Dodaj do ulubionych

Jak jeść rybę?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 18:54
Zastanawiam się ... 2 widelcami??
Jeżeli tak, to który widelec do buzi ... ten co w lewej ręce, czy moze ten co
w prawej???
Obserwuj wątek
    • Gość: Xena Re: Jak jeść rybę? IP: *.access.telenet.be 12.03.06, 19:23
      Niby dwoma widelcami jesli ryba jest barddzo oscista (pstrag)
      jednak wole to robic jednym malym widelcem w prawej i palcami lewej reki
      tak jest najwygodniej szczegolnie w domu .
    • Gość: g Re: Jak jeść rybę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 19:37
      widelec i nóż do ryb
    • lukka74 Re: Jak jeść rybę? 12.03.06, 19:38
      jedzenie ryby dwoma widelcami to taki sam mit jak jedzenie spaghetti widelcem i
      lyzka.
    • foxie777 Re: Jak jeść rybę? 13.03.06, 00:34

Ja rybki jem widelcem, bo tylko lubie bez osci.
      Uwazam, ze w obecnych czasach mozna jesc widelcem i nozem.
      Co do paleczek, mam wyjatkowa antyptie.

pozdr
      • Gość: nika Co mają obecne czasy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 14:15
        Do ryb są noże. Były i są. Co więc mają obecne czasy?
    • ampolion Re: Jak jeść rybę? 13.03.06, 00:44
      Charakterystyczny kształt noża do ryb:
      www.kedaung.com/product/cutlery/hi/107/images/RMRB48.jpg
    • Gość: lu Re: Jak jeść rybę? IP: *.adsl.proxad.net 13.03.06, 12:06
      Ryby najlepiej jadac... sztuccami do ryb.
      Dwa widelce to wymysl z epoki ciezkiego socjalizmu, kiedy w ogole trudno bylo o
      noz, wiec takie fanaberie jak sztucce do ryb w ogole nie wchodzily w rachube.
      • onion68 Re: Jak jeść rybę? 13.03.06, 14:11
        Nieprawda - w "Lalce" Prusa jest taka scena, kiedy Wokulski powoduje szok u
        Łęckich, bo zaczyna jeść rybę nożem i widelcem.
        • Gość: hmm Re: Jak jeść rybę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 14:18
          bo je ZWYKLYM nozem...
          • onion68 Re: Jak jeść rybę? 13.03.06, 16:54
            Akurat bardzo dobrze pamiętam ten fragment, bo się zdziwiłam właśnie, że przed
            wojną też był w Polsce zwyczaj jadania ryby dwoma widelcami - sama sądziłam, że
            to praktyka rodem z PRL. Z pewnością było napisane, że Wokulski zaczął jeść
            nożem, a nie nożem do mięsa, masła, czy coś podobnego. O nieścisłości w
            tłumaczeniu raczej nie może być mowy w tym przypadku, prawda? Zajrzyj do
            źródła, zanim zabierzesz głos.
            • Gość: zadumana Re: Jak jeść rybę? IP: 83.238.166.* 14.03.06, 10:11
              Jaka "nieścisłość w tłumaczeniu"???
              "Lalkę" napisał Polak:)
              • onion68 Re: Jak jeść rybę? 14.03.06, 10:33
                No, i dlatego nie może być nieścisłości w tłumaczeniu,prawda?
            • Gość: lu Re: Jak jeść rybę? IP: *.adsl.proxad.net 17.03.06, 00:23
              W swietle tego co napisalas, Onion68, zaczynam sie zastanawiac, od kiedy
              istnieja sztucce do ryb.
              Jedno jest pewne: teraz juz sa ;)
              • onion68 Re: Jak jeść rybę? 17.03.06, 09:09
                Naturalnie. Ponieważ jednak byłam pewna, że dwuwidelcowy zwyczaj nie wywodzi
                się z PRL, pozwoliłam sobie zabrać głos w tej sprawie.
    • Gość: nika SV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 14:00
      oczywiście jednym widelcem i nożem do ryb
      w przypadku braku takowego od biedy można poradzić sobie zwykłym tępym lub jego
      tępą stroną
      nóż do ryb ma nam pomóc zsunąć delikatne mięso z ości jednocześnie nie krojąc
      tych ości
      dwa widelce wymyślono po wojnie przy ogólnym braku wszystkiego i zaniku savoir
      vivre
    • e._ Re: Jak jeść rybę? 13.03.06, 14:12
      A jeśl;i juz dwa widelce, to je się z tego z lewej ręki, bo "prawy" jest tylko
      do oddzielania.
      Osobiście chętniej jadam dwaoma widelcami, niż ręką.
      • Gość: nika Re: Jak jeść rybę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 14:17
        A nie łatwiej nożem do ryby zamiast ręką czy dwoma widelcami???
    • Gość: zadumana Wyjaśnienie IP: 83.238.166.* 13.03.06, 14:24
      www.kuron.com.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=238&highlight=no%BFe+ryb
    • mathias_sammer Re: Jak jeść rybę? 13.03.06, 15:23
      Specjaknymi sztuccami do ryby.

M.S.
    • tereza11 Re: Jak jeść rybę? 13.03.06, 19:11
      Sztućcami do ryb.
      www.gerlach.pl/htm/produkt.php?kategory=oferta&id=177
    • Gość: senin a ja tam paluchami IP: *.156.240.220.dsl.comindico.com.au 14.03.06, 11:13
      i tyle

co sie bede pzrejmowac
      palcami i palcyma smakuje najlepiej :)))
      • Gość: Toja spagetti IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 14.03.06, 11:50
        Ktoś tu napisał,że mitem jest jedzenie spagetti widelcem i łyżką.Dlaczego?Ja od
        wielu lat tak jem i tak podają w restauracji.Łyżka jest po to aby pomóc
        widelcowi nawinąć kluchy w zgrabmne gniazdko.Samym widelcem tylko kręci się po
        talerzu i szlag człowieka trafia.
        • secretarca Re: spaghetti 14.03.06, 11:53
          Łyżka do wyjedzenia sosu. Jedni podają inni nie.
          • lukka74 nie chce sie madrzyc 15.03.06, 08:03
            ale wlosi (podobno) jedza spaghetti tylko widelcem. i chyba nie potrzebuja lyzki
            do wyjadania sosow bo wloskie sphagetti nie jest tak bardzo skapane w sosie jak
            nasze. z tym, ze ... nie jestem tego wszystkiego pewnien.
            • Gość: secretarca Re: nie chce sie madrzyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 09:21
              Tak właśnie podają moi znajomi Włosi - żadnych łyżek. Sos na talerzu nie
              zostaje, problemów z nabraniem też nie ma.
              Ale kiedyś, dawno, ktoś twierdził, że we Włoszech łyżką wyjadają sos... Co dom
              to obyczaj. ;)
            • Gość: LEO Re: nie chce sie madrzyc IP: *.ip.fastwebnet.it 17.03.06, 10:05
              Wlosi czesto prosza o lyzke do spaghetti, ale nie po to aby jesc sos, a do
              ulatwienia nakrecania makaronu. A jesli chodzi o sztucce do ryb, to podaja
              szeroki noz do odzielenia miesa od osci i widelec o 3 zebach. Tak przynajmniej
              w dobrych restauracjach.
    • Gość: kamyczek Re: Jak jeść rybę? ostrożnie:) n/txt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 18:58
    • Gość: Xena Re: Jak jeść rybę? IP: *.access.telenet.be 14.03.06, 19:05
      Dzisiaj mam pieczona rybe bez osci wiec bede jadla samym widelcem
      do tego ryz i surowka z kapusty wiec nawet noza nie potrzebuje :-)

Spahgetti moj maz tez zawsze nawija na lyzce widelcem .
      Sama lyzki nie uzywam i wole swiderki bo sie ladnie nadziewaja na widelec
      a nie takie wielkie zwoje pakowac do ust .
      • ampolion Re: Jak jeść rybę? 15.03.06, 02:20
        No właśnie, a co sądzicie o tym połączeniu: ryba i ryż?
        Nie tylko czym, ale i z czym jeść rybę?
        • Gość: ich11 łosoś z dzikim ryżem i sosem szafranowym IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 15.03.06, 02:43
        • secretarca Re: Jak jeść rybę? 15.03.06, 09:25
          ampolion napisał:

> No właśnie, a co sądzicie o tym połączeniu: ryba i ryż?
          > Nie tylko czym, ale i z czym jeść rybę?

To tak jakbyś zapytał o połączenie schabowego i ziemniaków... Akurat rybę
          podaję w domu najczęściej z ryżem. Szczególnie gdy są to ryby w sosach,
          cytrynowym, kawiorowo-krewetkowym itp.
          • ampolion Re: Jak jeść rybę? 17.03.06, 00:03
            No to pięknie, ale z czym jeszcze można jeść rybę? Kluski? Kasza? Jakaś
            szczególna jarzyna?
            • secretarca Re: Jak jeść rybę? 17.03.06, 09:58
              No jak to z czym? Z frytkami. ;)
              Moja mama zawsze podawała w piątki z surówką i ziemniakami.
              U znajomych Włochów podają sałaty lub gotowane warzywa a do sosu suche pizza-
              pan (nie wiem jak to się pisze, jakby suche pizze pokrojone w wąskie trójkąty).
            • Gość: Xena Re: Z czym rybe IP: *.access.telenet.be 17.03.06, 17:11
              jesli panierowna to z chrzanem i pieczywem / salata vinigret z czosnkiem
              lubie tez z ugotowanymi brokulami do tego surowka z marchewki z chrzanem
              juz sie zaopatrzylam w wiktualy na jutro .
              z ryzem kurkuma /curry pieczona w sosie wlasnym , salatka ze swiezej kapusty
              podobnie w sosie z jarzynami
              pieczony losos z makaronem + szpinak i salatka z pomidorow
              pieczony losos z ryzem i duszonymi porami , salatka z papryki w occie i swiezej

Wszystko mozna co nie mozna nie zjadlabym jedynie tej typowej polskiej
              skladanki ryba , pure i surowka z kiszonej kapusty
              Mam widok ze stolowki szkolnej ale widze , ze nadal w wielu domach
              jest to zelazna potrawa . Dlaczego nie eksperymentujecie ?
              Rybe mozna podac na wiele pysznych sposobow z roznymi dodatkami
              i nidgy sie nie znudzi jak ta oklepana stolowkowa .
              • secretarca Re: Z czym rybe 18.03.06, 00:12
                Do kogo to pytanie o eksperymenty????
                To jak Ty eksperymentujesz? Bo ja napisałam: ryż, ciasto a'la pizza (słonawe,
                bez dodatków), najbardziej zaś lubię sama gotowaną rybę z warzywami
                (gotowanymi, duszonymi, grillowanymi osobno). Ale zjem i z kaszą i z
                ziemniakami i frytkami. Z czym Ty eksperymentujesz?
          • Gość: LEO Re: Jak jeść rybę? IP: *.ip.fastwebnet.it 17.03.06, 10:09
            Ja czesto rybe podaje z gotowanymi kartofelkami polane sosikiem koperkowym z
            warzywami gotowanymi lub z rusztu.Ryz raczej mi nie pasuje.
    • Gość: mee... Re: Jak jeść rybę?...palcami IP: *.hsd1.nj.comcast.net 15.03.06, 02:40
      ...a do zupy nie uzywa sie nawet lyzki...do chleba noza...najnowsze tredy na
      salonach...powrot do korzeni...)))
    • Gość: Kawa z mlekiem Re: Jak jeść rybę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 22:59
      Dziękuję za odpowiedzi :-)
      • Gość: Bilala Re: Jak jeść rybę? IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.03.06, 01:00
        Oczywiście sztućcami do ryby, pod warunkiem, że się takowe posiada. A skąd je
        wziąć? To jest pytanie, ma które nie mogę znaleźć odpowiedzi, nigdzie nie mogę
        dostać sztućców do ryb, wszelkie komplety sztućców zawierają różne wymyślne
        narzędzia, ale nie do ryb.
        • Gość: LEO Re: Jak jeść rybę? IP: *.ip.fastwebnet.it 17.03.06, 10:13
          Trzy zebny widelec i noz szeroki
    • Gość: zadumana Re: Jak jeść rybę? IP: 83.238.166.* 17.03.06, 12:19
      Bilala pyta, gdzie kupić sztućce do ryb? W polskich sklepach. Ja kupiłam w
      makro. Producent polska Hefra:
      www.hefra.pl/produkty_kategoria.php?cat=13
      • Gość: Bilala Re: Jak jeść rybę? IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.03.06, 14:34
        Dziękuję za namiar, bardzo ładne te sztućce, ale po pierwsze, do najbliższego
        sklepu tej firmy mam daleko i nie po drodze, po drugie obawiam się, że nie stać
        mnie na srebrną zastawę.
        Tak że nadal będę szukać i może w końcu na stare lata...
        Nie wiem, dlaczego w kompletach sztućcw nigdy nie ma noży do ryb, chyba brak
        igólnie przyzwyczajenia do używania. U nas w domu (z tzw. tradycjami) zawsze
        jadało się ryby dwoma widelcami i dopiero później dowiedziałam się, że istnieje
        inna możliwość.
        Myślę, że niektóre ryby, jak na przykład łosoś, oczywiście węgorz, nie wymagają
        specjalnych sztućców i spokojnie można używać do nich normalnego noża, ale już
        większość słodkowodnych moim zdaniem pod nóż sie nie nadaje.
        Na koniec anegdotka. We wczesnych latach siedemdziesiątych, stołówka szkolna, w
        której stołowali się również pracownicy zatrudniającej mnie firmy. Te klimaty:
        piwniczne pomieszczenie, smród, zaduch, marne oświetlenie, olejne lamperie,
        stoły nakryte niebieską ceratą, akuminiowe sztućce. Był to jakiś dzień postny
        (ciekawostka: takie stołówki przestrzegały zasady nieserwowania mięs w dni
        postne), na obiad były śledzie w śmietanie z cebulą. Całe. Na nieśmiała prośbę
        o nóż (zamiast wręczonych dwóch widelców) pani w okienku krzyczy głośno w
        kierunku zaplecza: szefowa, słyszałaś, znowu chcą nóż!! Z zaplecza wychyla się
        szefowa i wrzeszczy: Niby kulturalni ludzie tu chodzą, a nie wiedzą, że ryby
        nożem się nie je!!!
        • momas Re: Jak jeść rybę? 17.03.06, 14:37
          Nie tylko Hefra produkuje noże do ryb. Gerlach też. Odisso też. W sklepach
          dostępne są również ze stali szlachetnej...
    • Gość: wieloryb Re: Jak jeść rybę? IP: 149.156.14.* 17.03.06, 14:58
      Paszczą!
      • pipilutek Re: Jak jeść rybę? 17.03.06, 16:58
        hahaha, dobre wieloryb:-))))))))

p.
      • ampolion Re: Jak jeść rybę? 17.03.06, 21:04
        A co wieloryb wie o jedzeniu ryb? Żywi się przecież krylem...
        • secretarca Taa... 18.03.06, 00:22
          I siada przy stole i wybiera małe rybki z całego talerza planktonu.
          • ampolion Re: Taa... 18.03.06, 01:40
            Kryl

Skorupiaki podobne do krewetek z rzędu Euphasiacea, odżywiające się planktonem
            roślinnym, o długości ok. 25-60 mm i masie ciała 45-920 mg (w zależności od
            gatunku i wieku). Żyją najprawdopodobniej 2,5-3 lata. Tworzą ogromne skupienia,
            które wieczorami podpływają pod powierzchnię wody i wtedy stają się łatwo
            dostępne dla wielu gatunków zwierząt. Stanowią one podstawę wyżywienia
            kręgowców zasiedlających Antarktykę. Jednym z pierwszych, który zwrócił uwagę
            na bardzo duże zasoby kryla na podstawie ilości pożywienia potrzebnego dla
            wielorybów i pingwinów, był Polak Antoni Bolesław Dobrowolski. A. B.
            Dobrowolski i Henryk Arctowski byli pierwszymi Polakami, którzy na statku
            Belgia, dowodzonym przez De Gerlache’a prowadzili badania naukowe w
            Antarktyce. Dwie nasze stacje antarktyczne noszą ich nazwiska: w Oazie Bungera
            (na kontynencie) – A. B. Dobrowolskiego; na Wyspie Króla Jerzego (King George
            Inland) – H. Arctowskiego. (tekst i foto. Internet).
    • Gość: zadumana do Bilali ponownie:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 13:54
      www.gerlach.pl/htm/produkt.php?kategory=oferta&id=177
      Oczywiście w moim poprzednim poście do Ciebie nie proponuję posrebrzanych
      sztućców na co dzień:))) Jakoś idiotycznie mi się wszystko napisało.
      Chodziło mi o to, że jednak w Polsce jest taka możliwość.
      Jest również możliwość tańsza produkcji Gerlacha i takie sztućce sobie kupiłam
      w makro. Teraz dołączyłam link z nimi. Tak się złożyło, że sprawa dojrzała u
      mnie do generalnej wymiany sztućców na nowe, więc do kompletu dokupiłam
      pasujące do nowej reszty chyba te właśnie, które jakoś tam widać w linku.
      Natomiast takich "całkiem najtańszych" nie widziałam, ale jakby dobrze poszukać
      i popytać, to może by się kupcy tym towarem zajęli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka