irena_ochodzka 05.03.06, 11:35 ...czy ktoś poratuje przepisem? Włączyłam TV zbyt późno i Roberto prezentował już produkt finalny :))) ponieważ mam w rodzinie kaszożerców, chciałabym podjąć się stworzenia tego wybitnego dzieła....Pomożecie??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: Piróg biłgorajski Makłowicza przepuściłam... 05.03.06, 16:37 Moze tu znajdziesz: www.staff.amu.edu.pl/~artur_ko/lista.htm Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Linn linn! 05.03.06, 20:14 Baaaardzo serdecznie dziekuje! nie wiedziałe o takim linku!!! Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu Re: Piróg biłgorajski Makłowicza przepuściłam... 05.03.06, 16:40 kuchnia.mckornik.com/ To nieoficjalna strona "Wędrówek".Odcinek jest nowy,więc przepisu jeszcze nie ma,ale pewnie niedługo się pojawi,bo stronę redaguje ktoś solidny. Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu Re: Piróg biłgorajski Makłowicza przepuściłam... 06.03.06, 15:31 Piróg biłgorajski Składniki: 3 szklanki mąki 1 kostka masła 20 g drożdży szczypta proszku do pieczenia 1łyżeczka cukru 700 g ziemniaków 500 g kaszy gryczanej 350 g sera twarogowego 1 szklanka śmietany 5 jaj 1łyżka smalcu sól, pieprz Plan: farsz: ziemniaki ugotować, odlać wodę, zostawiając trochę na dnie. utłuc, wsypać kaszę gryczaną, dodać smalec, pozostawić na małym ogniu, pod przykryciem, aż kasza napęcznieje i zmięknie. dodać pokruszony ser, przyprawić solą i pieprzem ziołowym, wymieszać. dodać śmietanę i jajka. wymieszać ciasto: drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, odrobinę cukru, śmietanę, dokładnie wymieszać. mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło, przesiekać je z mąką, dodać śmietanę z drożdżami. wyrobić gładkie ciasto. podzielić je na pół, jedną częścią wyłożyć dno i boki wysmarowanej masłem formy. wyłożyć nadzienie na ciasto, przykryć drugim płatem ciasta, posmarować jajkiem i wstawić do pieca na 1 godzinę i 40 minut. w międzyczasie przygotować sos kurkowy: cebulę posiekać, zrumienić na maśle, wrzucić posiekane kurki. dodać około łyżeczki mąki, wlać trochę bulionu, dodać 30% śmietankę, chwilę pogotować, aby śmietanka zagęściła się, po czym wlać trochę białego wytrawnego wina. doprawić solą i pieprzem. upieczony piróg podawać z sosem z kurek, lub z gęstą kwaśną śmietaną. Odpowiedz Link Zgłoś
irena_ochodzka Re: Piróg biłgorajski Makłowicza przepuściłam... 06.03.06, 19:09 DZiękuję wszystkim, całuję rączki, padam do nóżek!!!! nie pozostaje nic innego, jak przejść od słów do czynów....A może już ktoś zrobił ów PIRÓG (nie pieróg) i mógłby zrecenzować doznania kubków smakowych? :))) pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Piróg biłgorajski Makłowicza przepuściłam... 06.03.06, 19:43 wiecie co? jak lubie Makłowicza, tak ten piróg dla mnie jest zbyt siermiężny-nie wchodzę w tę konkurencję Irena daj znać jak wyszło! Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: mam nagrany podobnie jak 158 innych odcinkó 07.03.06, 00:56 mam nagrany ten odcinek ale niestety na vhs-ie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś