Dodaj do ulubionych

ryby-cholesterol

03.03.06, 14:58
Jak to jest z rybkami i cholesterolem?
Mam podwyzszony cholesterol, unikam miesa a rybki bardzo lubie-wsystkie i pod
kazda postacia.I tutaj mam pytanie, czy wszystkie rybki moge jesc, czy sa
rybki,ktore maja cholesterol,/ten zly mam na mysli/.
pozdrawiam
Mgielka
Obserwuj wątek
    • aquarius1980 Re: ryby-cholesterol 03.03.06, 15:23

Cholesterol w jedzeniu nie dzieli się na "dobry" i "zły" - jest taki sam!

Taki podział funkcjonuje w stosunku cholesterolu zawartego we krwi HDL i LDL.

Ryby zawierają pewną ilość cholesterolu ale poza nim mają dużo dobrych
      nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają na obniżenie poziomu
      cholesterolu we krwi. Dlatego ryby NALEŻY jeść! ;)

Poza tym na poziom cholesterolu we krwi ma nie tyle zawartość cholesterolu w
      spożywanych produktach/potrawach ale ilość i rodzaj spożywanych tłuszczów.

• Gość: jackk3 Re: ryby-cholesterol IP: *.ptr.terago.ca 03.03.06, 15:33
        Unikaj ryb smarzonych (szczegolnie w glebokim tluszczu, nawet na patelni).
        Polecam na BBQ, gotowane (np. w folli), zupa rybna itp.
        Pzdr
        • aquarius1980 Re: ryby-cholesterol 03.03.06, 15:36
          Słuszna uwaga :)

Dodam, że pyszne są ryby pieczone z ziołami w alufolii albo rękawie foliowym.
        • Gość: ich11 a co ze smażonymi? wolno jeść? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 18.05.06, 17:35
    • Gość: Xena Re: ryby-cholesterol IP: *.access.telenet.be 03.03.06, 18:22
      Jak chcesz obnizyc to jedz jak najwiecej lososia i wedzonej makreli
      Te ryby niby sa tluste ale bardzo wartosciowe jezeli chodzi o tluszcz
      i cholesterol takze zalecanie przy dietach odchudzajacych .
      Takie chude filety z bialych ryb sa malo warte ale tez mozna je jesc
      a nawet smacznie upiec lub udusic .
      W zasadzie wszystkie powinnas jesc ale smaz je bez panierki i tluszczu .
      Te z puszek rowniez i sledzie .
      • Gość: jackk3 Re: ryby-cholesterol IP: *.ptr.terago.ca 03.03.06, 19:02
        Popieram. Co do lososia to w miare mozliwosci NIEHODOWANEGO.
      • Gość: katrina Re: ryby-cholesterol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 21:18
        nie zapominaj tylko,ze ryby wedzone dobre,ale zawieraja bardzo duzo soli,co
        akurat nie jest zdrowe.Pozdrawiam.Smakoszka dorsza,pangi i wedzonego lososia.
        • Gość: jackk3 Re: ryby-cholesterol IP: *.ptr.terago.ca 03.03.06, 23:41
          Tego to nie jestem taki pewien. To jest raczej naturalna sol. Przeciez np.
          lososia to sie wedzi dymem, a nie smaruje sola (moze sie myle). Poza tym
          lososia mozna 'zaprawiac' (curing), taki np. 'gravlox' strasznie go lubie.
          Pzdr
          • ba_nita Re: Przed wędzeniem moczysz ryby w solance.n/t 14.07.06, 14:39

• Gość: Ewa Re: ryby-cholesterol IP: *.183.143.229.dsl.dynamic.t-mobile.pl 23.09.15, 20:01
        I tu sie nie zgodze wl czytalam ze ryby tez maja cholesterol owszem mniej niz wieprzowina ale to tez zwierzeta wiec musza nosic w sobie cholesterol. Oby go obnizyc o spozywac ryby Bo baaaa sa zdrowe to lepsze sa ryby morskie glebinowe, natomiast makreli tunczyka I sledzi nalezy unikac
        • Gość: Magdalena Re: ryby-cholesterol IP: *.Red-88-11-72.dynamicIP.rima-tde.net 24.09.15, 02:43
          "... natomiast makreli tunczyka I sledzi nalezy unikac"
          Jedna wielka bzdura!!!
          Magi.
    • darpady Re: ryby-cholesterol 03.03.06, 19:09
      :)
    • mgielka2 Re: ryby-cholesterol 04.03.06, 00:25
      Jestescie kochani.
      Dziekuje za wszelkie wskazowki.
      Moj doktor nie sprecyzowal jakie ryby moge jesc, zaznaczyl tylko, ze ryby o
      bialym miesie. Stad moje pytanie.Makrela wedzona naprawde zaskoczyliscie mnie.
      ja ciagle mysle, ze to "sam tluszcz".
      Bardzo lubie ryby w "kazdym wydaniu", zatem bede je przerabiac na 1000 i jeden
      sposobow:)
      Apropo ryb chodowlanych- w zyciu nie kupilam i nie kupie!
      A przy okazjii jeszcze zapytam jak w tym "kontekscie" wygladaja "owoce morza".
      Ktos kiedy mi mowil, ze homary i krewetki maja duzo cholesterolu.
      Co o tym sadzicie?I jeszcze jedno, czy Extra Virgin Olive Oil mozna uzywac do
      smazenia rybek na patelni. Lubie rybki smazone- jako panierke uzywam tylko make
      bez jajka.
      Pozdrawiam
      Mgielka
      • Gość: Xena Re: ryby-cholesterol IP: *.access.telenet.be 04.03.06, 01:43
        Chodzi o to , ze rybi tluszcz jest bardzo zdrowy a tluszcz jest potrzebny .
        Jezeli masz wysoki cholesterol wynika z tego , ze do tej pory zywilas sie
        niewlasciwie . Nie wiem , moze za duzo tluszczow zwierzecych takich jak
        smalec , wedliny ale rowniez wyroby ciastkarskie i chipsy .
        Dlatego lekarz zalecil ci ryby ale mysle , ze to powinien byc krok do
        zmiany na lepsze w jadlospisie tak ogolnie :-)
        Oliwa extra virgin jest rowniez zdrowa i tu powinnas polozyc nacisk i uzywac
        zamiast masla i margaryny , takze do salatek :-)
        Na pewno duzo jarzyn i owocow , surowki , rybka ale i chude mieso
        albo po prostu chudo przyrzdzane na pewno poprawia wyniki .
        Moj ojciec ma bzika na tym punkcie i boi sie jajek :-)
        Z jajkami sa rozne teorie , niektorzy uwazaja , ze masa cholesterolu w nich
        (zoltko)zawarta jest nieszkodliwa inni na odwrot .
        Mysle , ze ogolnie nie nalezy przesadzac z niczym i np codziennie jajecznica
        na boczku moze naprawde zaszkodzic ale raz czy dwa razy w tygodniu
        w tym jajka gotowane na twardo czy na miekko nie powinny miec duzego wplywu.
        Tak samo po co codziennie panierowac schabowego kotleta i smazyc go w
        ociekajacym tluszczu polewajac nim kartofle ?
        I przyslowiowa kapusta z zasmazka :-) takie typowe danie podalam .
        Schab mozna przyrzadzic na wiele sposobow nie musi to wcale byc panierowany
        kotlet , mozna zrobic zdrowo po chinsku :-)
        Wszystko pomalu szkodzi a cholesterol sie zbiera i zatyka zyly
        Ludzie sie smieja bo go nie widza a jednak jest .
        W ogole uwazam , ze lekarz powinien wiecej wyjasnic na ten temat
        ale oni nie maja czasu i dobrze jest samemu skorzystac z netu i z forum :-)
        a ryby trzeba jesc nie tylko od wielkiego piatku czy dlatego , ze post
        ale trzeba tak ogolnie :-)
        i zycze powodzenia

• Gość: gosc Re: ryby-cholesterol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 16:55
        krewetki maja sporo choresterolu, co nieznaczy ze masz ich unikac, pozostale
        malo, wszystkie natomiast absolutnie smaczne i warte polecenia, co do ryb ja
        rowniez uzywam tylko maki i soli smaze (wszystko)na oliwie e.virgin
      • ampolion Re: ryby-cholesterol 19.07.06, 01:38
        Moj lekarz zalecil mi bym bral olej rybny (Fish Oil) w kapsulkach. Ile razy na
        tydzien mozna takie "zdrowe ryby" jesc? A kapsulke mozna polknac kazdego dnia.
    • Gość: Xena Re: ryby-cholesterol IP: *.access.telenet.be 04.03.06, 01:48
      dodam jeszcze , ze oliwa jest bardzo dobra a do smazenia mozesz ja zastapic
      olejem rzepakowym ( teraz to sie chyba nazywa kujawski )
      ma takie samo dzialanie ale oliwe warto miec w domu .

• Gość: mgielka2 Re: ryby-cholesterol IP: *.hsd1.nj.comcast.net 04.03.06, 16:36
        xena-dziekuje za bardzo wyszerpujaca wupowiedz w tym temacie.
        jestescie kochani.
        po miesiacu napisze Wam o ile spadl moj cholesterol na tej diecie. najwyzszy
        mialam 258((((((
        pozdrawiam serdecznie
        mgielka
        • Gość: leda10 wybróbuj ten przepis: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 17:11
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=33021996&a=33021996 jest
          naprawdę rewelacyjny. Ryby możesz smazyc na oliwie z oliwek, ale polecam grilla
          lub pieczenie w piekarniku. Zdrowia życzę :)
          • anna.belle Re: wybróbuj ten przepis: 19.07.06, 09:25
            przepis miszam jest naprawdę super, wypróbowałam go kilka razy :)
            a ja polecam jeszcze ryby gotowane na parze, dziś robię łososia na parze (przez
            noc zamarynowany w soku z cytryny, posiekanym czosnku i zielonym pesto)...
            jutro grillowany pstrąg...
    • Gość: gosc Re: ryby-cholesterol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 16:50
      jedz absolutnie wszystkie, tluszcz rybi jest zdrowy(WNKT)
      smacznego
      • Gość: jackk3 Re: ryby-cholesterol IP: *.ptr.terago.ca 04.03.06, 20:49
        Ja bym jeszcze dodal ze jesli juz musisz smarzyc ryby to nie na Extra virgin
        oliwie tylko na 'normalnej' oliwie z oliwek. Powod? Wiekszosc extra virgin
        przypala sie znacznie szybciej (ma to szczegolne znaczenie gdy musimy smarzyc
        troche dluzej, nie maznaczenia np. przy 'minutowym' smarzeniu krewetek, itd).
        Lekarz zalecil biale mieso, ja bym tego tak nie definiowal. To dobry losos jest
        gorszy od halibuta (chodzi o zawartosc tluszczu). Ryb sie tak nie kwalifikuje.
        Pzdr
        • Gość: mała rybka Re: ryby-cholesterol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 14:57
          a czy mozna ryby na margarynie tej obniżającej cholesterol smażyć? albo zribic
          ajkos tak bez ułycia zwykłego oleju[dodam ze niemam piekarnika wiec chyba w foli
          sie nie da tego zrobić!?jakos w garnku albo na patelni?
          • linn_linn Re: ryby-cholesterol 18.05.06, 15:34
            A dlaczego nie na oliwie?
            • Gość: mała Re: ryby-cholesterol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 15:01
              bo oliwa chyba nie zbyt dietetyczna jest,a taka margaryna to chyba bardziej
              lekko strawna?
              • Gość: antycyponek Re: ryby-cholesterol IP: *.chello.pl 26.05.06, 10:25
                ło matko,
                toż ta margaryna to sama chemia, tylko ma dobry marketing. A kto powiedział, że
                oliwa jest niezdrowa?
                Ja jestem zwolenniczką: zero tłuszczu zwierzęcego (opórcz niewielkich ilości
                masła)tylko chude mięso, zero margaryn, mięsa w panierce - bardzo rzadko, do
                smażenia olej słonecznikowy/z pestek winogron, do podsmażenia/pieczenia/sałatek
                oliwa z oliwek, jajka raz-dwa razy w tygodniu, raz w tygodniu ryby (czasem
                tłuste, czasem chude). Kiedy ostatnio poszłam z wynikami cholesterolowymi do
                lekarza, pani doktor wysłała mnie na badanie tarczycy, bo stwierdziła, że tak
                dobre wyniki to może mieć piętnastoletnie dziecko, a ja na pewno mam chorą
                tarczycę (okazało się, że nie). Pozdrawiam i życzę [powodzenia w walce z
                cholesterolem.
                • Gość: tolka Re: ryby-cholesterol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 12:48
                  margaryna własnie jest do tego zeby obnizyc cholesterol. bo moi rodzice już od
                  dawna ja stosują, flore albo jakąs inną ,i chyba im pomaga bo dodatkowo nie
                  biorą leków.
                • jagoda85 Re: ryby-cholesterol 23.07.06, 22:49
                  Olej słonecznikowy nie nadaje się do smażnia, jego używa się tylko na surowo.
                  • trener14 Re: ryby-cholesterol 28.07.06, 11:52
                    Ja osobiście wolę oliwę z oliwek. Uważam, że najzdrowsza i najsmaczniejsza jest.
                    Swoją drogą to kolejna rzecz, która znakomicie wpływa na nasze serce. Polecam
                    więc :)
              • linn_linn Re: oliwa i margaryna 28.07.06, 12:03
                Dietetyczny i lekkostrawna to nie to samo. Zalezy o co konkretnie Ci chodzi. W
                kazdym razie oliwa a z oliwek jest na pewno zdrowsza od maragryny. Co do
                kalorii, wystarczy uzywac jej z umiarem.
    • trener14 Re: ryby-cholesterol 14.07.06, 14:13
      Ryby jak najbardziej, szczególnie te morskie. Najlepiej rzeczywiście unikać
      smażenia, a jak już to na oliwie z oliwek proponuję - smaczna, a do tego też
      pomaga obnizyć poziom LDL. Co jest jeszcze ważne to unikanie soli. Jak
      przyprawiasz rybkę to najlepiej bez jej użycia. Spytam mamę jak ona to robi, bo
      bez soli łososia doprawia tak, że nawet ja jestem usatysfakcjonowany, a ja lubię
      słone :)
      • mgielka2 Re: ryby-cholesterol 18.07.06, 06:19
        Dzieki serdeczne za "podpowiedzi". Kazda przeczytalam z wielka uwage i beda
        stosowala w swoim codzinnym odzywianiu sie
        Na wyniki napewno trzeba bedzie poczekac ale diete "cholesterolowa "zaczelam
        juz od miesiaca
        Jeszcze raz dzieki serdeczne.
        Pozdrawiam
        Mgielka
        • trener14 Re: ryby-cholesterol 18.07.06, 12:37
          Powodzenia. Mam nadzieje, że wszystko będzie dobrze i niebawem Twoje wyniki będą
          całkiem zadowalające. Dobrze by było jakbyś zaczęłą jakąś aktywność fizyczną, to
          wręcz kluczowa sprawa w walce o swoje serce.
    • hania55 Re: ryby-cholesterol 19.07.06, 09:26
      Ryby mają dobry cholesterol, ktory pomaga obniżyć ten zły. Oczywiście, ryby
      raczej warto grillować, piec bez tłuszczu albo gotować na parze, a nie obtaczać
      w jajku i bułce, a następnie smażyć na oleju czy maśle.
    • natka404 Re: ryby-cholesterol 19.07.06, 09:43
      Ryby w nadmiarze tez sa szkodliwe. Zawieraja duzo kwasu moczowego, zwlaszcza
      sledzie. To moze prowadzic do odkladania sie krysztalkow kwasu w naczyniach i
      przyspiesza przyklejanie do nich trombocytow, a dalej poprostu miazdzycy. HDL
      nie jest cholesterolem, a tzw nosnikiem. To samo LDL.
      Co do jajek, to wszak jest w zoltku duza ilosc cholesterolu, ale tez zawieraja
      duzo lecytyny i wite, a ostatnio sa wzbogacane o omege3, wiec nawet zalecane
      przez kardiologow. Nie wiem jak to jest w Polsce.
      Rowniez gorzka czekolada zawiera lecytyne i magnez, co jest zdrowe dla ukladu
      naczyn.
      Oleje i oliwa, ale tylko trans, a nie cis. W Ameryce beda opisane na produktach
      rodzaje trans i cis,
      Cis powstaje pod wplywem przerobek konserwujacych i dlatego ja kupuje ryby w
      sosie wlasnym, a potem dodaje do nich oliwe. Ta puszkowa jest cis, czyli nawet
      jezeli z grupy zdrowych, to szkodliwa.
      Wszystko nalezy jesc z umiarem. Obnizylam mezowi cholesterol z 300 do 170.
      Tylko dieta i prawie bez ryb, bo on z tych nie lubiacych i ma tez problemy z
      podagra (kwas moczowy). Jajeczka zjada codziennie na sniadanie (1)
      • linn_linn Re: ryby-cholesterol 19.07.06, 09:47
        Chyba tylko 30% cholesteru pochodzi z tego, co jemy: warto pomyslec o innych
        przyczynach i nie skupiac sie tylko na jedzeniu.
        • natka404 Re: ryby-cholesterol 19.07.06, 09:53
          Wiekszosc produkuje nasz organizm. Cholesterol jest bardzo wazny, bo niezbedny
          chocby dla naszych hormonow, ale wazne jest aby miec duzo nosnika HDL i malo
          LDL i ruchu, bo ruch sprzyja podnoszeniu HDL.
          Nie wazna jest ogolna liczba cholesterolu, a stosunek HDL do LDL i do
          trojglicerydow.
          Dobre zolte francuskie sery, sa bardzo wysoko cholesterolowe, ale jesto
          cholesterol trans, wiec nie tak szkodliwy. Polskie sery nie wiem jak sa
          produkowane wiec sie nie wypowiadam. Dobrze jest tez zjesc dziennie okolo 30
          migdalow, ktore pomimo duzej ilosci kalorii nie tucza, bo maja niski indeks
          hiperglikemiczny. Tez obnizaja poziom cholesterolu.
          Pozdrawiam i wiecej sie juz nie wymadrzam:)))
          • Gość: sophia_z Re: ryby-cholesterol IP: 150.254.150.* 19.07.06, 11:50
            Co do tego, że cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania
            organizmu to zgadzam się w 100% (m.in. jest składnikiem błon komórkowych i
            otoczki mielinowej). Ważny jest też stosunek poszczególnych frakcji
            cholesterolu. Osoby majace problemy z prawidłowym poziomem cholesterolu we krwi
            powinny stosować dietę o ograniczonej zawartości cholesterolu, jednak większość
            z cholesterolu powstaje w organiźmie człowieka (tzw. cholesterol egzogenny) i
            pomimo trzymania diety pacjent u którego stwierdzono problemy o podłożu
            genetycznym tzn. skłonności rodzinne do podwyższonego cholesterolu i tak będzie
            miał problemy z podwyższonym poziomem tego składnika we krwi. Dlatego też
            zaleca się stosowanie w diecie np produktówbogatych w błonnik, który absorbuje
            cholesterol egzogemnny i ulega on wydaleniu. Co do cholesterolu trans i cis to
            czegoś takiego nie ma!!!! S a kwast tłuszczowe trans i cis i wcale nie kwasy
            tłuszczowe trans są korzystne a wręcz odwrotnie trans powstają w trakcie
            obróbki technologicznej i to one sa niekorzystne. Cennym źródłem są kwasy
            tłuszczowe o konfiguracji cis czyli naturalnie występujące w przyrodzie. Jeśli
            chodzi o ryby to są one bogatym i prawie jedynym źródłem kwasów z grupy omega -
            3 czyli Z grupy NNKT. Jedzmy więc ryby i to jak najwięcej tak wskazują badania
            prowadzone na całym świecie. Wiem co mówię, bo sama zajmuję się w swoich
            badaniach cholesterolem od żywieniowego punktu widzenia.
            • natka404 Re: ryby-cholesterol 19.07.06, 13:33
              Masz racje Sofia, w pospiechu troche pomylilam cis i trans. Dzieki za poprawke.
              Co do ryb, to trzeba uwazac. Moj maz po zjedzeniu ryby morskiej ma bole
              wielkiego palucha (podagra), co swiadczy o tym, ze podwyzszyly mu poziom kwasu
              moczowego. Zazywamy Omege3, ( rowniez 6 i 9) w kapsulkach, co jest o tyle
              dobre, ze to esencja tego co jest dobre w rybie, a nie zjada tego co mu szkodzi.
              Poza tym ryby nie zawsze sa zdrowe, bo zalezy gdzie lowione i w jakim
              srodowisku, a losos, jest szczegolnie niezdrowy, zwlaszcza ten norweski, bo
              jest sztucznie hodowany i zawiera duzo barwnika, ktory zapomnialam jak sie
              nazywa w wiekszych ilosciach jest wrecz niebezpieczny.
              Nie znam nikogo u ktorego obnizyl sie cholesterol po jedzeniu duzych ilosci ryb.
              Kiedys mialam z tym kontakt i duzo sie tym zajmowalam. Dzisiaj tylko dla
              podtrzymania wiedzy.
    • pocztufka Re: ryby-cholesterol 19.07.06, 13:18
      Wszystko ciekawe, co piszecie i chyba muszę zgłębić temat,bo właśnie dziś
      wróciłam od lekarza i mam podwyższony cholesterol. Odżywiam się dość
      różnorodnie, nie przesadzam z tłuszczami, jestem szczupła, a jednak. Dlatego
      zaciekawiło mnie to, co piszesz sophia_z.
      • trener14 Re: ryby-cholesterol 19.07.06, 14:05
        Oj to nie dobrze :/. Takie problemy zdarzają się także osobom szczupłym
        niestety. Nawet jeśli nie przesadzasz z tłustym jedzeniem to ma ogromne
        znaczenie jakie tłuszcze spożywasz. Najgorsze to czerwone mięso. Więc może na
        początek zamień je właśnie na ryby no i ewentualnie drób. No i często jeszcze za
        mało ruchu ma wpływ na to co się złego dzieje z sercem. Powiedz, bardzo masz
        podwyższony cholesterol?
    • pocztufka Re: ryby-cholesterol 19.07.06, 15:24
      Nie bardzo-minimalniez endencją wzrostową. Nie jem czerwonego mięsa prawie w
      ogóle (w ogóle nie spożywam wiele mięsa); ruszam się więcej niż przeciętnie:)
    • krzysztof_wandelt jeść ryby pod kazda postacia, najlepiej tłuste 19.07.06, 15:55
      oraz rano i wieczorem łykac tran oprócz chemii...
      • hania55 Re: jeść ryby pod kazda postacia, najlepiej tłust 19.07.06, 20:56
        A po co ten tran bez wskazań lekarskich?
        • krzysztof_wandelt nie umie na takie pytanie odpowiedzieć :)))))))))) 19.07.06, 21:45
          jestem pod stała kontrola i okresowymi pobytami szpitalnymi.
          Zażywam tran sam z siebie... wyniki mam wzorcowe
          jest tylko sprawa czy tran z rekina, z dorsza czy też wala - to juz kwestia
          kieszeni... róznia sie przyswajalnościa przez organizm
          a oto jedna z "reklam" - marke wymiksowałem:
          "........ naturalny olej rybi, bogaty w kwasy Omega-3.
          Najlepsza ochrona Twojego serca! Skutecznie obniża poziom cholesterolu i
          trójglicerydów (a więc także tłuszczów) we krwi. Kwasy wielonienasycone typu
          Omega-3 są źródłem energii, biorą udział w wielu ważnych procesach ustrojowych,
          mają dobroczynne działanie na Twoje zdrowie: Obniżają ciśnienie krwi
          Łagodzą stany zapalne w naczyniach krwionośnych
          Poprawiają wydolność układu sercowego
          Stabilizują rytm serca
          Redukują zapalenia stawów
          Przeciwdziałają chorobom zapalnym skóry, m.in. łuszczycy
          Pomaga przeciwdziałać rozwojowi miażdżycy
          Wzmacnia układ ochronny"
          ---
          mozna tez kilogramami jeść halibuta, wegorza, czy łososia, ale po tygodniu
          nie damy rady, a tak hyc i kapsułka w żołądku :)
          • trener14 Re: nie umie na takie pytanie odpowiedzieć :))))) 20.07.06, 12:21
            A tam kilogramami. Wystarczy dwa razy w tygodniu zjeść jakąś dobrą morską rybkę.
            oja ulubiona to łosoś. Jeszcze tak przyprawiony, że bez soli, a jednak słony.
            Już mi ślinka pociekła. No myślę, że gra jest warta świeczki bo te ryby naprawdę
            maja znakomity wpływ na kondycję naszego serca. Przecież jest tyle sposobów na
            ich przyżądzanie. Sałatka z tuńczyka - mniam :)
    • trener14 Re: ryby-cholesterol 26.07.06, 14:54
      Można je po prostu upiec, ugotować, z grilla podobno są zupełnie w porzątku. No
      i też trzeba uważać żeby nie przesadzić z przyprawami, a w szczególności z solą,
      też jest niezdrowa bardzo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka