ampolion 11.02.06, 01:21 A może jeszcze jeden wątek z dodatkami od naszych: tłumaczenia ciekawych przepisów z rozmaitych języków? Sam się zgłaszam z angielskim i rosyjskim. Co sądzicie o takim wątku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nimeska Re: Różnosci prztłumaczone 11.02.06, 01:46 tiaa i zaraz powtasnie forum przepisow anglojezycznych etd .... Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Niepieczone batony z muesli 13.02.06, 01:35 Batony z muezli z masłem z orzeszków ziemnych. Proporcje na 24 batony 3 szklanki muesli z morelami i wiórkami kokosowymi, bezglutenowe. 1 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku 1 szklanka masła z orzeszków ziemnych 1/4 szklanki miodu 4 łyżki masła 70 g gorzkiej czekolady Połączyć w misce muesli, mleko w proszku i masło z orzeszków ziemnych, odstawić. Podgrzać miód i masło w rondelku do rozpuszczenia. Zalać tym mieszankę muezli i dobrze wymieszać. Wgnieść w 20x30cm blachę. Ochłodzić w lodówce do stwardnienia, pociąć na batony. Skropić rozpuszczoną czekoladą. Przechowywać w lodówce. Źródło przepisu w orginale: www.healtheries.co.nz/page.php?id=4&rcp=60 Odpowiedz Link Zgłoś
margot11 Re: colomba 13.02.06, 13:43 czy ktoś mi to przetłumaczy? www.scuoladipasticceria.it/pane/colombapoolish.html robiłam inne Colomba ,a teraz mam ochotę na te. Odpowiedz Link Zgłoś
margot11 Re: colomba-język włoski 14.02.06, 13:44 margot11 napisała: > czy ktoś mi to przetłumaczy? > > www.scuoladipasticceria.it/pane/colombapoolish.html > robiłam inne Colomba ,a teraz mam ochotę na te. Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: Niepieczone batony z muesli 25.04.06, 00:10 A za to pięknie dziękuję. Majątek wydaję na takie batony. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Różnosci prztłumaczone 15.02.06, 00:16 dobry pomysł popieram w całej rozciągłości. sam mam kilka książek kucharskich z lat 60-tych w języku francuskim i włoskim,że o arabskim nie wspomnę. niestety stoją sobie nieprzydatne na półce bo ja niestety po arabsku ni w ząb, podobnie po włosku. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fiona Help IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 21:04 Mogłby mi ktos powiedzieć czy 4 cups rolled oats to 4 kubki maki owsianej? Jest to kawałek przepisu na granole, a ja zawsze do granoli dawałam płatki owsiane, może jednak są takie przepisy gdzi używa sie maki? 8 cups old fashioned oats (not quick oats) A to czy chodzi o płatki owsiane? Z góry dzięki za pomoc www.bbonline.com/recipe/simpsonhouse_ca_recipe2.html www.bbonline.com/recipe/harmony_nc_recipe2.html Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: Help 25.04.06, 00:14 old fashioned oats to płatki owsiane zwykłe - nie błyskawiczne, tylko te, co to je trzeba gotować a rolled oats to po prostu płatki owsiane (według strony znalezionej w google ziarno jest podgrzewane i prasowane za pomocą stalowych walców, by skrócić czas gotowania). Rolled dzielą się na old-fashioned (zwykłe), błyskawiczne i mąkę owsianą instant... Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Bieda-sandwicz 16.02.06, 03:15 Składniki: 1 1/2 łyżki [gładkiego] masła z orzeszków ziemnych 2 kromki chleba [pełnoziarnistego] 6 plasterków ogórka konserwowego 1 łyżka cienko pokrojonej cebuli 2 łyżeczki majonezu Instrukcje: Rozsmarować masło na jednej kromce chleba. Ułożyć na niej ogórek i cebulę. Posmarować drugą kromkę majonezem. Złożyć razem. Wzięte z: maindish.allrecipes.com/az/72767.asp Sądzę, że jest tu pole do eksperymentów. N.p., zamiast majonezu - pasta pomidorowa, zamiast ogórka konserwowego - kiszony... Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Przyprawa jemeńska 18.02.06, 18:05 Hawayil Jemńska mieszanka korzenna Opis: Używana w rozmaitych potrawach jemeńskich. Składniki: 3 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 1 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki szafranu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka kurkumy Instrukcje: Rozetrzeć wszystkie skłądniki opócz kardamonu w moździeżu lub w procesorze. Wmieszać turmerik, przechowywać w szczelnym słoiku. www.arabicnews.com/recipes/Yemeni_Spice_Mix.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qd Re: Przyprawa jemeńska IP: *.system.szczecin.pl 19.02.06, 14:26 ampolion, czegos nie rozumiem w tym przepisie Piszesz kminek, masz na myśli zwykly czy kmin rzymski? ( w tamtym rejonie raczej kmin rzymski jest uzywany, stad moje watpliwosci) Na koncu wmieszac turmerik - w skladnikach go nie podajesz ( chyba, ze o kurkume chodzi?)i co z tym kardamonem potem zrobic, skoro go nie rozcierac i nie dodawac? Wyjasnij, prosze qd Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Przyprawa jemeńska 19.02.06, 15:21 Caraway, kminek zwyczajny, Carum carvi. Turmeric, po polsku kurkuma, ostryż długi, Curcuma longa. Tłumaczę tak jak jest w przepisie. Przypuszczam, że mówią o kurkumie już w proszku. Wmieszać ją na końcu bo już zmielona (?). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Jarek , 19.02.06, 12:05 na PeKaeSie jest dziewczyna tłumacz arabski, mam ja poprosić o skontaktowanie sie z Tobą? Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Jarek , 19.02.06, 22:35 Andrzeju! owszem mam kilka książek kucharskich 2 larusy i jeszcze coś po francusku, jedną włoską i jedną arabską i kilka jeszcze pomniejszych. Są to książki po mojej chrzesnej która władała tymi językami i świetnie gotowała. ja nie znając tych języków 20-lat temu zapakowałem je do kartonów i wyniosłem do piwnicy. leżą tam gdzieś sobie diabeł wie gdzie. mogę przy okazji spróbować ich poszukać, co będzie nie lada wyczynem :) ale dla dobra nauki mogę się poświęcić. potrzebuję tylko trochę czasu a tego u mnie ostatnio trochę mało. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Jarek , 25.03.06, 03:15 znalazłem dwa larusy. będę szukał dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Czapati 20.02.06, 17:37 CZAPATI ROTI Składniki: 1/2 szklanki (120cm) mąki pełnoziarnistej 2/3 szklanki (155cm) mąki niewybielonej 1/2 szklanki wody 1/4 łyżeczki soli Instrukcje: 1. Wyrobić ciasto dodając niezbędn ilość wody. Po dokładnym wyrobieniu odstawić na 10 min. 2. Biorąc małą iliść ciasta wystarczającą na kuleczkę o średnicy ok. 4cm. rozpłaszczyć je na płaskiej, oprószonej mąką powierzchni. 3. Rozklepać dłońmi ["klaszcząc"] na cienki placek. "klaskanie" między dłońmi umożliwia tworzenie się bąbli podczas pieczenia. 4. Smażyć bez tłuszczu na patelnie [najlepiej stalowej] dopóki nie zrązowieje i nie wytworzą się bąble. Patelnia nie powinna być zbyt gorąca, ogień średni. Przetłumaczone z: www.angelfire.com/country/fauziaspakistan/chapatiroti.html (Otwórz link dla zobaczenia zdjęcia). Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu Re: Różnosci prztłumaczone 28.02.06, 10:19 Torta pasquale siciliana - ciasto (tort) sycylijski na Wielkanoc Ingredienti -Składniki 3 uova - 3 jajka 400 gr farina - mąki 350 gr zucchero - cukru 100 gr margarina - margaryny 1 bustina di lievito - 1 torebka drożdży Per il ripieno: - farsz(nadzienie) 400 gr ricotta - ricotta 100 gr canditi - owoce kandyzowane 100 gr cioccolata - czekolada 100 gr marmellata di pesche - dżem brzoskwiniowy un po' di cannella - trochę cynamonu 50 gr zucchero per abbellimento - cukier do ozdobienia 100 gr mandorle - migdały Esecuzione: Fare la pasta, dividerla in due parti e, con una parte, foderare una tortiera rettangolare, unta e infarinata; disporvi il composto e ricoprire con la pasta rimanente; chiudere i bordi. Sopra, disporre le mandorle, una vicina all'altra, formando un tappeto, mantenendosi, perň, lontani dal bordo. Scaldare il forno a 250° e, dopo infornato, abbassarlo a 200°. Tempo di cottura 30' ca. Spolverizzare con zucchero a velo Zrobić ciasto, podzielić je na 2 części, jedną część włożyć do blaszki prostokątnej, posmarowanej tłuszczem i mąką,następnie rozłożyć farsz i przykryć drugą częścią ciasta, dobrze "zamykając" boki. Na wierzch rozłożyć migdały, blisko siebie, stwarzając "dywan migdałowy" ale daleko od brzegów. Nagrzać piecyk do 250 stopni, po wsadzeniu ciasta do pieca, obniżamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy około 30 minut. Następnie posypujemy wierzch cukrem pudrem. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Pieczywo czosnkowe 02.03.06, 02:43 Garlic Bread - chleb czosnkowy Czas przygotowania: 10 min Całkowity czas: 20min Porcji: 20 1/3 szklanki masła lub margaryny, zmiękczonego 1/2 szklanki startego lub zwiórkowanego sera romano [lub parmezanu] 1 ząbek czosnku, starty lub wyciśnięty 1 łyżka posiekanego, świeżego rozmarynu 1 bułka paryska (1/2 kg) rozcięta wzdłuż na pół Nagrzać piec do 200C. Wymieszać dobrze masło, ser i rozmaryn Rozsmarować to na połówkach bułki Wyłożyć na blachę posmarowanymi, płaskimi stronami do góry Piec 8-10 min dopóki nie zbrązowieje nieco Wzięte z: epodythm.notlong.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fiona Proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 08:51 Czy ktoś mógłby przetłumaczyć? www.fabulousfoods.com/recipes/breads/yeast/hotcrossbun.html Wyglada to pysznie. Odpowiedz Link Zgłoś
zyczliwa.bardzo Zeberka "po amerykansku" (Oven Baked BBQ Ribs) 13.03.06, 17:48 Wielkokrotnie i z powodzeniem wyprobowany przepis, znaleziony na stronie: www.recipezaar.com/105617 ok 2kg zeberek 1,5 szklanki ulubionego sosu bbq 1 szklanka soku pomaranczowego 1 pokrojona w plasterki cebula (tu "vidalia", ja zrezygnowalam, dajac tylko powyzsze 2 skladniki) 1 nagrzej piekarnik do temp.150 C 2 uloz (cale) zeberka na blasze (ew. kladac na nich cebule) 3 wymieszaj sos bbq z sokiem pomaranczowym i polej zeberka (i ew. cebule) 4 przykryj szczelnie gruba folia aluminiowa i piecz 3 godziny 5 odkryj zeberka, zwieksz temperature piekarnika do 175 C, piecz jeszcze godzine(odwracajac zeberka po 30 minutach) 6 zeberka przeloz na ogrzany polmisek, przykryj folia na 15 minut, zbierz tluszcz z wytworzonego podczas pieczenia sosu, sos podaj z zeberkami. Smacznego;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia-Australijka Re: Proszę o pomoc IP: *.tpgi.com.au / *.tpgi.com.au 17.03.06, 06:47 Hot Cross Buns = Gorace Buleczki z Krzyzykiem ;-) Skladniki: 1 szklanka mleka 2 lyzki stolowe suchych drozdzy 1/2 szklanki cukru 2 lyzeczki soli 1/3 szklanki stopionego i ostudzonego masla 1 lyzeczka cynamonu 1/2 lyzeczki galki muszkatalowej 4 jajka 5 szklanki maki 1 1/3 szklanki rodzynkow lub suszonych porzeczek 1 bialko Lukier: 1 1/3 szklanki cukru pudru 1 1/2 lyzeczki cienko posiekanej skorki cytryny 1/2 lyzeczki aromatu cytrynowego 1 - 2 lyzki stolowe mleka [W przepisie uzywa sie robot kuchenny, nie mikser recznie trzymany tylko taki wiekszy, ktory sam stoi i posiada koncowke do zagniatania ciasta. Uwazam ze mozna sie obyc bez miksera i zagniesc ciasto normalnie na stolnicy.] Podgrzej mleko w malym rondelku tak aby bylo bardzo cieple ale nie gorace (110 stopni Farenheit'a uzywajac termometr kuchenny [43 stopnie C]). Zaloz mikserowi koncowke do zagniatania ciasta. Wlej cieple mleko do miski, wsyp drozdze. Wymieszaj az drozdze sie rozpuszcza i odstaw na 5 minut. Nastaw mikser na wolne obroty i dodaj cukier, sol, maslo, cynamon, galke muszkatalowa i jajka. Stopniowo dodawaj make - ciasto bedzie mokre i lepkie. Dalej zagniataj ciasto mikserem z koncowka do zagniatania az bedzie gladkie, tak okolo 5 minut. Odlacz miske, przykryj plastikiem i odloz na 30-45 minut. Podloz znowu miske pod mikser i zagniataj ciasto okolo 3 minuty, az bedzie gladkie i elastyczne. Dodaj rodzynki albo suszone porzeczki i zagniataj az beda dobrze wymieszane z ciastem. W tym momencie wyrobu, ciasto ciagle powinno byc raczej mokre i lepkie. Uformuj ciasto w kule, wloz do nasmarowanej maslem formy, zakryj plastikiem i pozwol aby wyroslo przez noc w lodowce. Zbytnia wilgotnosc ciasta zniknie (zostanie wciagnieta przez ciasto) do rana. Wyjmi ciasto z lodowki i zostaw w temperaturze pokojowej na okolo pol godziny. Wyloz formy do pieczenia papierem sniadaniowym/pergaminowym (mozna zamiast tego wysmarowac formy maslem, ale papier pergaminowy daje lepszy rezultat). Podizel ciasto na 24 rowne kawalki (podziel na polowe, znowu na polowe, itd, itd.). Uformuj kazdy kawalek ciasta w kulke i kladz na papierze w odleglosci okolo 1- 1,5cm od siebie. Przykryj czysta sciereczka i pozwol kuleczkom wyrosnac w cieplym miejscu bez przeciagow, az podwoja obietosc - okolo poltorej godziny. W miedzyczasie podgrzej piecyk do 400° F [205 stopni C]. Gdy buleczki wyrosly, wez ostry noz lub noz z zabkami i ostroznie nakroj buleczki na krzyz. Posmaruj je bialkiem i wloz do piecyka. Piecz bulki przez 10 minut, nastepnie zmniejsz temperature do 350° F [177 C] i piecz dalej, okolo 15 miunt, az beda zlocisto brazowe. Przeloz na kratke do ostudzania wypiekow. Wymieszaj wszystkie skladniki lukru i naloz w formie krzyza na buleczki. Podawaj, o ile to mozliwe, cieple - jak sama nazwa wskazuje. [Ot, i cala tajemnica. :-D W AUS buleczki te piecze sie tylko na Wielkanoc, ale IMHO one i tak nie umywaja sie do polskich wyrobow drozdzowych :-) ] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fiona Serdeczne dzieki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 08:05 Już myślałam ,że nie mam szans na przetłumaczenie , dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Proszę o pomoc 25.03.06, 04:57 Buns, ich wygląd: www.thefreshloaf.com/node/31 www.stefoodie.net/archives/2005/03/ www.pastrywiz.com/dailyrecipes/recipes/211.htm thestar.com.my/kuali/recipes/easter.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia-Australijka Fiona - prosze bardzo :-)) IP: *.tpgi.com.au / *.tpgi.com.au 17.03.06, 06:49 Patrz tlumaczenie wyzej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Gorąca czekolada po meksykańsku 17.03.06, 04:08 PRZEPIS 40 (42.5)g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki cukru 1-2 łyżeczki kawy w proszku lub 1-2 łyżki granulowanej 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku szczypta soli 3/4 szklankiwody 2 szklanki mleka lekko osłodzona pełna śmietanka 2-3 laski cynamonu dla dekoracji i mieszania 1) Połączyć czekoladę, cukier, kawę, cynamon, sól i wodę w średnim garnku. Ogrzewać na wolnym ogniu nieustannie mieszając dopóki czekolada się nie rozpuści. Zagotować, zmniejszyć ogień i wolnogotować bez przykrycia stale mieszając przez 4 min. 2) Wmieszać mleko, podgrzać nie dopuszczając do zagotowania. Zdjąć z ognia i ubijać trzepaczką do spienienia. 3) Przelać do kubeczków, nałożyć ubitą śmietankę i udekorować włożoną laską cynamonu - jeśli ma się ochotę. Wystarcza na 2-3 porcje. Przepis w orginale: www.cooksrecipes.com/beverage/mexican-hot-chocolate.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamuska_samuska Wloski IP: *.qc.sympatico.ca 24.04.06, 17:52 Bardzo prosze o przetlumaczenie tego przepisu na "koszyczek". Bylabym bardzo wdzieczna, bo pomysl mi sie podoba. Dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Wloski 25.04.06, 03:38 Przetłumaczyć na "koszyczek"? Co to takiego??? No bo przecież przepis jest przetłumaczony... Na Włoski? Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu Re: Wloski 25.04.06, 10:22 to nie jest przepis na żaden koszyczek.Koszyczek to tylko zdjęcie na stronie.To przepis na włoskie ciasto drożdżowe colomba. Odpowiedz Link Zgłoś