Gość: alicja IP: *.icpnet.pl 27.04.06, 16:04 Znacie może jakiś łatwy i pewny przepis na placek z rabarbarem? mam wielki apetyt ale mały talent :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
waderka Re: placek z rabarbarem 27.04.06, 16:30 Absolutny banał - ale pyszny, u mnie w domu "schodzi" błyskawicznie... placek ucierany z owocami Składniki: 4 jaja 2 niepełne szklanki mąki szklanka cukru 1/2 szklanki mleka 1/2 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia owoce – śliwki, truskawki, jabłka, brzoskwinie lub właśnie rabarbar, obrany ze skóry i pocięty na kawałeczki o długości około 3-4 cm Przygotowanie: Utrzeć margarynę z cukrem, dodać żółtka,mąkę i mleko oraz proszek. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Wyłożyć do blachy wysypanej bułką i na wierzchu ułożyć owoce. Piec w średnio nagrzanym piekarniku – około 170 stopni - do uzyskania złotego koloru. Posypać cukrem pudrem. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: placek z rabarbarem IP: *.icpnet.pl 27.04.06, 17:18 Dzieki,wygląda rzeczywiscie prosto,rabarbar już mam wiec niebawem zabieram się di dzieła Odpowiedz Link Zgłoś
mjermak Re: placek z rabarbarem 27.04.06, 18:33 ja pamietamn, ze w danii jadlam pyszny Dusi sie pokrojony w dosc duze kawalki rabarbar z cukrem, jak pusci sok to sie odlewa pierwsza warstwe soku i uzupelnia woda-ale nie am byc zbyt gesty- inaczej ejst za kwasny. Potemw glebokiej misce, najlepiej szklanej ukladamy pokruszone ale nie za drobno kruche ciasteczka wartswami z warstwami rabarbaru jeszcze cieplego. na wierzchu powinna byc warstwa rabarbaru i wsadzamy do lodowki, najlepiej na noc (ale 3-4h wystarcza). Wyjmujemy, na wierzch dajemy gruba warstwe bitej smietany i juz (dunczycy dekoruja dunskimi, miniaturowymi flagami-jak wiekszosc tortow i ciast). Rewelacyjne jest toto, proste, orzezwiajace i dekoracyjne. Zamiast rabarbaru moga byc duszone jablka lub mieszanka owocow Odpowiedz Link Zgłoś
mjermak tarta 27.04.06, 18:36 www.aspoonfulofsugar.net/blog/2004/02/rhubarb_tart.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: tarta IP: *.icpnet.pl 27.04.06, 21:03 dzięki za link ale przyznam się szczerze że specjalizuje się w języku polskim i po angielsku ani w ząb :) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: placek z rabarbarem 28.04.06, 01:56 Znakomite połączenie to rabarbar i truskawki. Sezon już chyba niebawem? Odpowiedz Link Zgłoś
pesteczka5 Re: placek z rabarbarem 28.04.06, 03:54 Ja robię tak: ciasto kruche, rabarbar pokrojony w kawałki 2 cm wymieszany z dużą ilością cukru i 2-3 łyżkami tartej bułki (tyle, ile się obierze na rabarbarze:)) znowu warstwa kruchego ciasta, posmarować białkiem, posypać cukrem kryształem, ponakłuwac widelcem, upiec (160-170 st, ok. 50 min) Wersja druga: kruche, rabarbar, piana z 4 białek ubita na lśniąco ze szklanką cukru, 160 st. 60 min. Nie podam przepisu na kruche, bo u mnie to idzie falami, prosto z duszy:)) inne kruche do szaroltki, inne do tarty, a do tego dokładnie zapomniałam, mnie tak cały sezon wychodzi, na przykład, a potem nagle nie - macie podobnie? Ale pamiętam, że do tego placka kruche ma być takie mniej "bogate", czyli mniej tłuszczu, ciut przycyganione śmietaną lub mlekiem. Więc niech każdy da "swoje" kruche, ten rabarbar w srodku z bułeczka tartą jest naprawdę OK... A kolory tego ciasta, ten mdły róż spleciony z zielonkawym, sama wiosna, pychota!... Odpowiedz Link Zgłoś