Gość: Kawa z mlekiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 18:54 Zastanawiam się ... 2 widelcami?? Jeżeli tak, to który widelec do buzi ... ten co w lewej ręce, czy moze ten co w prawej??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Xena Re: Jak jeść rybę? IP: *.access.telenet.be 12.03.06, 19:23 Niby dwoma widelcami jesli ryba jest barddzo oscista (pstrag) jednak wole to robic jednym malym widelcem w prawej i palcami lewej reki tak jest najwygodniej szczegolnie w domu . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Jak jeść rybę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 19:37 widelec i nóż do ryb Odpowiedz Link Zgłoś
lukka74 Re: Jak jeść rybę? 12.03.06, 19:38 jedzenie ryby dwoma widelcami to taki sam mit jak jedzenie spaghetti widelcem i lyzka. Odpowiedz Link Zgłoś
foxie777 Re: Jak jeść rybę? 13.03.06, 00:34 Ja rybki jem widelcem, bo tylko lubie bez osci. Uwazam, ze w obecnych czasach mozna jesc widelcem i nozem. Co do paleczek, mam wyjatkowa antyptie. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Co mają obecne czasy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 14:15 Do ryb są noże. Były i są. Co więc mają obecne czasy? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Jak jeść rybę? 13.03.06, 00:44 Charakterystyczny kształt noża do ryb: www.kedaung.com/product/cutlery/hi/107/images/RMRB48.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: Jak jeść rybę? IP: *.adsl.proxad.net 13.03.06, 12:06 Ryby najlepiej jadac... sztuccami do ryb. Dwa widelce to wymysl z epoki ciezkiego socjalizmu, kiedy w ogole trudno bylo o noz, wiec takie fanaberie jak sztucce do ryb w ogole nie wchodzily w rachube. Odpowiedz Link Zgłoś
onion68 Re: Jak jeść rybę? 13.03.06, 14:11 Nieprawda - w "Lalce" Prusa jest taka scena, kiedy Wokulski powoduje szok u Łęckich, bo zaczyna jeść rybę nożem i widelcem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Jak jeść rybę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 14:18 bo je ZWYKLYM nozem... Odpowiedz Link Zgłoś
onion68 Re: Jak jeść rybę? 13.03.06, 16:54 Akurat bardzo dobrze pamiętam ten fragment, bo się zdziwiłam właśnie, że przed wojną też był w Polsce zwyczaj jadania ryby dwoma widelcami - sama sądziłam, że to praktyka rodem z PRL. Z pewnością było napisane, że Wokulski zaczął jeść nożem, a nie nożem do mięsa, masła, czy coś podobnego. O nieścisłości w tłumaczeniu raczej nie może być mowy w tym przypadku, prawda? Zajrzyj do źródła, zanim zabierzesz głos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Jak jeść rybę? IP: 83.238.166.* 14.03.06, 10:11 Jaka "nieścisłość w tłumaczeniu"??? "Lalkę" napisał Polak:) Odpowiedz Link Zgłoś
onion68 Re: Jak jeść rybę? 14.03.06, 10:33 No, i dlatego nie może być nieścisłości w tłumaczeniu,prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: Jak jeść rybę? IP: *.adsl.proxad.net 17.03.06, 00:23 W swietle tego co napisalas, Onion68, zaczynam sie zastanawiac, od kiedy istnieja sztucce do ryb. Jedno jest pewne: teraz juz sa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
onion68 Re: Jak jeść rybę? 17.03.06, 09:09 Naturalnie. Ponieważ jednak byłam pewna, że dwuwidelcowy zwyczaj nie wywodzi się z PRL, pozwoliłam sobie zabrać głos w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika SV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 14:00 oczywiście jednym widelcem i nożem do ryb w przypadku braku takowego od biedy można poradzić sobie zwykłym tępym lub jego tępą stroną nóż do ryb ma nam pomóc zsunąć delikatne mięso z ości jednocześnie nie krojąc tych ości dwa widelce wymyślono po wojnie przy ogólnym braku wszystkiego i zaniku savoir vivre Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: Jak jeść rybę? 13.03.06, 14:12 A jeśl;i juz dwa widelce, to je się z tego z lewej ręki, bo "prawy" jest tylko do oddzielania. Osobiście chętniej jadam dwaoma widelcami, niż ręką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: Jak jeść rybę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 14:17 A nie łatwiej nożem do ryby zamiast ręką czy dwoma widelcami??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Wyjaśnienie IP: 83.238.166.* 13.03.06, 14:24 www.kuron.com.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=238&highlight=no%BFe+ryb Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: Jak jeść rybę? 13.03.06, 15:23 Specjaknymi sztuccami do ryby. M.S. Odpowiedz Link Zgłoś
tereza11 Re: Jak jeść rybę? 13.03.06, 19:11 Sztućcami do ryb. www.gerlach.pl/htm/produkt.php?kategory=oferta&id=177 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin a ja tam paluchami IP: *.156.240.220.dsl.comindico.com.au 14.03.06, 11:13 i tyle co sie bede pzrejmowac palcami i palcyma smakuje najlepiej :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toja spagetti IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 14.03.06, 11:50 Ktoś tu napisał,że mitem jest jedzenie spagetti widelcem i łyżką.Dlaczego?Ja od wielu lat tak jem i tak podają w restauracji.Łyżka jest po to aby pomóc widelcowi nawinąć kluchy w zgrabmne gniazdko.Samym widelcem tylko kręci się po talerzu i szlag człowieka trafia. Odpowiedz Link Zgłoś
secretarca Re: spaghetti 14.03.06, 11:53 Łyżka do wyjedzenia sosu. Jedni podają inni nie. Odpowiedz Link Zgłoś
lukka74 nie chce sie madrzyc 15.03.06, 08:03 ale wlosi (podobno) jedza spaghetti tylko widelcem. i chyba nie potrzebuja lyzki do wyjadania sosow bo wloskie sphagetti nie jest tak bardzo skapane w sosie jak nasze. z tym, ze ... nie jestem tego wszystkiego pewnien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: secretarca Re: nie chce sie madrzyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 09:21 Tak właśnie podają moi znajomi Włosi - żadnych łyżek. Sos na talerzu nie zostaje, problemów z nabraniem też nie ma. Ale kiedyś, dawno, ktoś twierdził, że we Włoszech łyżką wyjadają sos... Co dom to obyczaj. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LEO Re: nie chce sie madrzyc IP: *.ip.fastwebnet.it 17.03.06, 10:05 Wlosi czesto prosza o lyzke do spaghetti, ale nie po to aby jesc sos, a do ulatwienia nakrecania makaronu. A jesli chodzi o sztucce do ryb, to podaja szeroki noz do odzielenia miesa od osci i widelec o 3 zebach. Tak przynajmniej w dobrych restauracjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamyczek Re: Jak jeść rybę? ostrożnie:) n/txt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 18:58 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Jak jeść rybę? IP: *.access.telenet.be 14.03.06, 19:05 Dzisiaj mam pieczona rybe bez osci wiec bede jadla samym widelcem do tego ryz i surowka z kapusty wiec nawet noza nie potrzebuje :-) Spahgetti moj maz tez zawsze nawija na lyzce widelcem . Sama lyzki nie uzywam i wole swiderki bo sie ladnie nadziewaja na widelec a nie takie wielkie zwoje pakowac do ust . Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Jak jeść rybę? 15.03.06, 02:20 No właśnie, a co sądzicie o tym połączeniu: ryba i ryż? Nie tylko czym, ale i z czym jeść rybę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich11 łosoś z dzikim ryżem i sosem szafranowym IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 15.03.06, 02:43 Odpowiedz Link Zgłoś
secretarca Re: Jak jeść rybę? 15.03.06, 09:25 ampolion napisał: > No właśnie, a co sądzicie o tym połączeniu: ryba i ryż? > Nie tylko czym, ale i z czym jeść rybę? To tak jakbyś zapytał o połączenie schabowego i ziemniaków... Akurat rybę podaję w domu najczęściej z ryżem. Szczególnie gdy są to ryby w sosach, cytrynowym, kawiorowo-krewetkowym itp. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Jak jeść rybę? 17.03.06, 00:03 No to pięknie, ale z czym jeszcze można jeść rybę? Kluski? Kasza? Jakaś szczególna jarzyna? Odpowiedz Link Zgłoś
secretarca Re: Jak jeść rybę? 17.03.06, 09:58 No jak to z czym? Z frytkami. ;) Moja mama zawsze podawała w piątki z surówką i ziemniakami. U znajomych Włochów podają sałaty lub gotowane warzywa a do sosu suche pizza- pan (nie wiem jak to się pisze, jakby suche pizze pokrojone w wąskie trójkąty). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Z czym rybe IP: *.access.telenet.be 17.03.06, 17:11 jesli panierowna to z chrzanem i pieczywem / salata vinigret z czosnkiem lubie tez z ugotowanymi brokulami do tego surowka z marchewki z chrzanem juz sie zaopatrzylam w wiktualy na jutro . z ryzem kurkuma /curry pieczona w sosie wlasnym , salatka ze swiezej kapusty podobnie w sosie z jarzynami pieczony losos z makaronem + szpinak i salatka z pomidorow pieczony losos z ryzem i duszonymi porami , salatka z papryki w occie i swiezej Wszystko mozna co nie mozna nie zjadlabym jedynie tej typowej polskiej skladanki ryba , pure i surowka z kiszonej kapusty Mam widok ze stolowki szkolnej ale widze , ze nadal w wielu domach jest to zelazna potrawa . Dlaczego nie eksperymentujecie ? Rybe mozna podac na wiele pysznych sposobow z roznymi dodatkami i nidgy sie nie znudzi jak ta oklepana stolowkowa . Odpowiedz Link Zgłoś
secretarca Re: Z czym rybe 18.03.06, 00:12 Do kogo to pytanie o eksperymenty???? To jak Ty eksperymentujesz? Bo ja napisałam: ryż, ciasto a'la pizza (słonawe, bez dodatków), najbardziej zaś lubię sama gotowaną rybę z warzywami (gotowanymi, duszonymi, grillowanymi osobno). Ale zjem i z kaszą i z ziemniakami i frytkami. Z czym Ty eksperymentujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LEO Re: Jak jeść rybę? IP: *.ip.fastwebnet.it 17.03.06, 10:09 Ja czesto rybe podaje z gotowanymi kartofelkami polane sosikiem koperkowym z warzywami gotowanymi lub z rusztu.Ryz raczej mi nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: Jak jeść rybę?...palcami IP: *.hsd1.nj.comcast.net 15.03.06, 02:40 ...a do zupy nie uzywa sie nawet lyzki...do chleba noza...najnowsze tredy na salonach...powrot do korzeni...))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawa z mlekiem Re: Jak jeść rybę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 22:59 Dziękuję za odpowiedzi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilala Re: Jak jeść rybę? IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.03.06, 01:00 Oczywiście sztućcami do ryby, pod warunkiem, że się takowe posiada. A skąd je wziąć? To jest pytanie, ma które nie mogę znaleźć odpowiedzi, nigdzie nie mogę dostać sztućców do ryb, wszelkie komplety sztućców zawierają różne wymyślne narzędzia, ale nie do ryb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LEO Re: Jak jeść rybę? IP: *.ip.fastwebnet.it 17.03.06, 10:13 Trzy zebny widelec i noz szeroki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Jak jeść rybę? IP: 83.238.166.* 17.03.06, 12:19 Bilala pyta, gdzie kupić sztućce do ryb? W polskich sklepach. Ja kupiłam w makro. Producent polska Hefra: www.hefra.pl/produkty_kategoria.php?cat=13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilala Re: Jak jeść rybę? IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.03.06, 14:34 Dziękuję za namiar, bardzo ładne te sztućce, ale po pierwsze, do najbliższego sklepu tej firmy mam daleko i nie po drodze, po drugie obawiam się, że nie stać mnie na srebrną zastawę. Tak że nadal będę szukać i może w końcu na stare lata... Nie wiem, dlaczego w kompletach sztućcw nigdy nie ma noży do ryb, chyba brak igólnie przyzwyczajenia do używania. U nas w domu (z tzw. tradycjami) zawsze jadało się ryby dwoma widelcami i dopiero później dowiedziałam się, że istnieje inna możliwość. Myślę, że niektóre ryby, jak na przykład łosoś, oczywiście węgorz, nie wymagają specjalnych sztućców i spokojnie można używać do nich normalnego noża, ale już większość słodkowodnych moim zdaniem pod nóż sie nie nadaje. Na koniec anegdotka. We wczesnych latach siedemdziesiątych, stołówka szkolna, w której stołowali się również pracownicy zatrudniającej mnie firmy. Te klimaty: piwniczne pomieszczenie, smród, zaduch, marne oświetlenie, olejne lamperie, stoły nakryte niebieską ceratą, akuminiowe sztućce. Był to jakiś dzień postny (ciekawostka: takie stołówki przestrzegały zasady nieserwowania mięs w dni postne), na obiad były śledzie w śmietanie z cebulą. Całe. Na nieśmiała prośbę o nóż (zamiast wręczonych dwóch widelców) pani w okienku krzyczy głośno w kierunku zaplecza: szefowa, słyszałaś, znowu chcą nóż!! Z zaplecza wychyla się szefowa i wrzeszczy: Niby kulturalni ludzie tu chodzą, a nie wiedzą, że ryby nożem się nie je!!! Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Jak jeść rybę? 17.03.06, 14:37 Nie tylko Hefra produkuje noże do ryb. Gerlach też. Odisso też. W sklepach dostępne są również ze stali szlachetnej... Odpowiedz Link Zgłoś
pipilutek Re: Jak jeść rybę? 17.03.06, 16:58 hahaha, dobre wieloryb:-)))))))) p. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Jak jeść rybę? 17.03.06, 21:04 A co wieloryb wie o jedzeniu ryb? Żywi się przecież krylem... Odpowiedz Link Zgłoś
secretarca Taa... 18.03.06, 00:22 I siada przy stole i wybiera małe rybki z całego talerza planktonu. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Taa... 18.03.06, 01:40 Kryl Skorupiaki podobne do krewetek z rzędu Euphasiacea, odżywiające się planktonem roślinnym, o długości ok. 25-60 mm i masie ciała 45-920 mg (w zależności od gatunku i wieku). Żyją najprawdopodobniej 2,5-3 lata. Tworzą ogromne skupienia, które wieczorami podpływają pod powierzchnię wody i wtedy stają się łatwo dostępne dla wielu gatunków zwierząt. Stanowią one podstawę wyżywienia kręgowców zasiedlających Antarktykę. Jednym z pierwszych, który zwrócił uwagę na bardzo duże zasoby kryla na podstawie ilości pożywienia potrzebnego dla wielorybów i pingwinów, był Polak Antoni Bolesław Dobrowolski. A. B. Dobrowolski i Henryk Arctowski byli pierwszymi Polakami, którzy na statku Belgia, dowodzonym przez De Gerlache’a prowadzili badania naukowe w Antarktyce. Dwie nasze stacje antarktyczne noszą ich nazwiska: w Oazie Bungera (na kontynencie) – A. B. Dobrowolskiego; na Wyspie Króla Jerzego (King George Inland) – H. Arctowskiego. (tekst i foto. Internet). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana do Bilali ponownie:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 13:54 www.gerlach.pl/htm/produkt.php?kategory=oferta&id=177 Oczywiście w moim poprzednim poście do Ciebie nie proponuję posrebrzanych sztućców na co dzień:))) Jakoś idiotycznie mi się wszystko napisało. Chodziło mi o to, że jednak w Polsce jest taka możliwość. Jest również możliwość tańsza produkcji Gerlacha i takie sztućce sobie kupiłam w makro. Teraz dołączyłam link z nimi. Tak się złożyło, że sprawa dojrzała u mnie do generalnej wymiany sztućców na nowe, więc do kompletu dokupiłam pasujące do nowej reszty chyba te właśnie, które jakoś tam widać w linku. Natomiast takich "całkiem najtańszych" nie widziałam, ale jakby dobrze poszukać i popytać, to może by się kupcy tym towarem zajęli. Odpowiedz Link Zgłoś