Gość: Aga IP: *.bratniak.krakow.pl / 192.168.10.* 02.01.03, 16:09 Czym można nadziewać te chlebki? Czy ktoś zna fajne przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: Chlebek Pitta 02.01.03, 16:28 alez oczywiscie ,ze mozna wspaniale jest z gulaszem na cieplo lub z salatkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Chlebek Pitta IP: *.we.client2.attbi.com 02.01.03, 19:47 Gość portalu: Aga napisał(a): > Czym można nadziewać te chlebki? Czy ktoś zna fajne przepisy? Oczywiscie, ze mozna !! Przepisy ? - tozalezy, co lubisz ale wszystko, co bys na chel polozyla mozesz tym nadziac a o ile wygodniej !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Chlebek Pitta IP: *.bratniak.krakow.pl / 192.168.10.* 02.01.03, 21:20 Ale ja pytam C Z Y M się nadziewa, a nie czy się nadziewa!!!!! :-) I chodziło mi raczej o konkretne przepisy np. propozycje na nadzienie mięsne, wegetariańskie itp. Z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Chlebek Pitta IP: *.we.client2.attbi.com 03.01.03, 00:10 Gość portalu: Aga napisał(a): > Ale ja pytam C Z Y M się nadziewa, a nie czy się nadziewa!!!!! :-) > I chodziło mi raczej o konkretne przepisy np. propozycje na nadzienie mięsne, > wegetariańskie itp. > Z góry dzięki Dlatego napisalam : czym chcesz!! Od schabowego po ser z drzemem. Czy chodzi ci o to czym TRADYCYJNIE nadziewa sie chleb pita?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senin Re: Chlebek Pitta IP: *.prem.tmns.net.au 02.01.03, 21:43 Gość portalu: Aga napisał(a): > Czym można nadziewać te chlebki? Czy ktoś zna fajne przepisy? Ja ich raczej nie nadziewam. Podaje jako dodatek (zamiast ryzu) do roznych indyjskich curry, sambols, z piklami z suszonej ryby, Mozna zrobic cos w stylu wschodnich "kebabow" drobno pikrojone kawalki pieczeni (kurczaka, pieczeni rzymskiej) posiekana salate, drobno pokrojony ogorek, plasterki pomidora, cebula (najlepiej cienkie plastry, sparzone lub czerwona salatkowa) nalozyc to wszystko warstwami na chlebek polac sosem barbeque, albo ketchupem, albo sosem chili - czym tam lubisz- zawinac przycisnac i zapiec przez 2-3 minuty. Najlepiej w tosterze "kanapkowym" tzn takim gdzie wkladasz kanpke miedzy dwie poziome plyty, przyciskasz i zapiekasz. Nie za dlugo, by ci sie salata nie ugotowala. Jesli chlebki sa za male by w nie cos zawinac, proponuje napchac tego wszystkiego do srodka. Nie pisalam o soli i pieprzu, bo to jakby oczywiste Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Chlebek Pitta IP: *.bratniak.krakow.pl / 192.168.10.* 02.01.03, 22:30 Wielkie dzieki, właśnie o coś takiego mi chodziło. Słyszałam jeszcze o nadzieniu z serem feta, ale nie mam pojęcia co tam się daje oprócz tego sera :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rekin Re: Chlebek Pitta IP: *.dip.t-dialin.net 03.01.03, 01:08 Mozesz jeszcze dodac pepperoni i oliwki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 5d.5 Re: Chlebek Pitta IP: GB1INT* / 196.4.0.* 03.01.03, 11:28 Gość portalu: Aga napisał(a): > Wielkie dzieki, właśnie o coś takiego mi chodziło. Słyszałam jeszcze o > nadzieniu z serem feta, ale nie mam pojęcia co tam się daje oprócz tego sera :- > ) Mozna wlozyc w srodek szynke 9lub usmazony boczek) i pokruszona fete. oraz jezeli ktos lubi szpinak to : podamazamy szpinak i pokrojona cebulke, potm dodajemy pokrojone grzyby i mieszamy z bialym sosem (sos: ugotowac mleko, make i starty zolty ser ora sol i pieprz) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Chlebek Pitta IP: *.we.client2.attbi.com 03.01.03, 16:34 Gość portalu: Aga napisał(a): > Wielkie dzieki, właśnie o coś takiego mi chodziło. Słyszałam jeszcze o > nadzieniu z serem feta, ale nie mam pojęcia co tam się daje oprócz tego sera :- > ) Acha, to o to ci chodzi. Moesz podgrzane chlebki nadziac salatka ze: szpinaku, feta, zodkiewka, szczypior,troche oliwki i octu i juz . Mozesz dodac do tega cala mase innych skladnikow - nie bede recytowala jeszcze raz tego , co przeczytalam we wspanialych przepisach juz tu zamieszczonych. Albo wlasnie, mozesz nie nadziewac. SMACZNEGO!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Chlebek Pitta IP: *.bratniak.krakow.pl / 192.168.10.* 04.01.03, 11:42 Znalazłam fajny przepis na www.kuchnia.3miasto.pl/6115.htm Podaję, bo może komuś jeszze się przyda :-) Suwlaki w chlebku pitta 300 g chudej wieprzowiny, 8 chlebkow pitta 100 g masla, 2 cebule, 2 twarde pomidory, 1 peczek zielonej pietruszki, oregano, sol, pieprz, 8 szpilek do zrazow. 1. Mieso wymyc, osuszyc, natrzec sola, pieprzem i oregano. Podzielic na 8 rownych czesci. Kazda czesc nadziac na szpilke. Ulozyc na grillu i upiec. 2. Cebule i zielona pietruszke posiekac. Pomidory pociac w cienkie plastry. 3. Chlebki pitta posmarowac maslem i upiec na grillu. 4. Mieso zdjac ze szpilek i ukladac po jednym na chlebku. Dodac cebule, zielona pietruszke, pomidory, oproszyc pieprzem. 5. Chlebek zwinac tak, by mieso z warzywami pozostalo w srodku. Podawac gorace. Chlebek mozna owinac natluszczonym pergaminem tak, by polowa jego wystawala z papieru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak Re: Chlebek Pitta IP: *.proxy.aol.com 04.01.03, 17:40 Meksykanskie nadzienie: 1. mieso mielone posmazam z cebula, przyprawiam chili con carne i sambal-oelek dodaje czerwona fasole z puszki- calosc ma miec konsystencje scislejsza niz sos a w smaku musi byc ostre 2. salatka - lodowa salata, papryka, cebula, ogorek zielony kroje bardzo drobno w paseczki. w podgrzanym chlebku nacinam kieszen i na spod daje salatke , nastepnie goracy farsz con carne a na wierzch lyzke dobrej kwasnej smietany. Jedzac wyglada sie troche swiniowato ale za to smakuje bardzo dobrze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Chlebek Pitta IP: *.jazo.org.il 15.01.03, 14:32 W Izraelu tradycyjnie nadziewa sie pite albo kulkami zrobionymi z ugotowanego i zmielonego humusa, usmazonymi w oleju (wtedy nazywa sie to falafel) albo upieczonym na roznie miesem (baranina lub indyczka) pokrojonym na cienkie, malutkie kawalki (wtedy to nazywa sie szałarma). zamiast tego mozesz zuzyc wszelkie resztki miesa z obiadu, lub resztki pieczonej kury. oprocz miesa, wklada sie w pite: salatke ogorkowo- pomidorowa, cebule, thine, ogorki solone, frytki.... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapro1 Re: Chlebek Pitta 17.01.03, 19:41 Nie zapominajcie o humusie i tabuli-super. Jak sie robi ten chlebek.Bylam teraz w Egipcie i sie nim nazeralam. Podali mi przepis: maka+woda-wyrabiac do jednolitej konsystencjii.Piec w dovrze nagrzanym piecu. Dobry ten przepis-nie probowalam jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszka Re: Chlebek Pitta IP: *.chello.pl 17.01.03, 20:45 Chiba jeszcze drozdze bo bez tego nie wyjdzie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Chlebek Pitta IP: *.we.client2.attbi.com 18.01.03, 06:32 Gość portalu: Aga napisał(a): > Czym można nadziewać te chlebki? Czy ktoś zna fajne przepisy? Spytalas sie czym mozna nadziewac te chlebki ? Jeszce raz odpowiadam: czym czcesz!!To tak jak bys sie pytala zczym mozna zrobic kanapki z chlebem? To jest po prostu chleb - mozesz wlozyc co chcsz albo nic, Proponuje podgrzanie nawet na kuchni gazowej az sie "otworzy'ale jeszcze nie spali- to wystarczy aby byl doskonaly sam w sobie. Mozesz pokroic w tojkaty, obsmazyc na oleju i beda "czipsy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Chlebek Pitta IP: *.cenzin.com.pl 20.01.03, 11:28 czy ten chlebek mozna kupic czy tez mozna go samemu upiec, a jesli tak to czy moge prosic o przepis? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszka Re: Chlebek Pitta IP: *.chello.pl 20.01.03, 21:11 Juz to kiedys pisalam wiec przekopjuje: 15 g zywych drozdzy / 7g suszonych 1/2 kg maki sól,cukier,woda, otreby (opcjonalnie) Rozpuścic drozdze w ciepłej wodzie dodajac troche cukru i zostawic w cieplym miejscu az zabombluja :)W cieplej misce wymieszac make z sola, zrobic w srodku dolek i wlac drozdze. Wygniesc elastyczne ciasto (jakies 15 minut),po drodze dodawac wody tyle ile trzeba zeby sie nie przylepialo do rak. Mozna dodac 1-2 lyzki oleju. Przykryc ciasto sciereczka i zostawic w cieplym miejscu na ok 2 godziny (powinno praktycznie podwoic objetosc). Zagniesc. Podzielic na porcje wielkosci duzego ziemniaka (albo mniejsze, zaleznie od wielkosci chlebka ktory chcecie miec). Podsypując maka rozwalkować (lub rozplaszczyc rownomiernie dlonia) do grubosci ok 1/2 cm. Teraz trza rozlozyc placki w sporej odleglosci od siebie (bo znowu urosna) na posypanej maka (albo tradycyjnie jak w arabskim domu: otrebami) powierzchni. Przykryc zeby mialy cieplo i zostawic w cieplym miejscu zeby rosly.Potem placki po kilka sztuk na blache (ile sie zmiesci)do max nagzanego piekarnika. Uwazać bo szybko sie przypalaja ! Odpowiedz Link Zgłoś