Dodaj do ulubionych

szarlotka, ale taka....

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.11.02, 22:16
...no właśnie, chciałabym upiec szarlotkę na poniedziałek i mam problem,
gdyż musi to być szarlotka na cienkim cieście, z całą masą jabłek i z takim
bezowym kożuszkiem na wierzchu. Kiedyś piekłam taką z przepisu w jakiejś
gazecie, wszystkim strasznie posmakowała a ja zasiałam gdzieś ten przepis :-(
Może ktoś z Was piecze taką albo podobną? Proszę....
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: szarlotka, ale taka.... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.02, 12:42
      Ja taką piekę, a przepis w wątku: "kruche ciasto na szarlotkę"

• hania_76 Prosze bardzo! 08.11.02, 13:14
      Gość portalu: anma napisał(a):

> ...no właśnie, chciałabym upiec szarlotkę na poniedziałek i mam problem,
      > gdyż musi to być szarlotka na cienkim cieście, z całą masą jabłek i z takim
      > bezowym kożuszkiem na wierzchu. Kiedyś piekłam taką z przepisu w jakiejś
      > gazecie, wszystkim strasznie posmakowała a ja zasiałam gdzieś ten przepis :-(
      > Może ktoś z Was piecze taką albo podobną? Proszę....

Ciasto (na tortownice o srednicy ok 25 cm)

140 g masla dobrze schlodzonego
      2 zoltka
      4 lyzeczki cukru
      pol lyzeczki soli
      1 szklanka maki + ewentualnie 2-3 lyzki

Maslo utrzec drewniana lyzka na jednolita mase. Dodac 2 zoltka i utrzec razem.
      Dodac cukier, sol i make i zagniesc ciasto szybko. Uformowac kule. Wlozyc do
      lodowki na ok. godziny.

Masa jableczna

1 kg jablek
      3 lyzki wody
      3 lyzki miodu
      pol paczki rodzynek
      mocny alkohol, np. whisky, koniak albo grappa

Jablka obrac, pocwiartowac, usunac nasionka. W rondlu zagotowac 3 lyzki wody i
      wrzucic jablka. Rodzynki namoczyc na 10 minut w goracej wodzie. Odcedzic na
      sitku i zalac alkoholem. Kiedy jablka zaczna sie rozpadac, dodac miod. Kiedy
      zrobi sie z nich masa (ale niezbyt jednolita, bo beda "przesmazone") dodac
      rodzynki.

Piekarnik rozgrzac do 200C. Tortownice wysmarowac maslem i wysypac tarta bulka.
      Pokroic ciasto wyjete w plastry i wylozyc na tortownice. Upiec na ciemno-zloto.
      Po wyjeciu z piekarnika wylozyc na tortownice mase z jablek a na mase z jablek
      wylozyc mase z ubitych 2 bialek z 4-5 lyzkami cukru pudru. Wlozyc jeszcze raz
      do piekarnika i piec az masa z bialek zrobi sie bezowa. Uwazac, zeby sie nie
      pzrypalila!

Smacznego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka