rewelacyjny aromat. Powinnas sprobowac barszcz ukrainski, tez jest super wlasnie bez miesa. Sa, owszem, takie zupy jak fasolowka, grochowka, ktore "wolaja" o jakis kawalek wedzonki czy boczku.ale: pomidorowa, jarzynowa, CEBULOWA-napisalam drukiem, bo mieso w niej to profanacja:),czosnkowa z grzankami, barszcz czerwony, ukrainski--ona sa smaczniejsze bez miesa. Do nich bardziej pasuje smietanka lub po prostu oliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
inezz24 Re: Zupa bez mięsa?! 21.01.06, 21:01 Nie gotuje zup na miesie, czy kosciach. Nigdy. Rosol tu nie jest wyjtkiem, bo rosolu nie jadam. Nie toleruje wywarow miesnych. Poza tym zdaje sobie sprawe, jak wszystkie te wywary sa niezdrowe. Niestety w tej wodzie (czyli w wywarze uzywanym do zupy) zostaja masa toksyn, ktore wyplukane zostaja z miesa. A wszystkie zupy gotuje na warzywch. Wylacznie. Po ugotowaniu zupy dodaje oliwy z oliwek, lub oleju. Nigdy w trakcie gotowania, bo po co utleniac olej i nabijc go cholesterolem (w stanie surowym go nie ma). Nie zabielam zup smietana. Niektore zupy zabielam odrobina mleka. Nie zageszczam tez zup. Jezeli mamy ochote na taka gesciejsza, po prostu daje wiecej warzyw. Pozniej czesc warzyw odkldam (okolo polowy), a reszte miksuje. Otrzymuje pyszna zupe krem, ale z plywjacymi w niej kawalkami warzyw. I to nawet nie to, ze mam jakiegos fiola na punkcie zdrowego odzywiania - ja po prostu tkie zupki lubie njbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś