Dodaj do ulubionych

Co zrobić z serków topionych?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 19:02
Mam w domu sporo serków topionych do dość szybkiego wykorzystania. Słyszałam
o przepisach na dania z dodatkiem serków topionych (zapiekanki, zupy, sosy
itp.) ale nie potrafię ich znaleźć :(
Może ktoś z Was ma jakieś dobre przepisy na dania z dodatkiem serków
topionych?
Z góry dziekuję :)
Obserwuj wątek
    • jacek1f tu m.in. 22.01.06, 19:05
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=24019979&a=24214635
    • Gość: maćko Re: Co zrobić z serków topionych? IP: *.si11.com 22.01.06, 19:09
      zupe neapolitańska z serka topi0oego, najlepiej chader:)
      • Gość: Minia Re: Co zrobić z serków topionych? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 19:15
        A mogłabym prosić o przepis na tą zupę neapolitańską? :)

Ps. Dziekuję Jacku ;)
        • Gość: maćko Re: Co zrobić z serków topionych? IP: *.si11.com 22.01.06, 19:19
          wywar z jarzyn i mieska gotujesz. Potem wyławiasz miesko i jarzyny dodajesz dwa
          serki topione i one sie rozpuszcza podczas dalszego wolnego gotowania.
          Dodaj pietruszke pokrojona, mrozona lub swierza i podawaj z makaronem.
          Acha jeszcze na koniec smietana.

gotujesz jak pomodorowke, zamiast przecieru serki, proste co nie:)
          Tylko pamietaj o pietruszcze, jak masz swiexza mozesz lodygi wrzucic do
          gotowania:)
          powodzenia i smacznego
          pozdrawiam cieplo
          • Gość: Minia Re: Co zrobić z serków topionych? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 19:25
            A pietruszka - to zielona natka czy korzeń?
            Czy te jarzyny ugotowane i mięso potem jeszcze wrzucam czy juz nie?

Dziekuję i pozdrawiam ciepło ;*

• Gość: maćko Re: Co zrobić z serków topionych? IP: *.si11.com 22.01.06, 19:29
              do wywaru, pietruszka korzeń i swierza, potem wyjmujesz juz na dobre. wszystkie
              skladniki, na ktorych gotowalas wywar.

A do zupy mozna pokroić na koniec jak juz sa serki natke, a jak nie masz to
              suszona tez moze byc.
    • aniatee Re: Co zrobić z serków topionych? 22.01.06, 19:56
      do zaprawiania niektorych zup zamiast smietany i maki
      najlepsza jest pieczarkowa, grzybowa i pomidorowa i do wszystkich zup-kremow
    • Gość: Castorp Re: Co zrobić z serków topionych? IP: *.citibank.com 23.01.06, 11:19
      Z serków topionych robię jeden z moich najprostszych sosów do makaronów.
      Topię na patelni masło i dodaję dwa trójkąciki serka topionego (najlepiej z
      ziołami). Po rozpuszczeniu dodaję śmietanę i przyprawiam ziołami i gałką
      muszkatołową. Trzymam na ogniu tak długo aż się wszystko rozpuści. Pycha
    • Gość: leda10 Re: Co zrobić z serków topionych? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 12:35
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20049668&a=20060927 ta jest
      suuuper
      • kaprysia Re: Co zrobić z serków topionych? 23.01.06, 14:21
        Zupka, która była przebojem za moich czasów studenckich, zwłaszcza na tzw.
        saksach, gdy kasy i czasu mało, a jeść się chciało.
        Ale i teraz czasem ją robię:)
        Na rosołek (prawdziwy lub z kostki) wrzucam 2-3 serki topione, dodaję łyżeczkę
        mąki rozbełtaną w odrobinie zimnej wody i voila. Gęsta, smaczna zupka, którą
        można przyprawić świeżymi ziołami na przykład. Ja podaję z grzankami.
        Robi się ją około dwóch minut:)
    • lunatica Proponuję... 23.01.06, 14:27
      ...sprawdzoną zupę serową:

0,5 litra bulionu warzywnego
      200 g sera topionego - ementalera
      sól i pieprz do smaku
      natka pietruszki
      grzanki
      żółtko

Gotujący się bulion zdejmujemy z ognia, wrzucamy serek, mieszamy aż się cały
      roztopi. Stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia,
      dodajemy żółtko - energiznie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Rozlepwamy do
      miseczek, posypujemy natką pietruszki i dodajemy grzanki. Podajemy. Jemy.
      Żałujemy, że już się skończyła... :-)

tu zdjęcie z GP forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=31217834&v=2&s=0
      • jacek1f tak, ta tak. n/t 23.01.06, 14:29
    • Gość: Xena Re: Co zrobić z serków topionych? IP: *.access.telenet.be 23.01.06, 14:42
      Mozesz robic potrawy , oczywiscie , ale powiem ci , ze serki sie nie psuja
      w lodowce i moga stac bardzo dlugo .
      Wlasnie zjadlam jajko sadzone z serkiem takim polozonym obok na talerzu
      Bardzo czesto klade serek obok potrawy nie rozpuszczam go tylko zagryzam
      Lubie do rybek w oleju i ogolnie do sniadania
      takze do kaszy gryczanej
      Wychodzi , ze dziennie zjadam po jednym rozku i nie przejmuje sie ich nadmiarem
      w lodowce :-)
      Probowalam kiedys do zupy ale przepadl mi w niej kompletnie
      smaku nie czulam jedynie puste kalorie .
    • viinga Re: Co zrobić z serków topionych? 23.01.06, 15:03
      zupka porowa
      2 litry rosołu- do niego wrzucam 1 pora pokrojonego w talarki
      30 dkg mięsa mielonego podsmazam z cebulą i marchewką, wrzucam do zupy, dodaje
      2-3 serki topione pokrojone na mniejsze kawałki ( gotuję aż serki się
      rozpuszczą) na koniec troche śmietany- pycha
      • monia_77 Re: Co zrobić z serków topionych? 23.01.06, 15:24
        Hmmm nie widze wiekszego sensu w dodawaniu i serka i smietany do zupy, moim
        zdaniem powinno byc albo albo. Serki maja to do siebie, ze sie nie waza i sa
        bezpieczniejsza wersja zabielania smakowego zup. Smietane polecam dodawac na
        talerzach bo jest zdrowsza, odgrzewana kilka razy jest szkodliwa.

Z serkow topionych mozesz zrobic tez paste. Proponuje posiekac ulubione ziola
        wrzucic do miski serki (lepiej wyjac wczesniej z lodowki zeby mialy juz temp.
        pokojowa i dosc luzna konsystencje)i pokrojona wedline, wszystko razem
        polaczyc, smarowac np. plastry pumpernikla i ukladac warstwami, w formie
        tortru. Wlozyc do lodowki do schlodzenie, pokroic w ladne slupki i podawac np.
        do salat. (ta masa jest tez dobrym lacznikiem do tortu chlebowego)
        • zosiasamosia6 Re: Co zrobić z serków topionych? 23.01.06, 16:41
          . Smietane polecam dodawac na
          > talerzach bo jest zdrowsza, odgrzewana kilka razy jest szkodliwa.
          >
          a co się dzieje z ta smietaną która jest zagotowana tez juz kiedyś o tym
          czytałam ale nie było dokładnie omówione ,
          interesuje się bo ja całe swoje gotowanie dodaję smietane do zupy i zagotowuję a
          to okazuje sie że to nie tak ,
          Zdarzyło mi sie podać do zupy surowa śmietanę i syn dostał niesamowitej biegunki
          a nas solidnie rozbolały żołądki ,
          • monia_77 Re: Co zrobić z serków topionych? 23.01.06, 17:15
            U mnie np. po zagotowanej smietanie puchnie watroba. Nigdy nie mialam problemow
            po dodaniu smietany surowej juz na talerzu do goracej zupy, ale sa rozne
            reakcje.
        • viinga Re: Co zrobić z serków topionych? 24.01.06, 11:43
          jak kto lubi, ja daję jeszcze śmietane kwasną, by zupa była własnie troche
          kwaśna
    • nigella.gryzie serki topione... 23.01.06, 15:39
      ciekawe, że o ile na tym forum wypada torpedować pomysł uzywania kostek
      rosołowych, o tyle żaden ortodoks kuchenny nie protestuje przeciwko konsumpcji
      paskudztw o niewiadomym składzie?!
      o rosołkach wiem przynajmniej, że choć są składnicą soli z pewną ilością
      tłuszczu roślinnego bądź zwierzęcego plus glutaminian, to w jakiś sposób są
      przez tą sól sterylne ;) i nie wstydzę się że bazą na zupę są dla mnie dwie
      marchewki, pietruszka, seler i kostka. a serki?... produkt utożsamiany przeze
      mnie z syntetycznym odpadem. i takie cos jest tu tolerowane a wręcz polecane?
      ludzie... :)
      • Gość: terrina Re: serki topione... IP: 222.112.24.* 24.01.06, 14:08
        nigella.gryzie napisała:

> ciekawe, że o ile na tym forum wypada torpedować pomysł uzywania kostek
        > rosołowych, o tyle żaden ortodoks kuchenny nie protestuje przeciwko
        konsumpcji
        > paskudztw o niewiadomym składzie?!
        > o rosołkach wiem przynajmniej, że choć są składnicą soli z pewną ilością
        > tłuszczu roślinnego bądź zwierzęcego plus glutaminian, to w jakiś sposób są
        > przez tą sól sterylne ;) i nie wstydzę się że bazą na zupę są dla mnie dwie
        > marchewki, pietruszka, seler i kostka. a serki?... produkt utożsamiany przeze
        > mnie z syntetycznym odpadem. i takie cos jest tu tolerowane a wręcz polecane?
        > ludzie... :)
        Nikt Ci nie każe kupowac, czytac jaki jest sklad też nie. Mozna zrobić ser
        topiony w domu. W galerii jest przepis, ale Banity więc pewnie nie skorzystasz.
        Ale nie wypisuj bzdur a jesli juz sie zabierasz za krytykanctwo to przynajmniej
        podaj sklad kupnych serkow i przestan lac wode bez sensu.Osobiście tęsknie za
        złotym Ementalerem.
        • nigella.gryzie Re: serki topione... 24.01.06, 19:50
          Gość portalu: terrina napisał(a):

> Nikt Ci nie każe kupowac, czytac jaki jest sklad też nie. Mozna zrobić ser
          > topiony w domu. W galerii jest przepis, ale Banity więc pewnie nie skorzystasz.

stanowczo proszę mi nie wkładać w usta rzeczy których nie powiedziałam, ani nie
          sugerować jak wygląda tok moich myśli. nie wiem doprawdy, na jakiej podstawie
          wysnuwasz że jeśli przepis podał banita to nie będę go wypróbowywać - czy to
          twoja strategia, jak ktoś raz ci podpadnie to na całego?
          po pierwsze, nie mieszam zastrzeżeń natury osobistej ze merytoryką wypowiedzi na
          tematy kulinarne. po drugie, przepis na domowy ser topiony znam i stosuję z
          powodzeniem a moje wypowiedzi odnosiły się do serkówe kupowanych w sklepach, co
          może faktycznie powinno zostać mocniej zaakcentowane.

> Ale nie wypisuj bzdur a jesli juz sie zabierasz za krytykanctwo to przynajmniej
          >
          > podaj sklad kupnych serkow i przestan lac wode bez sensu.Osobiście tęsknie za
          > złotym Ementalerem.

dokładnego składu serka topionego nie umiem podać ci w tej chwili, ale póki co
          służę składem chemicznym topnika do serów:

SPECYFIKACJA MATERAŁU WYJŚCIOWEGO
          Nazwa materiału:
          TOPNIK DO SERÓW TO – 25
          Skład:
          Mieszanina:
          Pirofosforan dwusodowy – E 450a
          Pirofosforan czterosodowy – E 450c
          Trójfosforan sodowy – E 451a
          Kwas cytrynowy – E 330
          Parametry techniczne:
          1. zawartość fosforanów w przel. Na P205
          , nie mniej niż, % (m/m.) 53,0
          2. zawartość wody, nie więcej niż, % (m/m.) 0,5
          3. zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie, nie więcej niż, % (m/m.) 0,2
          4. pH 1% (m/m.) roztworu wodnego 8,0 +/- 0,3
          5. liczba neutralnalizacji -330 +/-50
          6. zawartość cytrynianów w prze. Na cyrynian sodowy 5-cio wodny, nie mniej niż,
          % (m/m.) 3,2
          7. zawartość arsenu w przeliczeniu na As, nie więcej niz, % (m/m.) 0,0001
          8. zawartość Pb, nie więcej niż, % (m/m.) 0,0001
          9. zawartość Hg, nie więcej niż, % (m/m.) 0,000001
          10.zawartość Cd, nie więcej niż, % (m/m.) 0,00001
          11.zawartość Cu, nie więcej niż, % (m/m.) 0,003
          12.zawartość Zn, nie więcej niż, % (m/m.) 0,005

samo zdrowie, nieprawdaż? nie zapominajmy jeszcze o fosforanowych
          zagęszczaczach, często używanych do produkcji ukochanych serków topionych, a
          zakłócających gospodarkę wapniową w organizmie.
          smacznego.

ps. absolutnie nie satysfakcjonuje mnie ta dyskusja, muszę przyznać. forum,
          jakby nie było, kulinarne, prawda? dlaczego więc nikt nie skontruje moich słów,
          przedstawiając jakiś serek topiony, który nie miałby konserwantów (wyłączając
          domowy o którym wspomniałam już wcześniej)? nieee, nikt póki co nie pofatygował
          się żeby sprawdzić tą kwestię, zamiast tego zostałam wyzwana przez kilka osób i
          zapytana co tu robię. a co robię? proste, to samo co reszta, wymieniam poglądy.
          tym razem na temat serków topionych. nikomu nie ubliżając o ile sobie przypominam.
          widzę że panuje tutaj trend wzajemnego lizania sobie pośladków (mam nadzieję że
          to sformułowanie nie urazi nikogo zbyt mocno) i wszystkie odstające opinie
          dostają nalepkę wyprodukowanych przez trolla. a jak już nie mamy argumentów, to
          wyzywamy - i tym razem aż się chce powtórzyć za banitą: zaloguj(cie?) się, to
          pogadamy
          ;-)
          • jacek1f lubię Nigellę! :-) n/t 24.01.06, 19:53
    • Gość: nieskorzanka Re: Co zrobić z serków topionych? IP: *.proszynski.pl 24.01.06, 11:29
      Z serkiem topionym robię w blenderze wszelkiego rodzaju pasty do kanapek- z
      jajkami; z wędliną; ze szprotami; z orzechami włoskimi. Przyprawiam je
      stosownie szczypiorkiem, natką, koperkiem, pieprzem, ziołami,papryką itp, itd
      • jacek1f to: 24.01.06, 11:35
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=35499158
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka