Gość: ewa IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.02, 09:08 Czy znacie przepis na dobre pierniczki świąteczne ale takie żeby były do spożycia na Święta Bożego Narodzenia a nie na Wielkanoc ( bo takie też zdarzało mi się upiec) Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Karola Re: PIerniczki świateczne IP: 217.98.123.* 13.11.02, 11:26 W ubiegłym roku piekłam pierniczki (wyszły bardzo smaczne) z przepisu zamieszczonego w Wysokich Obcasach, sadzę że możesz go wciąz tam znaleźć, a swojego, wycietego niedługo sama będę musiała poszukać w końcu zbliżają sie święta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vesna Re: PIerniczki świateczne IP: proxy / 217.96.43.* 14.11.02, 12:33 juz upieklam pierniczki :))) wyszly sliczne i smaczne, a do Swiat powinny zmieknac pol szklanki miodu (najlepiej gryczany) roztopic i dodac przyprawy do piernikow (u mnie to byla autorska mieszanka, mozna kupic takie juz wymieszane w torebkach). Wymieszac (w garnku) z polowa kostki masla i maka. Co do maki - w przepisie byly podane trzy szklanki, ja dodawalam jej jeszcze strasznie duzo, zeby ciasto dalo sie potem wyrabiac na stolnicy, wyszlo chyba z 5 szklanek w sumie. Radze wiec dodawac na wyczucie. szklanka cukru pudru, proszek do pieczenia, troche wodki (nie trzeba). Wyrabiac, rozwalkowac, wycinac i piec. Odpowiedz Link Zgłoś