poughkeepsie 20.01.06, 11:25 mówi się kluski? No nie umiem tego jakoś zrozumieć. Skąd się to wzięło? :) Dla mnie makaron to makaron, a kluski to takie z mąki i dodatków są. Proszę o wyjaśnienie :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
invicta1 Re: dlaczego w niektórych regionach Polski na mak 20.01.06, 11:25 moja babcia też tak mówiła, ale juz nam nie odpowie... też nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: dlaczego w niektórych regionach Polski na mak 20.01.06, 11:27 Zle ugotowany makaron to nie tylko kluski, a nawet kluchy. Moim zdaniem... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: dlaczego w niektórych regionach Polski na mak 20.01.06, 11:43 a w których regionach? bo ja tam mówię :))) kluchy to dla mnie makaron he Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f a powaznie, to zanim byl w uzyciu "makaron", to 20.01.06, 11:49 jednym z rodzajow robionych klusek w domach byly (i są) cienkie, krojone, dlugie, do rosołu, .. i nie tylko kluski właśnie. Bo nie wiedzialy nasze pra- i babcie, ze to makaron teraz trzeba mówić na to:-) Jezeli mąka i woda, to nie pasta :-), to nazwa kluski śmiało działa. Jako polska nazwa dawna własna. Nie pamietam, zeby moja Babcia kiedykolwiek mowila, ze dzis poda rosół z makaronem. Zawsze byl z "kluskami". Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie a to rozumiem już, 20.01.06, 11:54 aczkolwiek u nas makaron to był zawsze makaron, nawet robiony przez babcię :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: dlaczego w niektórych regionach Polski na mak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 11:51 Bo makaron tez z mąki i dodatków jest:) Ja mówię makaron. Ale najbardziej podobało mi się , kiedy kolezanka, na siłę chciała łazankom jakąś włoską nazwę nadać:) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka zaraz 20.01.06, 12:05 ale to jest pytanie o, eee, no, regionalizmy i etymologię - odpowiedź typu 'bo nasze babcie nie wiedziały' nie jest odpowiedzią własciwą, bo to zależy własnie, czyje babcie i gdzie. poza tym owe babcie urodziły się najdalej na początku 20w., a w tym wypadku chodzi o słowa funkcjonujące od co najmniej 16 w. słownik języka polskiego rozróżnia oba pojęcia: sjp.pwn.pl/haslo.php?id=30411 sjp.pwn.pl/haslo.php?id=24008 a w brucknerze znalazłam, że 'makaron' i 'makar' to 'ciasto krajane', zaś kluska pochodzi od niemieckiego 'kloss', czyli powiedzmy czegoś w stylu od sporego knedla do małej kluseczki trzeba by było językoznawców dopytać albo zajrzeć do nowych słowników etymologicznych, ale nie mam ich pod ręką - na zdrowy rozum w masie rozróżnienie się zaciera i wygrywa pojemniejsza znaczeniowo kluska, no ale to tylko hipoteza lejka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Re: dlaczego w niektórych regionach Polski na mak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 10:07 w sumie to nawet by mogła,bo jest włoski makaron o kształcie podobnym do naszych łazanek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Dół u nas mówi się NUDLE n.txt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 12:09 Odpowiedz Link Zgłoś
kasitza Re: dlaczego w niektórych regionach Polski na mak 20.01.06, 12:12 bo makaron to maka i dodatki. bardziej zastanawia mnie dlaczego w polsce na kluski mowi sie makaron - macaroni to jedna z form wloskiej pasty, dlaczego wlasnie ta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maj Re: dlaczego w niektórych regionach Polski na mak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 12:13 "Dla mnie makaron to makaron, a kluski to takie z mąki i dodatków są. " A makaron to niby z czego jest? :-))) W moim "regionie" Wrocław mówi się makaron na to długie cienkie a kluski na to krótkie grubaśne. Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie hihi, w sumie racja :) 20.01.06, 12:14 to może bardziej o kształt chodzi? Makaron to wszystko w formie nitkowatej i rurkowatej, a kluski muszą być pochodne od kulki? :D Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: hihi, w sumie racja :) 21.01.06, 09:54 A farfalle? To nie makaron? Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt a co z problemem ORZO ja się pytam? ;))))) 21.01.06, 14:06 bo forma drobna - więc niby makron ale jak się przyjrzeć, krąglejsza taka - więc kluski ale jak kto problemy ze wzrokiem ma, nie rozróżni - "przecież to ryż" - powie problem egzystencjalny niemal się robi z tym orzo;)) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: a co z problemem ORZO ja się pytam? ;))))) 21.01.06, 14:14 Makaron. Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt Linn, ja wiem, że makaron;)) 21.01.06, 14:19 chodzi o to, że imho niewarto zastanawiać nad każdym kształtem makaronu, co on jest: makaron czy kluski. Farfalle, orzo, tubetti, trofie, cenconi... i tak dalej. To ciągle makaron. Odpowiedz Link Zgłoś
wartkoczyk1 Re: dlaczego w niektórych regionach Polski na mak 23.01.06, 09:47 wrocław to zbieranina roznych regionówi mówi się tak jak rodzice nauczyli -ja już nie mówię tak jak babcia z Małopolski tylko na każdą formę krojoną -makaron ,kluski to tylko lane lub kładzione , ur.we wrocku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivva Re: dlaczego w niektórych regionach Polski na mak IP: *.localhost.lu 05.08.18, 02:05 Może dlatego, że makaron to są kluski? ;) Makaron to rodzaj klusek, i to też mało specyficznie określony bo może mieć różny kształ. To tak, jakby zapytać, czemu do rosołu ma być podawany jakiś nieokreślony makaron, a nie konkretnie świderki, muszelki, krajanka, nitki etc. Jeden sobie zawęzi znaczenie bardziej, inny mniej, ale każdy wie, o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: dlaczego w niektórych regionach Polski na mak IP: *.156.240.220.dsl.comindico.com.au 20.01.06, 12:18 dlatego ze w innych mowi sie na kartofle "ziemniaki" a w jeszcze innych - na odwrot ale nie martw sie, Twoja, albo Marghe (:)) wnuczka, za lat kilkadziesiat zapyta na gorum : "dlaczego w niektorych rejonach Polski na gnocchi mowi sie "kopytka" albo jeszcze gorzej :kluski slaskie - przciez wiadomo, ze kluski slaskie ...itd, itp ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bana Re: dlaczego w niektórych regionach Polski na mak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 14:45 Gość portalu: senin napisał(a): > dlatego ze w innych mowi sie na kartofle "ziemniaki" > a w jeszcze innych - na odwrot nie wspominając o poznańskich pyrach;))) Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: dlaczego w niektórych regionach Polski na mak 20.01.06, 14:02 kluski to chyba w Malopolsce sie mowilo? A przeciez to ani kluski ani makaron ani pasta ino nudle!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryśka Re: dlaczego w niektórych regionach Polski na mak IP: *.dynamic.chello.pl 04.08.18, 20:10 w Małopolsce mówiło się i mówi makaron Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szadoka Re: dlaczego w niektórych regionach Polski na mak IP: 212.160.172.* 20.01.06, 15:37 kiedys w jakiejs knajpie z premedytaja zapytalam pania kelnerke z czego ta pasta :) (bo w karcie nigdzie nie bylo slowa makaron) Jestem swiecie przekonana , ze moja matka mieszkajaca w malym miasteczku i nie majaca za grosz doczynienia z kuchnia wloska ani jezykiem wloskim nie mialaby pojecia coz to takiego pasta owa.... mieszkamy w Polsce i nazywajmy rzeczy po polsku anie jakies farfale czy inne tagiatelle . Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: dlaczego w niektórych regionach Polski na mak 20.01.06, 15:42 Ja nie widze w tym nic zlego: podobnie w tym, ze gdzie indziej widnieja napisy "pierogi" lub cos podobnego. Wiadomo o co chodzi. CI, kotrzy podrozuja po swiecie, wiedza od razu co to farfalle czy tagliatelle. Co proponujesz jako nazwe dla pizzy? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: dlaczego w niektórych regionach Polski na mak 21.01.06, 04:37 Jeśli spaghetti to dlaczego nie pasta? Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Pasta, pasta, pasta 21.01.06, 13:59 i basta. W jezyku polskim kilkadziesiat procent slow przeszczepionych jest z laciny, wloskiego, niemieckiego, rosyjskiego, angielskiego itd itd. Przeciez "makaron" jest tak samo przeszczepionym slowem - nie ma solennego, staroslowianskiego rodowodu, o czym najelpiej swiadczy fakt, ze znajduje sie w slowniku wyrazow obcych! I na co sie tu zzymac, pieklic i podsmiewac? Jezyk jest zywym tworem - mam wrazenie, ze "pasta" zamiast "makaronu" uzyta w menu np ma podkreslic etniczny charakter potrawy i jej srodziemnomorska jakosc. Za kilka lat "pasta" bedzie miala swoje miejsce w slowniku jezykow bliskoznacznych obok tak samo importowanego "makaronu" i "klusek" ("niem. dial. klōschen lp, zdr. od klōs bryła, gruda" - www.pwn.com.pl ). Odpowiedz Link Zgłoś
mafutek off topic 21.01.06, 14:31 A czemu ludzie uparcie nazywaja plytki ceramiczne "kaflami"? Taka dziwna tradycja. Nie ma nigdzie takiej nazwy nadlowej jak "kafle", no chyba ze do pieca, to co sie kladzie na sciany i podlogi to sa plytki, a wszyscy nazywaja to ciagle kaflami, strasznie mnie to drazni. Co do klusek - kluska zawsze bylaobecna w polskiej kuchni, czy to jako cienki "makaron" czy jako grube kluchy w sensie kulki czy jaka tam inna forma. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq W rożnych stronach Polski mówi sie różnie! Fakt 21.01.06, 15:47 Kiedy przyjechalem w 1945 roky ze Lwowa na Pomnorze razem z domem dziecka to znalazlem sie w malenkiej postlwowskiej enklawie i w sposob naturalny poslugiwalem sie charakterystyczna mową lwowską; do Liceum dojeżdżalem pociagiem wiec tez nie mialem zbyt wiele okazji zlapac miejscowego pomorskiego języka i nagle kiedy dostalem sie na Politechnika W-wską - szok! ci ludzie mnie nie rozumieja ani ja ich nie rozumiem!!! mało tego, smieja sie z mojego slownika "tajojczenia" i zaciągania... Akcent i spiewnosc lwowskiej mowy stracilem z latami ale bardzo wiele slow lwowskich mi pozostalo! Bardzo lubie slowo kluski! Dlaczego makaron prowadzi do slubu dwie kluski? Kto wie? Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: nie wiem 25.01.06, 16:21 siostraheli napisała: > ale chce wiedziec. Makaron byl 4-jajeczny... Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: W rożnych stronach Polski mówi sie różnie! Fa 06.08.18, 15:42 Dziwne, slyszalam, ze we Wroclawiu w latach 70 na uniwersystecie, a wiec pewnie takze i na polibudzie, gwara lwowska byla powszechna:)) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: dlaczego w niektórych regionach Polski na mak 23.01.06, 04:27 Kluski śląskie, kładzione, lane... A czy kopytka, pyzy to kluski? Czy muszelki, świderki, lasagna to makaron? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: dlaczego w niektórych regionach Polski na mak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.18, 14:40 W podwarszawskich wsiach , z których rekrutuje się większość dziennikarzy ( kształtujących nawyki językowe TV maniaków ) , na makaron mówi się kluski , o tabletkach mówi się proszki . Ludzie z tych rejonów nie jedzą ciast tylko placki a gdy wychodzą z domu to mówią iż są na dworzu albo , że wyszli na pole . Trzeba uszanować odmienność i skupiać się na tym co ludzie mówią a nie na tym jakich regionalizmów używają w mowie potocznej . Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: dlaczego w niektórych regionach Polski na mak 31.07.18, 14:45 Gość portalu: adam napisał(a): > W podwarszawskich wsiach , z których rekrutuje się większość dziennikarzy ( ksz > tałtujących nawyki językowe TV maniaków ) , na makaron mówi się kluski , o tabl > etkach mówi się proszki . Ludzie z tych rejonów nie jedzą ciast tylko placki a > gdy wychodzą z domu to mówią iż są na dworzu albo , że wyszli na pole . Trzeba > uszanować odmienność i skupiać się na tym co ludzie mówią a nie na tym jakich r > egionalizmów używają w mowie potocznej . Może chociaż przecinki potrafią postawić we właściwych miejscach i sprawdzić datę postu, na który odpisują? Trzeba mieć nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: dlaczego w niektórych regionach Polski na mak 31.07.18, 16:10 Ale wątek ciekawy. Właśnie pomyślałam, że w różnicy makaronowo kluskowej może chodzić o świeżość. Makaron był przygotowany wcześniej i suszony. Kluski praktycznie zawsze, to było coś przygotowane i od razu robione (śląskie, lane, leniwe). Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: dlaczego w niektórych regionach Polski na mak 05.08.18, 11:09 Region ma swojska mowa wspanial! Odpowiedz Link Zgłoś
mariola233 Re: dlaczego w niektórych regionach Polski na mak 06.08.18, 15:36 Jestem z lubelskiego i tam mówiło się kluski i ja tak mówię do tej pory Odpowiedz Link Zgłoś