aszkaadam 15.02.06, 19:55 Witam!Potrzebuję przepis na ciasto francuskie,jeśli macie i jest on sprawdzony to bardzo proszę ppdzelcie się nim,bo nigdzie nie mogę znależć.Dzięki bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Matylda Re: ciasto francuskie IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 13:35 Dołączam się do prośby aszkaadam. Chciałabym umieć zrobić takie proste. Miałam kiedyś przepis ale wykonanie polegało na wałkowaniu dwóch warstw i mrożeniu. Cały proces trwał wiele godzin. Może jest prostrzy sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
szpinakowa Re: ciasto francuskie 16.02.06, 13:42 Wątpię, że jest jakiś sposób uproszczenia procesu robienia ciasta francuskiego. Ja jestem mały pikuś w pieczeniu czy gotowaniu, francuskiego ciasta nigdy jeszcze nie robiłam, ale znajoma po szkole gastronomicznej mówiła, że jak kogoś chcieli uwalić na egzaminie to zadawali zrobienie ciasta francuskiego. Bo pracochłonne i trzeba się mocno przyłożyć, aby wyszło dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: ciasto francuskie 16.02.06, 13:46 jeżeli bez wałkowania warstw toniestety tylko w sklepie. Cały pomysł na ciasto francuskie polega na wielokrotnym skladani i wałkowaniu (chłodzi się, że by podczas wałkowania tłuszcz nie spłynął) Poniżej przepis Siostryheli • Re: przepis na ciasto francuskie siostraheli 04.05.05, 23:29 zarchiwizowany klasycznie: 1kg maki/1kg masla. Make wyrobic z woda na gladka sprezysta mase, posolic lekko. Maslo lekko zmrozic. Ciasto rozwalkowac (ma wyjsc dosc rowne kolko) na 0,5 cm placek. 1/4 masla zeskrobac rownomiernie w drobne wiorki- platki na cala powierzchnie ciasta. Zlozyc rogi do srodka tak, zeby wyszla kwadratowa koperta. Zlozyc ciasto na pol wzdluz 1 boku, nastepnie na pol wzdluz drugiego. schlodzic ciasto i pozostala czesc masla w zamrazarce, natepnie wyjac, rozwalkowac na 0,5 cm placek i zeskrobac nastepna 1/4 masla, poskladac, jak za pierwszym razem, zmrozic, rozwalkowac i to samo az do konca masla. Mozna zamrozic lub uzywac swieze. Sa jeszcze inne wersje, tej nauczylam sie we Francji od kucharki zawodowej. Wychodzilo zawsze, teraz ciasto robi mi Blikle:) Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: ciasto francuskie 16.02.06, 13:45 samodzielne zrobienie ciasta francuskiego to masakra - lepiej kupic mrozone, te od bliklego jest smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: ciasto francuskie IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 10:15 Co ma zrobić ktoś, kto do Bliklego ma...100 kilometrów? W Warszawie bywam dość często i znam to ciasto bo jak tylko jestem w pobliżu sklepów gdzie sprzedają to kupuję, również na zapas ale to trochę niewygodne. Moja rodzina to "napoleonkożercy". Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu Re: ciasto francuskie 17.02.06, 10:20 ja kupuję Bliklego w supermarketach,w Geancie chyba jest.Na pewno nie dałabym się wrobić w produkcję we własnym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: ciasto francuskie 17.02.06, 11:34 ale takie mrozone ciasto mozna kupic w kazdym supermarkecie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww najprostszy sposob: IP: *.012-5-65736b10.cust.bredbandsbolaget.se 17.02.06, 10:26 1. zakladam buty, kurtke, ide do najblizszego sklepu, przeszukuje lady chlodnicze, wybieram ciasto francuskie, 2. ide do kasy, place ok.7zl, ide z ciastem do domu. 3.przyrzadzam wedlug instrukcji na opakowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
viinga Re: ciasto francuskie 17.02.06, 10:53 mi zawsze wychodzi z takiego przepisu: ciasto maslane: 40 dkg masła, margaryny 10 dkg maki maslo posiekać zagnieść z maką uformować prostokąt o gr 2 cm- schłodzić ciasto kluskowe: 30 dkg maki 2 żółtka 2 łyzki octu woda sól zagnieść ciasto jak na pierogi- równiez schłodzić ciasto kluskowe rozwałkować na nim położyć ciasto maślane i złozyć brzegi ciasta jak koperte. rozwałkowac tylko w jedną stronę, nastepnie złozyc ciasto tak jak złozone sa rachunki telefoniczne i schłodzić, znów rozwałkować, złożyć i schłodzić, tak kilka razy. Ocet zapobiega przenikaniu tłuszczu do ciasta kluskowego, im wiecej składań i rozwałkowań tym bardziej listkujace bedzie ciasto Odpowiedz Link Zgłoś
roman_tyczka a nie lepiej kupic mrozone? 17.02.06, 11:47 no , ale jak ktos lubi sie babrac... Odpowiedz Link Zgłoś
viinga Re: a nie lepiej kupic mrozone? 17.02.06, 12:06 można tez kupic mrożone pierogi, krokiety itp. mrozone ciasta francuskie w wiekszości są bez żółtka, ja wole takie z zółtkiem, bo prawdziwe ciasto francuskie je zawiera. czasem mam ochote własnie się tak pobabrać Wcale nie jest takie pracochłonne, może czasochłonne, wystarczy zagnieść ciasto i kilka razy rozwałkować. w miedzy czasie robie coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
andzia-nie-ania Tu - prosto z Francji ! I z obrazkami ! 17.02.06, 13:21 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=35839424&a=35839424 Odpowiedz Link Zgłoś
andzia-nie-ania Re: Tu - prosto z Francji ! I z obrazkami ! 17.02.06, 13:24 I jeszcze - w komentarzach ktos podaje linke do lekcji filmowanej. Odpowiedz Link Zgłoś