Gość: aneta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 15:23 Jaki sos pasuje do pyz klusek na parze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szpinakowa Re: Pyzy? 16.02.06, 15:25 Pyzy i kluski na parze, to chyba zupełnie inne bajki... Chyba, że się mylę, to proszę o wyprowadzenie z błędu. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Pyzy? 16.02.06, 15:40 są jakies regiony Polski, gdzie na te buły mówi się pyzy... Zdaje się, że je nawet pyzami drożdżowymi zowią... A co do sosów - u na w rodzinie lubują się w sosie gulaszowym, a dzieci na słodko, w takich śmietanowo-owocowych... Odpowiedz Link Zgłoś
gingers73 Re: Pyzy? 16.02.06, 15:48 Na słodko lub z sosem grzybowym lub pieczarkowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnes Re: Pyzy? IP: 212.244.199.* 16.02.06, 15:51 do pyz i klusek zawsze pasuje sos gulaszowy lub grzybowy. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Pyzy? 16.02.06, 16:01 Gingers, nie chcę wyjść na czepialską, ale co Ty tu jeszcze robisz?... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
szpinakowa Re: Pyzy? 17.02.06, 08:27 Zdziwiłam się, bo u mnie (Górny Śląsk) pyzy to coś innego niż drożdżowe kluski na parze, zwane po prostu kluskami na parze ;) Pyzy jada się na słono/ostro z sosami i mięsem, a kluski na parze na słodko - z sosami owocowymi albo masłem i cukrem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
szpinakowa Re: Pyzy? 17.02.06, 08:28 A co do nazewnictwa drożdzowych klusek na parze, to spotkałam się w innych rejonach Polski z nazwami buchty oraz pampuchy :) Odpowiedz Link Zgłoś
szycha80 oczywiście, że nie z innej bajki 17.02.06, 08:23 z sosem mięsnym najlepsze, albo pomidorowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyza Re: Pyzy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 16:15 Tak w Poznaniu mowia na kluski na parze poprostu pyzy inaczej buchty itd.Ja daje rozne sosy polecam gulaszowy grzybowy ale pasuje kazdy.Jogurty tez oraz mrozone owoce zmiksowane ze smietana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PolskiCukier Re: Pyzy? IP: 80.68.236.* 16.02.06, 16:38 W Łodzi spotkałem się z nazwą "pampuchy". Najbardziej lubię ze skwareczkami z boczku, cebulką i majerankiem. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Pyzy? 16.02.06, 16:28 Na Mazowszu to są parzaki albo parowańce. Ja lubię najbardziej bez nadzienia i bez sosów, po prostu same. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Pyzy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 16:46 Mniammmmmmmmm ja jestem z Poznania pyzy na parze sie mowi.Sa bardzo dobre same tez.Ja jem z sosikami.Super pasuja do ciemnego sosu z karkoweczka i modra kapustka.Sa uniwersalne na slodko na kwasno na slono.Pychota jednym slowem,ale mnie naszlo na pyzy.Do tego jak zostana mozna je wladowac do pieca i sa buleczki przepyszne.Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Pyzy? 16.02.06, 16:52 a na kwaśno to jak? A właśnie na kresach Wielkopolski (okolice Rawicza) te buły jadłam z ciemnym sosem pieczeniowym i ta kapustką. Pychotka... Ale w wersji słodkiej - z polewąjagodową równie smaczne... Odpowiedz Link Zgłoś