Dodaj do ulubionych

zrobic sobie dobrze:)))

19.03.06, 16:44
Kilka dni temu zostawil mnie facet:( Apetyt tez mnie opuscil:( Co sie nigdy
wczesniej nie zdarzalo...;)
Postanowilam wiec chociaz kulinarnie zrobic sobie dobrze. Macie jakies
pomysly, jak szybko i nieskomplikowanie w to smutne niedzielne popoludnie
dogodzic chociaz zoladkowi???
Obserwuj wątek
    • natalia.brzeska proponuję...orgazm... 19.03.06, 16:54
      Deser "The Total Orgasm"
      Przepis tutaj:

www.bravotv.com/Top_Chef/Episodes/Episode_2/Recipes/
      • miriam.w Re: proponuję...orgazm... 19.03.06, 17:09
        hmmm...Twoj przepis zapowiada sie wysmienice, ale ze wzgledu na problem z
        dostaniem swiezych truskawek w niedzielne, marcowe popoludnie, sklonie sie
        raczej ku propozycji ba_nity:) Chociaz o podrywaniu niewiele wiem - nie robilam
        tego od lat...:(((
    • Gość: Andzia Re: zrobic sobie dobrze:))) IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.06, 18:27
      Najlepiej zrób sobie ekspresową sałatkę owocową( z pewnościa wszystkich
      składników pod reką miec nie bedziesz, więc ładnie się umaluj, uczesz i idź do
      sklepu - to część terapii). A sałatka jest zdrowa, niekaloryczna i pyszna.
      pokroj w kawałki "kiwioki". banany, pomarańcze,brzoskwinie z puszki, ananasy i
      wrzuć kilka winogron. Dolej troche soku albo z ananasa, albo z brzoskwiń.
      Ładnie to wygląda w szkle, jedz najlepiej patyczkiem (metalowe sztućce nie są
      dobre do owoców bo witaminy nie lubia kontaktu z metalem. (Puszki od środka są
      specjalnie powlekane czymś tam.). I smacznego. Taka bomba witaminowa dobrze
      zrobi Twojemu podniebieniu, zranionej duszy, no i urodzie. A facetem się nie
      przejmuj. Nie wiem dlaczego, ale wydaje mi się, że i tak wróci. Trzymaj się.
      A jak będzioesz chciała przepis na pyszną francuska zapiekankę, to daj znać.
      • kasiulek_mysiulek Re: zrobic sobie dobrze:))) 19.03.06, 18:43
        Andziu ja bym chciała ten przepis na zapiekankę:)Mogę prosić?
        • Gość: Andzia Re: zrobic sobie dobrze:))) IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.06, 19:13
          No jasne, przynajmniej Ci się uda, nie tak jak mnie racuchy Betsy, że płakac mi
          sie chce z tej kompromitacji przed moim menem (poszedł na piwo, a tak naprawdę
          to mysle, że do jakiejś knajpy się najeść).
          Oto pyszna zapiekanka "Kirsche lorent" (Kirsz lorę):
          Składniki ciasta;
          - 25-30 dkg mąki
          - szczypta soli
          - 5 dkg masła + 5 dkg margaryny
          - niepełna szklanka letniej wody
          Ciasto wyrabiaj reką, dodając wodę, do konsystencji rzadszej niż na pierogi -
          żeby się nie kleiło ale ciągnęło.
          Wyłuż na wysmarowana tortownicę razem z bokami(albo inną foremkę). Trzeba
          podziurawic widelcem i lekko podpiec( tak tylko, tylko).

1/2 kg żółtego, twardego sera zetrzyj na tarce z duzymi oczkami.
          Rozbełtaj 5 jajek,
          1 i 1/2 szklanki słodkiej, ale zgęstniałej śmietany,
          Głeboki talerz pokrojonej w kostke wędliny (ja robię z szynką). Do smaku sól,
          pieprz, odrobinę bazylii i jeśli masz to tak ze dwie łyżli białego wina albo
          piwa, ale niekoniecznie.
          Całość wymieszaj i wyłuż na ciaso. Posyp na wierzchu żółtym serem i wstaw do
          nagrzanego piekarnika i na średnim ogniu piecz ok. 30 - 40 minut. Musisz
          sprawdzać patyczkiem. Powinno się dobrze zapiec, ale też kapniesz się po tym
          jak będzie wyglądał wierzch. Kirsch lorent fajnie smakuje z białym winem, albo
          po prostu z piwem. Smacznego.
          • Gość: Andzia Re: zrobic sobie dobrze:))) IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.06, 19:17
            Tylko uważaj bo ta zapiekanka ma miliardy kalorii, a bardzo wciąga.
          • Gość: kk Re: zrobic sobie dobrze:))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.06, 19:39
            Quiche lorraine...ta chyba nazwa stoi u podstaw "nazwy" Twojej zapiekanki. Po
            prostu wariacja nt. kisza/u lotaryńskiego, acz niewątpliwie smaczna wariacja...
            • Gość: Andzia Re: zrobic sobie dobrze:))) IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.06, 21:13
              Dzięki za podpowiedź,z taką nazwą dostałam przepis wiele lat temu, więc z taką
              podałam.Ale dobrze wiedzieć, dzięki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka