Dodaj do ulubionych

POMYSLY NA ZAPIEKANKI...

IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 27.11.02, 17:03
uwielbiam roznego rodzaju zapiekanki: z makaronem, ziemnaczana lub
warzywna... no wszystkie po prostu! czy znacie moze jakies fajne przepisy na
cos takiego? zamieniam sie w sluch..yyy... to znaczy wzrok!
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kicior99 Re: POMYSLY NA ZAPIEKANKI... 27.11.02, 17:16
      Skladniki:
      ryz ugotowany z 1. kg ryzu sypkiego (precz z woreczkami!)
      1,5 kg bananow (najlepiej przejrzalych)
      1/4 grapefruita
      szczypta cynamonu (jesli ktos lubi)
      kieliszek wodki

      Banany pokroic w plastry, doprawic, wymieszac z wodka i wlozyc na godzine do
      lodowki. W formie sufletowej wysmarowanej olejem klasc warstwami, przy czym ryz
      ma byc na dnie i na gorze. Zapiekac 20 min w temp. 150 deg.
      Zapiekanke podawac z sosem Gundel. Smacznego!
      • Gość: meg Re: POMYSLY NA ZAPIEKANKI... IP: parink* / *.chello.fr 27.11.02, 17:53
        Nie wiem czy jestem w dobrym watku ale...sproboj tego:
        sporo ugotowanego makaronu wymieszaj z pokrojona w kostki szynka z puszki,
        pokrojonym boczkiem, wczesniej zeszklonym na patelni i z kawalkiem kielbasy tez
        pokrojonej. Ja dokladam kilka plasterkow chorizo zeby bylo troche ostrzejsze (
        ale nie jest to konieczne )
        Do tego dodaj sloik sosu pomidorowego i jedna paczke startego zoltego sera.
        Po dokladnym wymieszaniu wkadaj do zaroodpornej foremki, posyp szczypta zoltego
        sera i do piekarnika na ok.20 min - az do roztopienia sera.

        Proporcie sa: na kilogramowa paczke makaronu trzeba ok.pol kilograma roznych
        wedlin; oczywiscie mozna wlozyc wedline jaka ma sie w tej chwili w
        lodowce.
        Potrawa bardzo dobra podgrzana; mozna zrobic duzo, wlozyc do lodowki i podgrzac
        w nastepne dni.
        Pozd.
    • Gość: kaska Re: POMYSLY NA ZAPIEKANKI... IP: *.tele2.pl 27.11.02, 19:05
      ja lubie taka (bez miesa): bakalzany podsmazasz w podluznych plastrach, potem
      przekladasz do naczynia zaro, dajesz na przemian z plastrami pomidorow plus
      kilka roznych serow, ja preferuje plesniowe a na sam wierzch plastry ostrego
      zoltego np radamera, posypujesz natka pietruszki, podlewasz bulionem z kostki i
      pieczesz. Wsio!
    • isabeau Re: POMYSLY NA ZAPIEKANKI... 27.11.02, 20:08
      Jak mam mało czasu to robię na obiad zasmażane łazanki: makaron muszelki
      ugotowany al dente, podsmażona cebulka wymieszana z kiszoną kapustą (jeżeli
      jest długa, to trzeba pociąć, żeby się nie ciągnęła) + pieprz, sól i ew. inne
      przyprawy do smaku. Żaroodporne naczynie natłuścić, włożyć wymieszane
      składniki, z wierzchu posypać tartym żółtym serem i - do piekarnika. Gdy serek
      się pięknie stopi i przyrumieni, zapiekanka jest gotowa
    • Gość: kk Re: POMYSLY NA ZAPIEKANKI... IP: *.artnet.com.pl 28.11.02, 10:31
      Moja ulubiona: makaron (najlepiej świderki), ugotowane ale lekko twarde
      brokuły, kawałeczki piersi z kurczaka lekko obsmażone lub obgotowane i do tego
      sos: zupka pieczarkowa z proszku(tylko trzeba zrobić gęściejszą niż normalnie)
      wymieszana ze startym żółtym serem lub ew. serkiem topionym z kiełbaski. Można
      z wierzchu posypać żółtym serem. Pycha.
    • dana33 Re: POMYSLY NA ZAPIEKANKI... 25.12.02, 19:38
      Oprocz "normalnych" zapiekanek, elegancko-drogo-tematowo-
      wymyslnych, u mnie w domu panuje raz w tygodniu
      zapiekanka "Resztkowka":
      Skladniki podstawowe konieczne: (na rodzine 5 osobowa)
      4 rozmacone jajka, wymieszane z 3 lyzkami maki, 1
      lyzeczka proszku do pieczenia, 1 pojemniczkiem kwasnej
      smietany i 2 drobno pokrajanymi i podsmazonymi cebulami.

      Skladniki dodatkowe: wszystkie RESZTKI, jakie uzbieraly
      sie w lodowce w ciagu tygodnia: kartofelki, makarony,
      ryz, zolty ser (starty), twarogi wszelkiego rodzaju,
      grzybki, resztki jarzyn gotowanych, resztki podsmazonych
      kielbas, boczek, sery solone, resztki wszelakich sosow
      pozostalych z obiadow, wszystkie, ale to wszystkie
      resztki, jakie pozostaly swieze, nie wystarczaja dla
      calej rodziny i serce boli wyrzucic.

      Wszystie nasze tygodniowe resztki wrzucic do miski z
      jajkami, maka, smietana i cebula, wymieszac i doprawic
      czym kto lubi: sol, pieprz, czosnek, (wszelkie wloskie
      przyprawy jak oregano, bazylia itd. jesli np resztki w
      danym tygodniu to wiecej serow i makaronow), soja,
      Vegeta, nie ma granic dla fantazji. Mieszanke przelozyc
      do formy (szklanej, metalowej, co jest) natluszczonej i
      wysypanej kasza manna, wyrownac powierzchnie i do
      goracego pieca (200 stopni) na okolo godzine, az
      powierzchnia bedzie miala zloto-brazowy kolor. Do tego
      zielona salata. Pyszne, oszczedne, co tydzien inny smak
      (bo inne resztki), fantazji mozna folgowac jak sie chce,
      no i nic, nic nie jest wyrzucone. Smacznego.
      • Gość: bef Re: POMYSLY NA ZAPIEKANKI... IP: proxy / *.chello.pl 25.12.02, 20:43

        To pewnie coś podobnego, jak robię, taki keks warzywny: ciasto jak do keksu,
        ale z olejem, bez cukru i śmietany, z ziołami, a zamiast bakalii krojona
        marchew (obgotowana), kukurydza (z puszki), cukinia (obgotowana), drobniej
        skrojona papryka, cebula itp. Po upieczeniu kroję w plastry. Do tego sos
        (keczup). Ale u mnie to jest bez mięsa i nie jest to raczej danie resztkowe...
        (resztek pozbywam sie systematycznie, komponując z nimi porcje dla bieżących
        stołowników - nie wszyscy jedzą jednocześnie, więc to nie kłopot).
          • Gość: bef keks warzywny IP: proxy / *.chello.pl 28.12.02, 00:47

            Robię z masłem lub z olejem.
            A więc:

            Masło (5 dag) ubijam na krem, dodaję żółtka (6 szt, stopniowo), potem mąkę (10-
            15 dag) z proszkiem do pieczenia, dodaję sól, pieprz, zioła (np kminek, bazylia)
            i warzywa wymieszane z ok 6 dag tartej bułki oraz pianę z białek (6 szt).
            Nadają się papryki, cebula, marchew, cukinia, fasolka w strączkach, kukurydza
            czy "mieszanka macedońska" z puszki (Bonduelle), może brokuł w niewielkich
            kawałkach. Można dosypać szczypiorku,... Twarde warzywa (fasolka, cukinia,
            marchewka) wymagają uprzedniego przygotowania: należy je obsmażyć (ale nie do
            zupełnej miękkości) albo obgotowac i osączyć. Piecze się to w keksówkach. U
            mnie idzie na zimno, w kromkach, z keczupem lub żółtym serem.
            Przepraszam za niejasność co do ilości mąki, ja tą mąką strasznie manewruję,
            dosypuje często, nie zważając na przepis, by osiągnąć ciasto o takiej
            konsystencji, jaka mi sie podoba i potem nie wiem, ile jej naprawdę dałam
            (ciasto z warzywami nie może być zbyt luźne, bo "rodzynki" opadną). Dopasowuje
            wtedy na oko ilość proszku do pieczenia.
    • Gość: kluba1 Re: POMYSLY NA ZAPIEKANKI... IP: *.we.client2.attbi.com 26.12.02, 17:49
      Teraz, po Swietach chyba bedzie wiecej przepisow niz kiedykolwiek. Ja robie
      domowe "kolanka zapiekan w sosie serowym " z dodatkiem pokrojonej w kostke
      pieczonej, swiatecznej szynki + resztki zielonej fasolki i troche cebulki -
      wszystko posypuje tarta bulka lub corn-flakes( bez cukru) aby sie zrobila
      chrupiaca "skorka" - bardzo dobre!!!!
      • 5d.5 Re: POMYSLY NA ZAPIEKANKI... 27.12.02, 14:51
        Proponuje cos bardzo lekkiego:
        Wymieszac razem : szklanke pokrojonego boczku (nie smazonego), oraz
        grzybow,jedna pokrojona cebule i papryka, jedna szklanke startego zoltego sera.
        przeniesc do Zarodpornego naczynia.
        Zalac : (1 szklanka mleka & 4 jajka & dwie lyzki maki & sol i pieprz)
        Wstawic do pieca na 45minut.
        Podawac z bagietka lub tostem.
        Smacznego!
    • Gość: Ana Re: POMYSLY NA ZAPIEKANKI... IP: *.krakow.pl 30.12.02, 20:13
      A ja lubię taką:
      Rozgrzewasz oliwę i wrzycasz na nią różne rzeczy które znajdziesz w lodówce lub
      specjalnie kupisz, a więc ...
      mięso mielone (ja najbardziej lubię wieprzowo-cielęce), cebulkę, pieczarki,
      pomidory (mogą być z puszki), paprykę czerwoną, zieloną i żółtą, kukurydzę z
      puszki, itp. Ważne żeby wszystko było bardzo drobno posiekane. Doprawiasz do
      smaku solą, pieprzem, oregano, bazylią, ziołami prowansalskimi, papryką, czy co
      tam innego lubisz. Dusisz tak długa aż wszystko będzie mięciutki i bedzie
      przypominało sosik do spagetti. Na koniec dodajesz starty parmezan żeby
      wszystko się zagęściło.
      W oddzielnym garnku gotujesz wodę i podgrzewasz w niej rurki Cannelloni (na
      każddym opakowaniu jest napisane jak to zrobić - ważne żeby nie rozmiękły za
      bardo). Następnie każdą rurkę nadziewasz przygotowanym farszem (najlepiej
      malutkę łyżeczką) i układasz w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
      W miseczce mieszasz starty ser żółty (ja lubię ementaler) ze smietaną, odrobiną
      mąki i papryką czerwoną (lub przecierem - zeby miało czerwonawy kolorek) i
      polewasz wszystko po wierzchu (albo układasz to na wieszchu - zależy jakie
      gęste zrobisz). Całość na 20-30 min. do piekarnika nagrzanego do 180oC. Ja tam
      zawsze patrzę czy juz się ładnie przyrumieniło i czy ser sie roztopił. Pycha!!!!

      Jak zrobisz za dużo farszu to możesz go zużyć i zrobić np. spagetti lub
      wymieszać z ryżem
    • Gość: kiwi Re: POMYSLY NA ZAPIEKANKI... IP: *.chello.pl 30.12.02, 21:34
      Najprościej: lekko obgotowane brokuły w sporych różyczkach (jeśli mrożone, to
      gotowane bardzo krótko), na to ser pleśniowy, najlepiej Camembert z Turka, na
      to gęsto wiórki tartego sera lub bardzo cienkie plastry żółtego sera. Można
      zapiekać (krótko!) lub ułożyć na patelni, przykryć, na nieduzy gaz (potem
      zmniejszyć!) i po 10 - 15 min. gotowe. Chłodne, białe wino. Niektórzy lubią z
      piwem.
    • Gość: givenchy Re: POMYSLY NA ZAPIEKANKI...c.d. IP: proxy / 212.76.35.* 07.01.03, 16:27
      Moja jest bardzo prosta.
      Ugotowane osolone ziemniaki kroję w grubsze plastry, na patelni podsmażam
      pokrojony w kostkę boczek z 2 cebulami. Posypuję to ziołami prowansalskimi:
      oregano, bazylia, tymianek. Do naczynia żaroodopornego układam ziemniaki, na
      to zasmażkę i zalewam to kawałkiem startego sera zmieszanego z 1/2 szklanki
      śmietany i jednym rozmąconym jajkiem, solę i pieprzę do smaku. I do pieca :-))
      na 40 min. Pycha !
      Zamiast ziemniaków może być ugotowany makaron, ale z ziemniakami lepiej smakuje.
    • u_ Re: POMYSLY NA ZAPIEKANKI... 14.01.03, 10:58
      w wysmarowanym naczyniu zaroodpornym uklada sie cieniutkie plasterki
      surowych ziemniakow, starkowanych na tarce do mizerii. przesypuje sie je
      przyprawami do ziemniakow i zmiazdzonym czosnkiem. mniej wiecej w
      polowie kladzie sie warstwe z serkow topionych. na to znowu ziemniaki.
      zalewa sie to smietana z bialym winem 1:1 i rozbeltanym jajkiem. piec ok
      godziny.
    • Gość: G.LOOTS Re: POMYSLY NA ZAPIEKANKI... IP: GB1INT* / 196.4.0.* 17.01.03, 14:10
      Troche pracy, ale warto, warto!!!!

      Ugotowac : 4 szklanki wody i 2 szklanki ryzu.

      Usmazyc:1 lyzka oliwy, 1 lyzka masla,
      w kostke : 1 cebula, 1/2 szkl. selera, 2/3 szkl zielonej papryki
      1/4 szkl. czerwonej papryki.
      Dodac do wszystkiego ryz uotowany.

      w zarodpornej misce, ulozyc : ryz - piersi kurczaka (wybite lekko)
      na to polozyc pokrojone 2 jajka (ugotowane) oraz wszystko polac sosem
      beszamelowym, sol, pieprz.
      Na sama gore posypac 115g startego zoltego sera i toche tartej bulki
      piec +- 45 min.

    • kasjana Re: POMYSLY NA ZAPIEKANKI...- makaronowa 19.01.03, 11:41
      ... i raczej zasmażanka a nie zapiekanka, bo z lenistwa nie chce mi się
      naczynia żaroodpornego wyciągać.

      - na patelni zeszklić cebulkę posoloną.
      - dodać wędlinkę przed zeszkleniem się cebulki.
      - dodać ugotowany makaron.
      - wbić 2 jajka.
      - dodać zółty ser.
      Wczasie smażenia bełtać, żeby jajko równomiernie się usmażyło. To samo można
      zrobić w piekarniku. Jeszcze przyprawić do smaku.
      Pychotka !!!!
      Uwaga!
      Potem patelnia wygląda strasznie:)))
      • Gość: Figa POMYSLY NA ZAPIEKANKI z metką - PYCHA IP: *.suwalki.leased.ids.pl 20.01.03, 13:05
        ZAPIEKANKĘ Z METKĄ
        2 szkl. mąki, 2 jajka, 1 łyżka masła, 30 dkg makaronu - grube rurki, 10 dkg
        pieczarek, 5 dkg rodzynek, 50 mln winiaku, 1 cebula, 30 dkg metki łososiowej, 2
        łyżeczki wywaru wołowego, 1 szkl mleka, 1 paczka jasnego sosu np. beszamelu, 5
        dkg startego parmezanu, sól, pieprz
        Z mąki, masła, jednego jajka, soli i łyżki wody zagnieść caisto. Zawinąć w
        folię i włożyć do lodówki.
        Ugotowac makaron. Pieczarki pokroić, rodzynki namoczyć w winiaku. Cebulę
        podsmażyć razem z metką, dodać pieczarki i 0,5 szkl wody. Wlać wywar wołowy,
        winiak. Doprawić pieprzem, gotować 5 minut. Z mleka i sosu przyżądzić sos.
        Makaron wymieszać z sosem mięsnym, beszamelem i parmezanem. Włożyć do
        natłuszczonej formy. Ciasto rozwalkowac na wielkość formy. Brzeg formy
        posmarować bniałkiem. Ciastem oblepić formę. Żółtko wymieszać z łyżką wody i
        posmarowac ciasto.
        Piec 20 minut w temp. 200 stopni.
        Naprawdę pycha
    • Gość: Asia Re: POMYSLY NA ZAPIEKANKI... IP: 3.5.* / *.upc-c.chello.nl 21.01.03, 10:55
      Ja czesto robie zapiekanke z ryzu i warzyw.
      Ryz ugotowac na sypko.
      Na duzej patelni podsmazyc cebulke, pozniej dodac starte na tarce warzywa:
      kilka marchewek, pietruszek, seler. Wszystko podsmazyc, podlac woda lub
      rozpuszczona kostka rosolowa. Dusic wszystko az warzywa beda miekkie. Czasami
      do tego dodaje inne rzeczy, mieso, pieczarki, co mi przyjdzie do glowy.
      Wysmarowac tluszczem naczynie zaroodporne, wylozyc do niego warstwami ryz, i
      warzywa,wszystko polac sosem beszamelowym. Mozna dodatkowo posypac zoltym
      serem.
      Wszystko razem zapiec.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka