katek_2005 19.01.06, 17:19 Podajcie proszę przepis na dobre, jmięciutkie naleśniki. Zawsze wychodzą mi takie trochę sztywne, trudno je złożyć czy zwinąć. A lubię miękkie, nie za cienkie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
plucha Re: Dobre naleśniki 19.01.06, 17:52 Pol litra piwa, dwa jajka, lyzka majonezu, maki - "ile zabierze", tzn. tyle zeby osiagnac konsystencje niezbyt gestej smietany. Najlepiej dosypywac po trchu, sprawdzjac gestosc. Wbrew pozorom nadaja sie zarowno do wytrawnego i do slodkiego nadzienia. Sa mieciutkie, pulchne i elastyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
qamyczeq Re: Dobre naleśniki 19.01.06, 17:52 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 1,5 szkl. mąki 2 jajka szczypta soli Odpowiedz Link Zgłoś
yuka66 Re: Dobre naleśniki 19.01.06, 17:55 1 szkl. mleka lub nieco wiecej 1 szkl. maki 2 jajka szczypta soli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: betsypetsy Re: Dobre naleśniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 18:04 mleko, woda, 3jaja, szczypta soli, łyżka cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, mąka zwykła, łyżka rozpuszczonego masła - nalesniki francuskie Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: muszę koniecznie wypróbować, a... 19.01.06, 19:58 Tobie Betsy wierzę na słowo Odpowiedz Link Zgłoś
posafega Bo tak na prawde, to nie od ciasta zalezy :) 19.01.06, 19:17 Po usmazeniu nalesniki musisz klasc jeden na drugim, na odwroconym do gory dnem talerzu. Same zmiekna i nadawac sie beda do nadziewania, smarowania i zwijania :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: Bo tak na prawde, to nie od ciasta zalezy :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 19:25 dlaczego na odwróconym?? lol Odpowiedz Link Zgłoś
posafega Re: Bo tak na prawde, to nie od ciasta zalezy :) 19.01.06, 19:29 Dlatego na odwroconym, ze... Wlasciwie to nie wiem, tak sie nauczylam w domu :) Bo odwrocony talerz jest wypukly i latwiej pozniej taka gore odrocic na druga strone? Zeby zaczac nadziewanie od tego ze spodu? Oj, czepiasz sie ;p Chodzi o to zeby nalesniki zmiekly :) Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: Bo tak na prawde, to nie od ciasta zalezy :) 19.01.06, 19:35 Ciasto na naleśniki powinno odpoczywać co najmniej 30 minut w chłodnym miejscu [lodówce]. Dobrze też jest dodać do ciasta 1 łyżkę oliwy. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
flo_ra Re: Bo tak na prawde, to nie od ciasta zalezy :) 19.01.06, 19:56 to chyba jeden z tych przesądów kuchennych :) ważne, że wychodzą Ci dobre! Odpowiedz Link Zgłoś
posafega Nie wiem, czy dotyczy to mojego postu, 19.01.06, 20:05 ale jeszcze sie dorzuce :) Ten numer z talerzem to nie przesad, tylko fizyka :) Po prostu, gorace nalesniki, kladzione jeden na drugim odparowuja, czyniac sie wzajemnie mietkimi :) Pozdrawiam i uciekam :) Odpowiedz Link Zgłoś
flo_ra Re: Nie wiem, czy dotyczy to mojego postu, 19.01.06, 20:18 ale chodzi mi o to, ze tak samo zachowuja sie na normalnie połozonym talerzu :) P.S. tez tak robię P.S.2 moj sposób to naleśniki na wodzie zamiast mleka + duża łycha kwaśniej śmietany Odpowiedz Link Zgłoś
ela2225 Re: Dobre naleśniki 22.01.06, 20:53 Gazowana woda lub mleko i ubite białak jajek.No i trochę odpoczynku przed smazeniem jakieś 30 min. Mój mąż takie robi sa pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
ulaka4 Re: Dobre naleśniki 22.01.06, 23:24 Byc moze dodajesz za duzo mleka, a za malo wody i dlatego sa za twarde, szytwne i lamliwe(gdy jest odrwotnie - za duzo wody, za malo mleka - to sa znow zbyt delikatne i sie rwa). Nalesniki do odparowania powinno sie klasc na drewnianej desce, nie "gotuja" sie wtedy we wlasnej parze. Odpowiedz Link Zgłoś
kosciotrupek Re: Dobre naleśniki 23.01.06, 13:30 A ja robie z samej wody , bo nie moge pic mleka (karmie dziecko ze skaza białkowa) i tez wychodzą OK> Tzn. po usmazeniu sa twardawe, ale miekną na tym talerzu (stojącym normalnie, nie odwrotnie :-)))) Ale musze sprobowac z woda mineralna, moze beda jeszce lepsze ?? Odpowiedz Link Zgłoś
katek_2005 Re: Dobre naleśniki 23.01.06, 16:39 Dzięki za przepisy i radu - idę właśnie smażyć. Już mi ślinka cieknie. :-))) Odpowiedz Link Zgłoś