Gość: asia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 23:41 Kupiłam pierwszy raz w życiu szparagi, nigdy nie jadłam i zastanawiam się jak je ugotować...możecie poradzić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ich11 cieniutko obierz, poczynając od sinego łebka, 19.04.06, 00:46 nie uszkodź go to najlepsza część, odkroj kawałek zdrewniałej końcówki (1-2 cm), możesz związać w pęczek (na jedną porcję) cienką nitką i do osolonego i ocukrzonego wrzątku (może być zwykły garnek) na ok. 15 min. Mi smakuje polany masłem z tartą bułką, można też z beszamelem, sosem holenderskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bozena Re: cieniutko obierz, poczynając od sinego łebka, IP: *.buf.adelphia.net 19.04.06, 02:04 Ja nigdy nie obieram szparagów, tylko odłamuję końcówki, odłamują się w odpowiednim miejscu. Wrzucam do gorącej, osolonej wody, dodaję trochę cukru. Gotuję 3 minuty, 15 minut to zabójstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich11 kupujesz półprodukt? czy "prosto z pola"? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 19.04.06, 02:26 Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: kupujesz półprodukt? czy "prosto z pola"? 19.04.06, 04:37 ja tez nie obieram - a juz na pewno nie glowek, odlamuje koncowki i gotuje bardzo krotko - kilka minut Oprocz gotowanych z maslem robie jeszcze zupe szparagowa - odcinam glowki- reszte gotuje z warzywami, miksuje, wrzucam glowki, lekko zabielam mlekiem lub smietana surowe szparagi smakuja wspaniale w salatkach... lubie je z zolta papryka i ogorkiem w sosie smietankowo-majonezowo-czosnkoym zielone szparagi rzucam na pizze, dobrze sie komponuja na tartach Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: jak zmiksujesz nieobrane szparagi????? 19.04.06, 13:00 Zielone - normalnie. Białe można przetrzeć przez sito, wtedy włókna zostaną na sicie. Odpowiedz Link Zgłoś
abere8 Re: szparagi 19.04.06, 05:06 Oczywiscie, ze mozna. Ja tylko tak je robie. Kroje gdzies na dwie-trzy czesci i wrzucam na pare najpierw lodygi, a po minucie czubki i po kolejnych dwoch minutach sa gotowe. Po 15 min. gotowania to one sie chyba rozpadaja! A jem je same albo z odrobina masla i soli. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Duszone w ghee ewentualnie na maśle. 19.04.06, 06:21 Radzę spróbować. Większość witamin mają rozpuszczalnych w wodzie więc po ugotowaniu ich wartości smakowe i odżywcze są nikłe. Zresztą można sobie zrobić jednocześnie na dwa sposoby i przekonać się, które mają lepszy smak. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Ampolionie, jak najbardziej 19.04.06, 12:08 Dzięki temu są jędrne i trudno je rozgotować. Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera A moze to Cie zainteresuje... 19.04.06, 08:00 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=26323425&a=26323425 Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Kilka przepisów 19.04.06, 12:07 Szparagi na maśle z różowym winem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=25381006&a=25381006 Risotto ze szparagami: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=24946802&a=24946802 Sałata ze szparagami: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=24499691&a=24499691 Najprostszy sposób na szparagi, to ugotować je na parze tak, żeby były jędrne. Polać oliwą, posypać startym parmezanem albo grana padano. I już :-) Odpowiedz Link Zgłoś
poconick Re: szparagi jak je w końcu zrobic??? 23.04.06, 16:38 w zeszłym roku jadlam raz i byly dobre w tym roku poddalam sie chyba. 1. biale szparagi. odkroilam koncowki, obralam tak od daolu do polowy z lyka (tak myslalam) Rezultat byl taki: Byly tak cholernie gorzkie ze nadawaly sie tylko do smieci a dwa lyko bylo tak cholernie grube, ze ... nadawaly sie tylko do smieci. 2. zielone szparagi (kupilam bo podobno ich nie trzeba obierac) wiec odkroilam dol i.... (gorzkie nie byly) ale mialy paskudne łyko :( :( :( Jakie w koncu najlepiej kupic, gdzie, jak je wybrac i najwazniejsze jak je przyrzadzic by byly zjadliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: szparagi jak je w końcu zrobic??? 23.04.06, 16:59 Nie kroic, odlamac koncowki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwa Re: szparagi jak je w końcu zrobic??? IP: *.adsl.solnet.ch 23.04.06, 17:23 linn-linn ma racje, koncowki powinno sie odlamac. lodyga peka dokladnie w tym miejscu, w ktorym powinna. to, co sie odlamie jest zdrewniale i niesmaczne, wiec nie ma czego zalowac. zielone szparagi mozna obrac gdzies od 1/3 dlugosci (2/3 nieobrane) albo nawet nie obierac wogole. biale sie raczej obiera, bo maja bardziej wloknista skorke. ja gotuje z dodatkiem soli, 1 lyzeczki masla i plaskiej lyzeczki cukru jakies 8-9 min. najbardziej smakuja mi z sosem holenderskim. zdecydowanie wole zielone, bo biale czesto sa wlasnie gorzkie. przynajmniej mi sie czesto takie trafiaja, moze mam pecha :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwa Re: szparagi jak je w końcu zrobic??? IP: *.adsl.solnet.ch 23.04.06, 17:26 i jeszcze jedno. kupowac najlepiej niezbyt grube szparagi, najlepiej jezeli w peczku wszystkie sa mniej wiecej takiej samej grubosci. grube sa najczesciej przerosniete i lykowate. zawsze sprawdzam tez koncowki (te odkrojone) czy nie sa zbyt zdrewniale i wysuszone, bo wtedy sa stare i tez niedobre. Odpowiedz Link Zgłoś
poconick Re: szparagi jak je w końcu zrobic??? 23.04.06, 20:29 no wlasnie ostatnio mialam zielone i wlasnie te grube byly lepsze - a tak mniej wiecej jak sie odlamuje to jaka to moze byc dlugosc? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: szparagi jak je w końcu zrobic??? 23.04.06, 23:30 Zalezy od swiezosci: szparagi sa inteligentne i wiedza, w ktorym miejscu sie odlamac. Jesli sa swieze, to odejdzi na straty niewiele. Potem nawet polowa, ale lepiej do tego nie dopuscic: zjadac jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: szparagi jak je w końcu zrobic??? 24.04.06, 10:36 Nie odcinać, tylko odłamywać. Zielonych nie obierać. Zwracać uwagę na to, jak są przechowywane przez sprzedawcę - powinny stać łodygami w wodzie. W mojej skromnej opinii, najlepszy i najprostszy sposób na przyrządzenie szparagów, to ugotować je na parze, gdyż w ten sposób nie da się ich rozgotować (tzn. trzeba się postarać). Są jędrne, nie tracą smaku. W wersji minimalnej podawać z oliwą i solą (zamiast soli może być starty parmezan albo grana padano). Odpowiedz Link Zgłoś
joaquina Re: szparagi 24.04.06, 01:46 jezeli masz biale, to obierz je od glowki w dol. koncowki ( te na dole) odetnij. uwazaj przy zakupie, aby wlasnie te koncowki byly jak najbardziej soczyste, nie suche. ja gotuje tak: woda mleko maslo (mala lyzeczka) jedna czubata lyzeczka cukru, troszke soli i koniecznie kawalek bulki lub bialego chleba, po to, aby ta typowa gorycz wsiakla;) 5 minut gotowac, pozniej zostaw je na okolo 10 minut pod pokrywka w tym wrzatku. i juz powinny byc miekkie i smaczne:) smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
nihiru Re: szparagi 24.04.06, 15:54 u mnie prym wiodą: zupa szparagowa i omlety ze szparagami i innymi smakowitymi śmieciami:). oglądałam kiedyś jakiś program (chemia w kuchni czy jakoś tak) gdzie na podstawie przeprowdzonych doświadczeń stwierdzono naukowo że szparagi smaczniejsze są smażone niż gotowane, bo ich składniki smakowe łatwiej rozpuszczają się w wodzie niż w tłuszczu - czyli cały aromat idzie w wodę:) Odpowiedz Link Zgłoś
poconick Re: szparagi 24.04.06, 22:56 a podasz jakis ciekawy i smaczny przepis na podsmazane szparagi?? Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: szparagi 24.04.06, 18:01 zielone, moje ulubione tylko odlamac gotowac na parze nie dluzej niz 5 minut, optymalnie 3 mozna zawinac kilka sztuk w plaster wedzonego boczku lub szynki i opiec mozna polozyc na grilli i opiec delikatnie, do 5 minut kiedys robilam risotto ze szparagami i brocolini, ale zgubilam przepis, puszne bylo odlamane koncowki dodaje potem do zup, na smaczek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba Re: szparagi IP: *.pptp.stw-bonn.de 26.04.06, 22:57 a zeby sprawdzic, czy sa swieze to potrzec je o siebie i jesli kwicza to brac smialo Odpowiedz Link Zgłoś