Dodaj do ulubionych

placki ziemniaczane

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.06, 17:53
na pewno każdy ma swój własny sposób na placki ziemniaczane i uważa że jego
są najlepsze. Nie wątpię. Ja jednak mam swój przepis i chcę wam gopodarować.
Podstawa to napewno ziemniaki, nigdy nie daję jajek, tylko mąkę, cebulę,
trochę soli, pieprzu i mleko, aby konsystencja była rzadka ( tylko nie za
bardzo). Wszystko miesam i na rozgrzanym oleju nakładam placki. Pycha,
naprawdę polecam.
Obserwuj wątek
    • illiterate Re: placki ziemniaczane 20.01.06, 17:56
      Ze starodawnego tutejszego watku mam wynotowane dwa pomysly - zeby do ciasta na
      placki dodac troche drobno posiekanej odcisnietej kapusty kiszonej lub jasnego
      sezamu. Moj tworczy wklad w te teorie polega na pomysle na dodanie czarnego
      sezamu - mam wrazenie, ze byloby jeszcze lepiej, ale nie probowalam.
      • aniatee Re: placki ziemniaczane 20.01.06, 17:59
        ja tam jestem za jajkami.
        zawsze dodaje drobniutenko posiekana cebule, wcale jej nie widac ale za to jak
        sie te placki cukrem posypie... czysta radosc!

        to troche jak biala czekolada z kawiorem...
        • illiterate Re: placki ziemniaczane 20.01.06, 18:12
          Tak, tak i tak! Placki z cebula i cukrem sa bardzo swietne. W niczym nie
          przypomina to jednak kawioru z czekolada, nie zgodze sie - cebula sama w sobie
          ma duzo cukru (slyszalam, ze byly proby przetwarzania jej jak burakow
          cukrowych, jest glownym skladnikiem chutneya i swietnie sie udaje wszedzie tam
          gdzie slodko lub slodko-kwasno.

          Placki z cebula i cukrem to klasyk i juz.
          • veeto1 Re: placki ziemniaczane 20.01.06, 18:44
            Pysznościowe też są placki (normalne, z jajkiem)jak się doda świeżej czeronej
            papryki bardzo drobniutko posiekanej, albo zamiast papryki dosypać majeranku
            lub bazylii.
    • Gość: Anka Re: placki ziemniaczane IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 20.01.06, 19:38
      Hmmm... Bez jajek? Moj maz robi placki z jajkami, za to bez maki. Bardzo lubimy
      czosnek, wiec dodajemy zawsze jakies 2-3 zabki. Co do konsystencji, to zawsze
      odciskamy wode - moze z normalnymi ziemniakami nie byloby takiej potrzeby, ale
      my akurat teraz siedzimy w Anglii, gdzie ziemniaki sa baaardzo wodniste... I
      niestety to mus! Artur placki je "gole", a ja roznie - czasem posypuje je
      majerankiem, czasem polewam sosem chrzanowym, czasem nakladam na wierzch
      konfiture z czerwonej cebuli... Ale na slodko juz dawno nie jadlam - moze czas
      na placki z cukrem? Nastepnym razem! A tak przy okazji: moze jest na forum
      ktos, kto tez siedzi na Wyspach i wie, jakie z tutejszych ziemniakow sa
      najlepsze na placki? Probowalismy roznych, ale jakos nie mozemy trafic na
      odpowiednie... Pozdrawiamy!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka