Gość: aga IP: *.c155.petrotel.pl 04.04.06, 10:34 poradżcie co zrobić aby pasztet nie kruszył sie przy krojeniu na plastry, czy nalezy dodawać bułkę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kasia Re: dobry pasztet IP: *.chello.pl 04.04.06, 10:36 Aby pasztet nie kruszył sie, musi byc bardziej tłusty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wioletta Re: dobry pasztet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 11:27 Nie chwalac sie,wszscy uwielbiają mój pasztet.Sama doszłam do perfekcji,metodą prób i błędów.Chyba najważniejsze jest zmielenie-ja robię to w malakserze.Aby się nie rozpadał dodaję sporo jajek(zależy jak duża porcja)ja na blachę dodaję ok .5,oraz kaszy manny,bułkę też dodaję,namoczoną kajerkę.Zyczę udanego pichcenia.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: dobry pasztet IP: *.c155.petrotel.pl 04.04.06, 13:52 dziękuję że odpowiedziałaś pozdrawiam wesołych świąt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: dobry pasztet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.06, 23:27 40 % wieprzowiny w tym 15 % podgarla, 40 % wołowiny, 20 % wątróbka. Wątróbkę obsmazam na maśle. Mięsa , cebulę, czosnek, i bardzo ważne kawałek selera duszę z przyprawami ąz zupełnie zmiękna. Bułka namoczona w wywarze z duszonego mięsa, jajka. Mielę dwa razy, dodaje pisiekany pieprz zielony,(marynowany), sól, pieprz biały mielony.Piekę w piekarniku 180 stopni 40 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
osika4 Re: dobry pasztet 04.04.06, 14:31 Ja też robię w malakserze ale z wątróbki nigdy nie chce się zrobić taka paćka jak z pozostałych gatunków mięsa. Teraz mam zamiar zmielić w maszynce tylko wątróbkę. Kaszy manny ja nie dodaję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wioletta Re: dobry pasztet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 15:08 Wątróbkę drobiową(koniecznie),smażę lekko z cebulką a jak przestygnie wrzucam do malaksera i jest rozdrobniona super.Spróbuj z kaszą manną naprawde jest ok.Sprawdziłam Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonesik Re: dobry pasztet 04.04.06, 15:36 A co zrobic, aby pasztet nie był suchy? Ostatnio taki mi wyszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiolettta Re: dobry pasztet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 11:43 Zdecydowanie za chude mięso dałaś.Koniecznie trzeba dodać coś tłustego najlepiej podgarle albo boczek.Aha,ja dodaję również gorowaną marchewkę (mielę ją z mięsem),uważam że podnosi walory smakowe.Zyczę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: dobry pasztet IP: *.skynet.net.pl 04.04.06, 21:14 Czy dodajesz płyn z gotowania mięsa? Koniecznie musisz go dodać. Wątróbkę tylko sparz, czyli włóż na 2 minuty do wywaru pod koniec gotowania, inaczej będzie łykowata. Bułkę suchą namocz w płynie z gotowania mięsa i wyciśniętą zmiel. Mięso najlepiej mielić 2 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
kora144 Re: dobry pasztet 05.04.06, 13:54 Potwierdzam słowa poprzedniczki- trzeba dodac do masy mięsnej wywar, w którym gotowało sie mięso- tylko nie za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś